Sfeer scheppen met groen en véél rood

Barokke kerststukken met een overdaad aan rood, groen, zwart en glitter zijn trendy. Ons voorbeeld, exclusief samengesteld voor Plus Magazine, is makkelijk zelf te maken, grotendeels met materialen uit uw tuin of uit de natuur.

Ook tafelstukken en andere kerstversieringen hebben zo hun trends. “Gedurende enkele jaren gaven strakke arrangementen de toon aan: veel wit, kristal en zenkleuren”, horen we van florale vormgever Paul Pierre (*). “Vandaag slingert de klok de andere richting uit: de kerstversieringen in en rond het huis mogen weer heel exuberant zijn. We scheppen sfeer en warmte met veel rood, groen en zwart, ouderwetse kerstbollen, grote denappels, massa’s bessen en andere vruchten, en allerlei schitter en glitter. Dezelfde rijke overdaad zien we ook in de kerstverlichting: meer en meer mensen hangen hun huis en tuin vol met honderden twinkellichtjes, kaarsjes en heuse lichtgordijnen. Voor de tafel gaat de voorkeur naar één groot stuk boven meerdere kleine.”

Voor Plus Magazine ontwierp Paul Pierre een tafelstuk met veel rood (felrood en bordeauxrood) en groen. Het combineert bloemen die u vindt in tuincentra en in bloemenwinkels, met materiaal uit de tuin en de natuur. Het kan gerust drie weken mooi blijven, op voorwaarde dat u de rozen in de helft van de tijd vervangt. Water geven is niet nodig als u het steekschuim vooraf door en door nat maakt.

Zo maakt u ons voorbeeld

Dit hebt u nodig:

n 1 blok steekschuim van 20 x 10 cm

n een lijmpistool

n 30 dennentakjes: zoek liefst naar takjes van de Japanse dwergden (Pinus pumila) of van de Nordmannspar (deze soorten verliezen hun naalden veel trager)

n zes stijve takken met rode bessen van de zogenaamde bladloze hulst (Ilex serrata)

n 20 donkere baccaratrozen (Black Baccarat)

n drie Tillandsia’s (smalle en langwerpige grijsgroene bladeren)

n vier verse granaatappels

n 10 takjes safaribloemen (bloemen in de vorm van grijze bolletjes)

n 20 afhangende takken met rode bessen, bijvoorbeeld van Flimca, Viburnum utile of kornoelje.

Zo gaat u te werk

n Dompel het steekschuim in een emmer water tot het zich helemaal met water volgezogen heeft. Zet het dan op een stuk plastic op de rand van het werkvlak.

n Prik al het dennengroen in het steekschuim vast.

n Steek achtereenvolgens de bessentakken van bladloze hulst, de rozen en de Tillandsia in het bovenvlak van het steekschuim.

n Lijm nu met een lijmpistool de vier granaatappels op het groen vast. Prik niet in de vruchten, want dan gaan ze snel rotten.

n Verdeel de takjes safaribloemen over het bloemstuk.

n Prik tot slot de afhangende takken met rode bessen vast in de zijvlakken van het steekschuim.

n Plaats het arrangement in een passend mandje. n

(*) Paul Pierre verzorgt workshops over het maken van kerstarrangementen in The House of Porters (Kipdorpvest 44, Antwerpen). Thema’s: een barokke kerstdeurklopper (9 en 13 december, namiddag), een feestelijke kerstslinger (14 december, hele dag) en een volledige kersttafelaankleding (15 en 16 december, hele dag). Info en inschrijving: tel. 0472 25 60 80 (10-18.30 uur) en www.paulpierre.be

Ludo Hugaerts – Foto’s Frederik Weeckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content