Rond een romantische watermolen

l Educatieve dienst Natuurpunt:

% 014 47 29 55

l Toerisme Vlaamse Ardennen:

% 055 20 72 65

Waar?

In Etikhove, een dorpje in de Vlaamse Ardennen tussen Oudenaarde en Ronse.

Waarom juist hier?

Karel De Waele is oud-wiskundeleraar en actief in de vereniging Natuurpunt: “Dit parcours blijft me het liefst. Het glooiende landschap met zijn populierenrijen werd vereeuwigd door schilder Valerius De Saedeleer. Bovendien zie je hier op een korte afstand veel verschillende relaties tussen de natuur en de mens.”

Moeilijk?

De wandeling is 4 km lang en bevat één steile (maar korte) klim. Stevig schoeisel is vereist.

De route

l Vertrek aan de kerk van Etikhove (de auto laat u het best achter op de gratis parking achter het administratief centrum). Volg de rood-witte strepen van het Grote Routepad. 300 m voorbij de kerk slaat u rechtsaf richting Schorisse. Op het einde van deze straat gaat u links richting Oudenaarde. Nog 200 m verder slaat u rechts de landweg met het bord ‘Ladeuze’ in.

l U wandelt nu binnen in een typisch De Saedeleer-landschap, met de Maarkebeek die lieflijk kronkelt tussen bomen. Net over het bruggetje slaat u rechtsaf. Volg de beek. Wat verder loop het pad naar omhoog. Bewonder de eenzame woning waarvan een aanbouw uit authentiek leemvakwerk bestaat.

l Het pad gaat nu over in een steil zandweggetje. Links passeert u een bosje dat door Natuurpunt als natuurreservaat werd gekocht. U hoort er beekjes en bronnen klateren, er staat veel longkruid (gevlekte bladeren en kleine paarse bloempjes) en ook de wijngaardslak gedijt hier prima.

l Bovenaan de steile klim wacht een mooi panorama. Ga naar links. 250 m verder neemt u de weg naar beneden. Wat verder slaat u rechts de Hekkebrugstraat in. U komt nu in een zone die getekend is door een zware grondverzakking zeven jaar geleden. De straat loopt naar beneden. Rechts komt u voorbij de woning waar Valerius De Saedeleer in het tweede deel van zijn leven woonde (de scheve hekstijlen zijn nog een gevolg van de grondverzakking).

l Beneden komt u weer aan de lieflijke Maarkebeek. U gaat er niet over maar u slaat net vóór het bruggetje linksaf. Langs het pad en op de weiden wacht een weelde aan wilde bloemen (let vooral op de bijna zwarte ooievaarsbek en op de vlinders).

l Blijf het weggetje volgen tot aan een T-kruispunt. Ga hier naar rechts. Na 100 m komt u weer aan de Maarkebeek. Links staat u oog in oog met de Ladeuzemolen, één van de best bewaarde watermolens van ons land. Hij dateert uit 1500 en is nu particulier eigendom. Vanop de brug hebt u een mooie kijk op het rad (de eigenaar laat het draaien in het weekend). Hier broedt de grote gele kwik, een vogel die het moet hebben van beken met verval.

l Wat verder komt u aan een groot kruispunt. Steek dit over. Na 600 m staat u weer aan de kerk van Etikhove.

De ideale periode?

Tussen eind april en begin mei, en in juli.

Waar nadien iets drinken?

Etikhove telt nog twee authentieke dorpscafés (Zaal Maarkedal en Het Arendshof), waar een pint maar 1 euro kost.

Meer info?

A Ludo Hugaerts – Foto’s: Daniël Rys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content