Romantisch én modern

Binnen haar oude muren is Marrakech een betoverend romantische stad, in haar nieuwe stadswijken een hypermodern, internationaal mierennest. En voor wie van avontuur en wat meer risico’s houdt, biedt het naburige Atlasgebergte een adembenemende uitdaging.

LDe Place Jemaa El Fna, in het hart van Marrakech, is uniek in de wereld. Niet omdat het zo uitzonderlijk mooi is, maar om alles wat er zich op dit immense plein afspeelt. Op de middag is het er rustig, maar daarna neemt de drukte uur na uur toe. De kraampjes met vers fruitsap krijgen het bonte bezoek van slangenbezweerders, verhalenvertellers, apendresseurs en vuurvreters die zowel toeristen als lokale kijkers lokken. Zodra de avond valt komen de vele eetstandjes op het plein tot leven. Heerlijke geuren prikkelen onze smaakpapillen en de mysterieuze verlichting zorgt voor een onvergetelijke sfeer. Wij genieten van dit spektakel op het dakterras van het Café du Glacier, dat er nog net uitziet zoals in de Franse koloniale periode.

Logeren in een riad in de medina

Jemaa El Fna is volledig omgeven door cafés en restaurants en alle wegen leiden ernaartoe. In de omgekeerde richting duikt u dus meteen de soeks of de medina binnen. Wie zich wil onderdompelen in de sfeer van de oude stad, logeert het best in een van de vele riads in de medina. Het aanbod varieert van erg luxueus tot zeer bescheiden. Het zijn traditionele gebouwen rond een centrale patio en met een dakterras, vanwaar u een prachtig zicht hebt over de stad en de grote minaret van de Koutoubia-moskee. De witbesneeuwde bergen van de Hoge Atlas tekenen zich af op de achtergrond.

Met een (groeps)bezoek aan de soeks bent u algauw een dag zoet, maar er is nog heel wat meer te ontdekken. Neem bijvoorbeeld de mooie Medersa Ben Youssef, ooit de grootste koranschool van de Maghreb, of het 16de eeuwse El Badi-paleis, een immens paleizencomplex waarvan alleen de buitenmuren bewaard zijn gebleven. Het gebouw straalt nog steeds grandeur uit, al hebben de koningen plaats geruimd voor ooievaars uit Europa, die hier komen overwinteren.

Internationale allure

Marrakech is de meest internationale stad van Marokko. Net buiten de oude stadsmuren vertrekt de Avenue Mohammed V, het duidelijkste bewijs dat de stad in ijltempo vernieuwt. Vijfsterrenhotels, discotheken, bars en trendy restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond. Regelmatig strijken Brad Pitt, Angelina Jolie en Richard Branson hier voor een weekendje neer. In de wijk La Palmeraie vindt u veel grote internationale hotels en buitenverblijven. De Franse schilder Jacques Majorelle, die hier al in 1922 kwam wonen, heeft zeker bijgedragen tot die internationale aantrekkingskracht. Hij bouwde hier een huis in art decostijl, omringd door een exotische plantentuin, dat later het bezit werd van Yves Saint Laurent. Het huis is niet te bezoeken, wel de plantentuin met een uitzonderlijke collectie cactussen, palmbomen en bamboe. Door de vegetatie heen kunt u niet anders dan het felle kobaltblauwe schildersatelier van Majorelle opmerken. Het is een visuele schok, maar het contrast werkt.

Muntthee bij de berbers

Buiten Marrakech is het vooral genieten van de indrukwekkende natuur. Reis voor de veiligheid in groep (lees vooraf het reisadvies op de website van het ministerie van buitenlandse zaken: diplomatie.belgium. be).

De beloning is uw inspanning zeker waard, want het Hoge Atlasgebergte wenkt en een huurjeep is ideaal voor een daguitstap richting het massief van Toubkal.

De rit leidt u door een desolate streek, met soms prachtige vergezichten en hier en daar een berberdorp langs de weg. Hier leven ze duidelijk nog in een ander tijdperk, maar met een beetje geluk nodigen de dorpelingen u uit voor een kopje muntthee.

Mooier dan Scorsese

Na de berberdorpen, passeren we de Kasbah Tamadot, het domein in the middle of nowhere dat Richard Branson kocht om er een luxehotel in onder te brengen. In het dorpje Imlil is het tijd om van vervoermiddel te wisselen, want vanaf hier kunnen we alleen op de rug van een muilezel verder om de Kasbah van Toubkal te bereiken, aan de voet van de Jabal Toubkal, de hoogste berg van Noord-Afrika.

Een mooier bergpanorama kunnen we ons niet voorstellen. De kasbah prijkt majestueus bovenop een berg-rug met op de achtergrond nog veel hogere, besneeuwde pieken. Martin Scorsese gebruikte deze locatie voor een Tibetaans klooster in de film Kundun, over het leven van de Dalai Lama. Op het dakterras is het eindeloos genieten van Marokkaanse specialiteiten met het unieke panoramische uitzicht als decor. Een plaatje dat tien keer mooier is dan wat Scorsese ooit op het witte doek zal kunnen toveren.

Tekst: Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content