Schrap wat niet past!

Dacht u ook dat u het in uw sollicitatiebrief vooral moet hebben over uw ervaring en uw leeftijd? Mis, dus! Ontdek aan de hand van een concreet voorbeeld hoe u die brief én uw curriculum vitae het best opstelt.

Als werkzoekende 50-plussers missen we vaak kansen omdat we in onze sollicitatiebrief en ons curriculum vitae de verkeerde accenten leggen en/of informatie geven die de werkgever minder interesseert”, zegt Walter Goris, 50+-consulent bij de VDAB. “We gaan er al te vaak van uit dat onze ervaring en ons beroepsverleden voor zich spreken, maar we vergeten uit te leggen waarin we precies vaardig zijn. De werkgever zoekt echter in de eerste plaats naar iemand met de juiste vaardigheden voor de aangeboden job. De leeftijd, de studies, de salariseisen en zelfs de ervaring op zichzelf zijn voor hem veel minder relevant dan we denken.”

Dit algemene principe laat zich makkelijk vertalen in een aantal concrete tips voor het opstellen van een sollicitatiebrief en een cv die de kansen op succes aanzienlijk vergroten.

Vertel in uw brief zo vlug mogelijk goed nieuws: val als het ware met de deur in huis en zeg wat de specifieke vaardigheden zijn waarmee u perfect aansluit op het gezochte profiel. Op die manier gaat u de werkgever verbazen én clichés doorbreken. Meteen is ook duidelijk waarom het weinig zin heeft dezelfde brief te gebruiken voor verschillende sollicitaties.

Houd zowel uw brief als uw cv kort en zakelijk.

Uw studies en heel uw beroepsverleden hoeft u echt niet uit de doeken te doen! Beschrijf wel de relevante werkervaring bij één of twee vorige werkgevers waar u de gezochte vaardigheden hebt verworven. Dat hoeft niet noodzakelijk uw laatste werkgever te zijn. Op die manier vermijdt u ook dat de werkgever u als te hoog gekwalificeerd zou aanzien.

Vermeld nooit uw leeftijd in uw sollicitatiebrief. Doe dat alleen in uw cv in de rechterbovenhoek of onderaan. Informatie op deze plaats wordt minder gelezen...

Spreek niet over salariseisen. Die komen pas ter sprake in een eventueel gesprek.

Doe niet klagerig over uw huidige situatie (“ontslag door een herstructurering”, “al negen maanden werkloos”,...).

Laat merken dat u informatie ingewonnen hebt over het bedrijf (bijvoorbeeld via de website). Dat toont namelijk aan dat u gemotiveerd bent en voor deze job wilt gaan. Bel ook met de personeelsdienst voor meer informatie over de vacature. Daarmee kunt u een idee krijgen of de job echt iets voor u is en wat de eventuele problemen in het bedrijf zouden kunnen zijn. n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content