© ISTOCK

Schep orde in de digitale chaos

Nu de emoties rond de grote sportevenementen zijn gaan liggen, de files er weer staan en de schoolgaande jeugd haar boekentas pakt, is er geen twijfel meer mogelijk: de vakantie is voorbij. Tijd om aan de slag te gaan.

Na een verhuizing zakt veel mensen de moed in de schoenen: heel wat spullen blijven onuitgepakt en belanden met doos en al op de zolder of in de kelder. Het woord ‘later’ in ‘dat doen we later wel’ wordt stilzwijgend vervangen door ‘nooit’. Herkenbaar? Je moet het zelfs zo ver niet gaan zoeken: hoe lang is het geleden dat je je foto’s nog hebt gesorteerd? Denk niet verder dan je laatste vakantie. Door de digitale fotografie maken we nu veel meer kiekjes dan vroeger om zeker te zijn dat er minstens één goeie tussen zit. De plek die je bezocht, dat ene moment, de mensen die erbij waren... maken elke foto uniek. En dus staat er geen maat op. Geheugenkaart vol? Dan zet je de inhoud toch gewoon op een back-upschijf of meteen op je pc. Om de volgende dag weer massaal veel foto’s te schieten. Je hebt vast wel begrepen waar we heen willen: breng vandaag nog – of morgen, maar niet over zes maanden – orde in deze digitale chaos en sorteer je foto’s. In het ideale geval maak je een selectie op een groot scherm, zodat je alle details kan zien. En doe je dat terwijl de herinneringen nog vers in je geheugen liggen, zodat je je foto’s van wat commentaar kan voorzien. Bekijk elke foto, beslis of je hem wil bewerken en wat je ermee gaat doen. ‘Deze lijkt me goed gelukt, als ik hem anders kadreer’. ‘Deze is zo knap dat ik hem ga uitvergroten en afdrukken’. ‘En dit kiekje zal tante Marie plezier doen, ik mail het haar meteen’. Afhankelijk van het aantal foto’s dat je moet verwerken, neemt de klus enkele minuten tot ettelijke uren in beslag. Maar laat de moed vooral niet zakken: ze uitstellen maakt de berg straks alleen maar groter.

Stukjes hier, brokjes daar

Heb je na het sorteren van al die foto’s weer ruimte vrij op je harde schijf? Ruim ze dan ook even op. Want hoe lang is het geleden dat je je schijf nog hebt gedefragmenteerd? Voor het geval je het vergeten bent: wanneer je een bestand opslaat, kan het in stukjes over je schijf worden verdeeld, afhankelijk van de ruimte die bij het verwijderen van oudere bestanden is vrijgekomen. Na verloop van tijd zorgt die verbrokkeling ervoor dat je pc trager gaat werken. Als je je schijf defragmenteert, worden de stukjes van de puzzel zo goed mogelijk weer samengevoegd. Eén keer per jaar defragmenteren is daarom geen overbodige luxe. Daar bestaat speciale software voor, maar Windows heeft een tool ingebouwd die voor een behoorlijk resultaat zorgt. Die tool hangt af van de Windows-versie die je gebruikt. Passeer daarom via de zoekfunctie, tik ‘defragmenteren’ in en Windows brengt je waar je moet zijn. Je kan de toepassing zelfs zo configureren dat ze de klus geregeld automatisch uitvoert. Waarom moeilijk als het gemakkelijk kan? Heb je een Mac, dan is het nog eenvoudiger: die defragmenteert automatisch.

Altijd up-to-date

Wil je dat je computer optimaal werkt, dan moet je hem ook geregeld updaten. Dat geldt op de eerste plaats voor het besturingssysteem (Windows of Mac OS) maar ook voor alle andere programma’s. Zo’n nieuwe versie bevat verbeteringen en nieuwe functies, maar houdt je computer ook veilig. Bijvoorbeeld door lekken te dichten die hackers kunnen gebruiken om je systeem binnen te dringen. Een kwetsbare computer loopt allerlei risico’s: je gegevens zijn niet veilig, bestanden kunnen ontoegankelijk worden, criminelen kunnen vertrouwelijke informatie misbruiken (bij homebanking) enz. Ook je tablet en smartphone hebben updates nodig. Van sommige apps wordt zelfs verschillende keren per maand een verbeterde versie uitgebracht. Hou het in de gaten!

Nu of later?

We blijven nog even bij je smartphone. Is het scherm intact, werkt alles zoals het hoort, gaat je batterij nog lang genoeg mee, dan heb je geen enkele reden om je toestel te vervangen. Tenzij je oh zo graag een nieuw model wilt. In dat geval zijn er twee mogelijkheden. Of je bent er als de kippen bij om een nieuwe te kopen, of je bent bereid geduld te oefenen. Heb je geen geduld dan moet je niet op een wonder rekenen: je betaalt de volle pot. In het andere geval kan je wachten tot Black Friday, een fenomeen dat jaar na jaar groeit en komt overgewaaid uit de VS, waar een of meer dagen heel forse kortingen worden gegeven op zowat alle producten. Dit jaar valt Black Friday op 23 november, een maand voor Kerstdag. Dat opent perspectieven.

Schep orde in de digitale chaos

Gadget van de maand

De klankkwaliteit van tv’s blijft om evidente redenen de zwakke schakel: in een flinterdun scherm passen geen luidsprekers van goede kwaliteit. Je kan dan een geluidsinstallatie kopen, met een audio-videoversterker en luidsprekers, maar de meesten kiezen voor een geluidsbalk of soundbar. Je vindt ze bij tal van fabrikanten, maar de nieuwkomer van Sonos is een uitschieter. De Beam (499 euro, in zwart of wit) is compacter en kan bogen op de expertise van de Californische fabrikant in audiokwaliteit en multiroomsound. De Beam kan namelijk meer dan het geluid van je tv versterken en uitzuiveren: je kan hem aan andere Sonos-luidsprekers (One, Play 5,...) koppelen, zodat je ook in andere kamers naar muziek kunt luisteren. En het wordt nog mooier wanneer Amazon (eindelijk!) Alexa op de Belgische markt zal loslaten, want dan zal je de soundbar en je tv met je stem kunnen bedienen en de digitale assistent om informatie kunnen vragen. Alexa, wat zegt het verkeer? Alexa, welk weer krijgen we vandaag?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content