Samen wandelen Niets dan troeven

Geen bewegingsvorm is toegankelijker dan wandelen. Het brengt je tot rust, geeft je tonnen energie en brengt ons dichter bij elkaar. Ook de wetenschap ontsluiert almaar meer onverwachte voordelen.

Wandelen is niet langer voorbehouden voor padvinders en pelgrims. In ons land trekken wekelijks honderdduizenden mensen de stapschoenen aan voor de meest uiteenlopende tochten. En hun aantal blijft groeien. “Naast ontspanning biedt wandelen een waaier aan mentale en fysieke voordelen”, vertelt An Bogaerts van het Expertisecentrum voor Gezond Bewegen (K.U.Leuven). “Belangrijk is wel dat je matig intensief stapt. Dat wil zeggen met een licht verhoogde hartslag. Winkelen en slenteren tellen niet mee. Zet er dagelijks 30 minuten stevig de pas in. Maar ook drie keer een ommetje van 10 minuten loont.” Zelfs twee keer per week een half uur stappen heeft al een gunstig effect op je cardiovasculaire gezondheid, zo blijkt uit verschillende onderzoeken.

En er valt nog meer gezondheidswinst te boeken! Zo daalt de bloeddruk bij regelmatige stappers gemiddeld met een half punt. Ook de kans op verkoudheden neemt af, het risico op diabetes slinkt met 58%, je ontwikkelt sterkere been- en rompspieren, je hebt meer evenwicht en vrouwen hebben minder kans op darmkanker. Maar gelden die gezondheidsvoordelen niet voor bewegen in het algemeen? “Dat klopt”, zegt An Bogaerts. “Toch valt de meerwaarde van wandelen op heel wat vlakken niet te onderschatten.”

Op stap met een wandelcoach

De mentale kracht van wandelsessies verklaart ook de opkomst van een nieuw fenomeen: de wandelcoach, een soort personal trainer die je al stappend op weg zet om levensknopen te ontwarren. Een van de Belgische pioniers is Bart Baert, die in Koksijde en Nieuwpoort een wandelclub en -winkel heeft. “De inbreng van wandelen bij het coachen brengt mensen sneller tot inzichten. Het is heel anders dan wanneer je samenzit in een kamer. Dat komt doordat beweging endorfines vrijmaakt, neurotransmitters die ervoor zorgen dat je een stuk alerter en creatiever kan denken. Ook de confrontatie met de natuur en de zee bevordert dat effect. Ik coach mensen en groepen bij uiteenlopende levensvragen. Meestal stappen we zo’n 4 tot 5km en onderweg begeleid ik hen aan de hand van vragen en opdrachten richting een oplossing. Meestal dragen ze die al in zich maar hebben ze die gewoon nog niet ontdekt.”

Wandelwork-out

Een nieuwe trend is wandelen met smoveys, voor wie van zijn wandeltocht tegelijk een work-out wil maken. Smoveys zijn ringen met vier bewegende balletjes die vibreren wanneer je ze heen en weer zwaait tijdens het stappen. Bart Baert: “Door daarmee te wandelen activeer je verschillende spiergroepen. Je kan dit ook combineren met specifieke turnoefeningen onderweg. Na een kwartier smovey-wandelen heb je al een degelijke spier- en krachttraining achter de rug. Geen enkele andere vorm van powerwandelen heeft zo’n effect. Maar ook voor mensen met een fysieke beperking, in een rolstoel of bij revalidatie worden ze vaak ingezet.” Ze werden oorspronkelijk ontworpen door een parkinsonpatiënt die vaststelde dat hij op deze manier zijn conditie en stabiliteit in stand kon houden. Intussen lijken ze op weg om een vaste wandelvariant te worden zoals Nordic Walking.

KARI VAN HOORICK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content