Rond ogen en lippen

De huid rond onze ogen en lippen is bijzonder kwetsbaar en verdient dus een specifieke verzorging. Lees de tips van kenners én de nieuwigheden van het seizoen.

Ons lichaam is verpakt in 3,5 kilogram huid en die is nergens zo dun als rond onze ogen en lippen. Geen wonder dat deze zones wat extra aandacht opeisen. Waarom en hoe, vragen we aan Massaniello Bogaert, sell out coach & training manager bij Guerlain (en dus een man die het hoort te weten!)

Waarom moet ik de huid rond mijn ogen en lippen beschermen?

“In de eerste plaats omdat ze zo dun is. De huid op onze voeten bijvoorbeeld is vier keer dikker. Bovendien knipperen we voortdurend met onze ogen en is onze mond de hele dag door in beweging. De eerste zichtbare rimpels duiken op rond het 35ste levensjaar. Het is dan de hoogste tijd om de fibroblasten te stimuleren, kwestie van de opperhuid soepel en stevig te houden.”

Welke textuur is het best geschikt voor deze kwetsbare zone?

“De huid van vocht voorzien is het allerbelangrijkste. Een gevoede huid veroudert nu eenmaal minder snel. Vrouwen die niet tuk zijn op al te rijke crèmes (zoals sommige antirimpelcrèmes) kunnen kiezen voor lichte texturen. Die voelen bijvoorbeeld prettiger aan tijdens de menopauze wanneer men al eens last heeft van opvliegers.”

Blijft make-up niet minder goed zitten na het aanbrengen van een contourcrème?

In het geval van de lippen: integendeel! Als u de contourcrème lichtjes inmasseert, vult u de rimpeltjes op en voorkomt u dat uw lipstick uitloopt. Lippen die elke dag worden gehydrateerd en één tot twee keer per week zachtjes worden gescrubd, laten zich makkelijker opmaken en zullen met de jaren ook minder dun worden.

Voor de ogen draait u de zaak gewoon om! ’s Ochtends brengt u een voedende antirimpelcrème aan en ’s avonds, net voor het slapengaan, is een verzorgingsproduct tegen wallen en donkere kringen ideaal, kwestie van ’s ochtends niet met wallen on-der de ogen wakker te worden! Algemeen gesteld brengt u verzorgingsproducten met veel water ’s ochtends aan, om zwelling tegen te gaan. Let wel: uw oogmake-up verwijdert u altijd met een specifiek product.

Hoe moet ik een crème precies aanbrengen?

Om de oogomtrek te draineren, brengt u uw verzorgingsproduct aan van binnen naar buiten. Tegen gezwollen ogen masseert u in de tegenovergestelde richting: van buiten naar binnen, met extra aandacht voor de binnenste ooghoek. Om oud bloed af te voeren en de toevoer van nieuw bloed te stimuleren -tegen donkere kringen – oefent u met uw vingertoppen matige druk uit rond uw ogen, zowel erboven (ter hoogte van de wenkbrauwen) als eronder (op het bot dat de oogkas vormt). Een goede gewoonte voor een frisse oogopslag: druk meermaals per dag zachtjes op de huid rond de ogen met een opwaartse beweging.

Mijn blik en mijn lippen beginnen mijn leeftijd te verraden. Bestaat er zoiets als een shocktherapie om de trend te keren?

Geen enkel verzorgingsproduct, hoe hightech ook, zal even doeltreffend zijn als plastische chirurgie. Maar sommige producten zijn erg deugdelijk gebleken en kunnen de sporen van de jaren behoorlijk uitvlakken.

Klopt het dat een oogcontourcrème ook geschikt is voor de lippen?

Dat klopt inderdaad, want vaak is de formule nagenoeg identiek. Overigens vindt u bij diverse merken producten die u zowel voor de oogomtrek als voor de huid rond de lippen kunt gebruiken. De huid van de lippen verschilt echter van die van de ogen door haar pigmentatie: hoe dunner uw huid, hoe rozer uw lippen. Bleke lippen wijzen op een dikkere huid.

Veel vrouwen zeggen dat ze een gevoelige huid hebben. Hoe kan ik weten of dit bij mij het geval is?

“Er is een heel eenvoudige test”, legt Massaniello Bogaert uit. “Druk een vinger tegen uw voorhoofd en haal die vervolgens weer weg. Als uw huid eerst wit en vervolgens rood wordt, hebt u een gevoelige huid. Als de huid eerst wit wordt en dan opnieuw haar normale kleur krijgt, hebt u een normale huid.” Er is nog een trucje om te testen hoe stevig de huid is: “Druk met uw vingertoppen tegen de huid van uw wangen in opwaartse richting. Als de huid optrekt en vervolgens te snel zakt, ontbreekt het aan elastine.” Om een reactie van de ogen te vermijden, brengt u uw verzorgingsproduct hoe dan ook nooit hoger aan dan het bot rond de oogkassen. Door de warmte van de huid verspreiden de actieve bestanddelen zich vanzelf. n

Info: in de parfumeriezaak – La Roche-Posay en Widmer in de apotheek – Eucerin in apotheek en drogisterij – Hylexin enkel bij Ici Paris XL – LPG via tel. 02 332 25 85 – Nivea, Garnier en L’Oréal in de warenhuizen – Yves Rocher in winkels van het merk.

Virginie Draelants

Partner Content