Rose Delhaye © frédéric raevens

Rose Delhaye schildert vossen

Sinds vijf jaar schilder ik vossen op elektriciteitskasten in de hoofdstad, om het negatieve imago van dit mooie dier op te poetsen”, zegt Rose Delhaye (54). Op deze manier wil de autodidacte artieste aan iedereen duidelijk maken dat het geen schadelijk dier is.

“Zowel in mijn atelier als op straat maak ik geëngageerde kunst. Ik wou het belang aantonen van dieren in de stad en dacht meteen aan de rode vos. Ik ben er al vaak tegengekomen. Ze voelen zich goed in de stad. In Brussel is de vos beschermd, maar op het platteland wordt op hem gejaagd omdat hij al eeuwenlang zo’n slechte reputatie met zich meedraagt. Nochtans is het een nuttig dier. Hij jaagt, onder andere, op kleine knaagdieren. Door de vos te schilderen op publieke plaatsen, met telkens de boodschap ‘Je ne suis pas un nuisible’ (Ik ben niet schadelijk), wil ik hem eren.”

“Tot nog toe heb ik zo’n 50 elektriciteitskasten versierd, telkens met de goedkeuring van de gemeente en de elektriciteitsmaatschappij. Eén schilderij maken neemt zo’n vier uur tijd in beslag. Ik schilder de vossen op werkelijke grootte en in een dynamische pose om de indruk te wekken dat ze zich in hun natuurlijke omgeving bewegen. Sommige honden beginnen zelfs te blaffen als ze er een spotten!”

“En voorbijgangers zijn enthou- siast wanneer ze me aan het werk zien met mijn verf en borstels. Ze vertellen anekdotes over de vossen die zij gezien hebben in hun tuin, op straat, in parken en moedigen me aan mijn project verder te zetten. Sommige vragen me om bij hen thuis een vos te komen tekenen. Ik heb al enkele garagepoorten versierd en kreeg ook vragen om muren van scholen en dierenopvangcentra te beschilderen.”

In haar atelier maakt Rose Delhaye olieverfschilderijen. “Er is altijd een link met het milieu. Zo schilderde ik walvissen en haaien voor de vlag van het land waar ze uitgeroeid worden. Ik schilder ook al tien jaar lang figuren met gasmaskers aan, die hen beschermen tegen een verstikkende wereld. Dat blijkt nu visionaire kunst te zijn...”

Instagram Atelier_de_Rose

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content