Romantiek in honderden tinten

Elke vierkante centimeter een andere bladtint, dat was de uitdaging die Marc en Liliane Leclercq zichzelf oplegden voor hun tuin. Hun combinatie van bomen met een zee van bloemen zorgt voor romantische effecten in elk seizoen.

E en aquarel. Aan deze omschrijving beantwoordt de tuin van Marc en Liliane Leclercq in Jehanster (net ten zuiden van Verviers) nog het best. “Dat treft”, lacht Marc, “want in mijn familie wordt er veel aan aquarelschilderen gedaan. De basisreden voor onze plantenkeuze was echter een heel andere. We wonen hier op een hoogte van 315 meter en het klimaat heeft al Ardense trekjes. We moesten dus in de eerste plaats kiezen voor soorten die tegen een stootje kunnen. We wilden echter geen bladhoudende coniferen die het hele jaar door eender blijven. In de plaats daarvan hebben we systematisch gezocht naar bladverliezende bomen, heesters en vaste planten waarvan de bladeren telkens een andere kleur of een subtiel verschil in tinten tonen. Met een voorkeur voor soorten die in de loop van de seizoenen van kleur veranderen. Zo ont-staat er meer spektakel in de tuin.”

De esdoorn als ster

Wegens het schitterende kleurenspel van hun bladeren zal het niemand verwonderen dat Japanse esdoorns de show stelen in deze tuin van 12 are. Twaalf verschillende soorten met moeilijke namen vormen hier evenveel blikvangers. Vele hebben een blad dat roze is in de lente, groen of groenbont in de zomer en vuurrood in de herfst. Bij andere soorten blijft de bladkleur een groot deel van de tijd paarsrood (Acer palmatum dissectum Atropupureum), geel (Acer shirawasanum Aureum) of rozerood (Acer palmatum Shigihatsu sawa). Bij Marc en Liliane komt het vurigste herfstrood van de variëteit met de naam Acer palmatum Osakazuki.

De esdoorns worden afgewisseld met Hosta’s (zie kaderstuk), licht- en donkergroene dwergcipressen, kornoeljes, buxussen en rodo’s. Speciale bladkleuren komen van de Cotinys coggyria Grace (paarsbruin), de Robinia pseudoacacia Frisia (drie seizoenen een goudgroen blad), de moerasplant Peltiphyllum peltatum (groot blad, prachtig verkleurend in het najaar) en de Japanse cobralelie (een aronskelkachtige bloem).

Toch komt het spektakel in deze tuin niet alleen van de wisselende kleuren. Omdat het terrein deels afhelt, lijkt het meanderende gazon op en neer te golven. Bovendien proberen de eigenaars elke boom en struik een andere snoeivorm te geven. Lage en brede heesters gaan op deze wijze dynamisch afwisselen met hoge en slanke bomen en treurvormen.

Bloemenzeeën en rozenbomen

Hoewel bloemen niet de hoofd-bekommernis in deze tuin vormen, zijn ze wel uitdrukkelijk aanwezig. Aquareleffecten komen van de blauwe ooievaarsbekken, de exotische, paarsblauwe bloempjes van de Pinellia cordata, van de zachtroze, bodemdekkende roos Apple Blossom en van de violet-roze bloempjes van de Thalictrum aquilegifolium. De laatstgenoemde soort is tussen de struiken trouwens een ideale bodembedekker voor halfschaduw.

Voor ware bloemenzeeën zorgen de klimrozen, de struikrozen en de clematissen, alledrie aanwezig in meerdere variëteiten. Bij de klimrozen valt de Constance Spry op wegens de zeer grote en geurige bloemen. Helaas bloeit ze maar één keer. De variëteiten Pierre de Ronsard (witroze) en Abraham Darby (perzikkleur) zijn dan weer herbloeiers. Bij de rozenstruiken zijn de sterk geparfumeerde variëteiten Gertrude Jekyll (roze), Charles de Mills (paars) en Pat Austin (koperoranje) aanraders. “De meeste rozenstruiken snoei ik nooit”, adviseert Marc. “Ik snoei alleen de echt lelijke uitlopers weg. Mijn botanische roos Rosa rugosa Kamtsjatka is zelfs een dunne boom geworden.”

Clematis bloeit hier van mei tot oktober dankzij een zorgvuldige keuze van zeer vroege tot late variëteiten. Ook met een combinatie van rozen en clematissen wordt geëxperimenteerd. De al genoemde klimroos Constance Spry groeit tegen hetzelfde lattenpaneel als de clematis Nelly Moser: wanneer de eerste bloei van de clematis voorbij is, gaan de rozenknoppen open. Op voorwaarde dat de verwelkte bloemen tijdig verwijderd worden, gaat de clematis in september een tweede keer bloeien.

Het oosten is geel!

Hun ervaring heeft Marc en Liliane tot een merkwaardige vaststelling gebracht: sommige kleuren doen het in de ene windrichting beter dan de andere. “Geen enkel boek spreekt hier-over en er bestaat geen wetenschappelijke verklaring voor. Is het toeval of heeft te maken met de ligging en de lichtinval? Wie een verklaring heeft, mag ze ons altijd laten weten!”

Dit zijn de combinaties die ze hebben vastgesteld:

In het tuingedeelte in het westen en zuidwesten gedijen rode kleuren het best: rozen, daglelies (Hemerocallis), Crocosmia Lucifer.

Het oosten is prima voor gele tinten:rozen, Hosta’s, Statice (lamsoor).

Wit, zilverkleurig, roze en blauw doen het goed op het zuiden: rozen, rododendrons, ooievaarsbekjes en anjelieren.

Opentuindagen op 23 en 24 mei, 10-18 uur. De toegangsprijs ( euro 3) gaat naar een goed doel. Adres: Rue F.X. Simonis 10, 4910 Theux-Jehanster, tel. 087 22 36 45.

Ludo Hugaerts – Foto’s Bastin & Evrard

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content