© BELGAIMAGE

Riskeer je alles te verliezen?

Een pandemie, een oorlog, een financiële zeepbel die barst... dat zijn gevaarlijke toestanden voor je vermogen. Maar in alle omstandigheden geldt dezelfde regel: diversificatie blijft de beste bescherming.

Het conflict in Oekraïne is uiteraard vooral een menselijke tragedie, maar de economische en financiële gevolgen zullen ons nog vele jaren achtervolgen. In Oekraïne loopt het economische verlies volgens de overheid al op tot meer dan 500 miljard euro. In Rusland voorspellen economen dit jaar een krimp van het BBP met 8 tot 15% en een inflatie van 20%.

Voorbeelden genoeg

Voor de middenklasse van deze twee landen betekent de oorlog die Vladimir Poetin ontketende niets dan ellende. Het eerste risico is dat mensen er hun baan verliezen. En zij die geld in plaatselijk vastgoed investeerden of op de beurs belegden, verloren ook een groot deel van hun spaargeld.

Het is zeker niet de eerste crisis die miljoenen burgers van een land alles doet verliezen. In 2007-2008 duwde het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel in de VS veel huishoudens in de armoede. De prijzen gingen door het dak en velen dachten met de aankoop van hun huis op krediet hun financiële toekomst veilig te stellen, maar werden later gedwongen het op het slechtst mogelijke moment terug te verkopen, toen de waarde met 20% was gedaald.

In Griekenland woog de schuldencrisis jarenlang op de economie, de werkgelegenheid en de pensioenen. Ze veroorzaakte een crash in de vastgoedsector (min 40% tussen 2008 en 2016) en op de beurs van Athene. De referentie-index ASE 20 tekent nog altijd een verlies op van 90% in vergelijking met 2007.

De voorbeelden zijn legio, van gewapende conflicten tot extreme politieke regimes. In Venezuela bedraagt het BBP in dollar per hoofd van de bevolking vandaag naar schatting nog maar de helft van wat het in 1980 was. Maar er waren ook de financiële en vastgoedzeepbellen eind jaren 80 in Noorwegen en Japan.

Diversifiëren

Het risico op een economische crash is dus reëel, met mogelijk catastrofale en blijvende gevolgen voor je financiële gezondheid: je raakt je baan kwijt, de overheid kan het pensioen dat je werd beloofd niet meer betalen, je beleggingen kelderen, enz.

Tegen deze bedreigingen bestaat maar één goede bescherming: diversificatie. Voor Etienne de Callataÿ (hoofdeconoom, Orcadia Asset Management) “is diversificatie een fundamenteel onderdeel van het risicobeheer van een vermogen”. Daarnaast pleit hij voor globaal inzicht in je vermogen in ruime zin. “Als je baan of die van je kinderen wordt bedreigd door concurrentie uit Azië, loont het de moeite om net in Azië te investeren om daar mogelijk verlies van werkgelegenheid te compenseren.”

In datzelfde opzicht is een aandelenoptieplan, en andere bonussen gebaseerd op aandelen, een vergiftigd geschenk. Je concentreert immers de risico’s van zowel je job als van je financiële vermogen bij een en dezelfde onderneming. Zelfs megabedrijven kunnen verdwijnen, toonden de bankencrisis van 2008, het Enron-boekhoudschandaal dat tot de ondergang van accountantskantoor Arthur Andersen leidde en het faillissement van Thomas Cook, ’s werelds oudste touroperator, aan.

Vergeet je eigen huis niet

Beleggen in vastgoed kent ook tekortkomingen wat betreft diversificatie, merkt Etienne de Callataÿ op. “Zeker als je al eigenaar bent en een groot deel van de pakweg 200.000 euro die je wil beleggen in vastgoed wilt stoppen. Als je daar je huis ter waarde van bijvoorbeeld 300.000 euro bij optelt, moet je algauw vaststellen dat 60% van je vermogen al in vastgoed zit. De aankoop van een tweede onroerend goed, vaak in dezelfde gemeente, zorgt dan voor een zeer grote risicoconcentratie, gaande van de evolutie van de rentevoeten tot de fiscaliteit en de economische aantrekkelijkheid van de gemeente.

Idealiter streef je dus best naar maximale diversificatie, ook als je in vastgoed belegt, door bijvoorbeeld een pakhuis in Shanghai, een huis in Californië, een hotel in Spanje, een bedrijf in Zuid-Afrika te verwerven. Dat is zowel financieel als praktisch uiteraard niet mogelijk, omdat je het beheer van vastgoed nauwlettend moet opvolgen. Daarom is het makkelijker om te beleggen in aandelen van beursgenoteerde vastgoedondernemingen. Maar zelfs dan stellen we vast dat de meeste beleggers kiezen voor Belgische bedrijven. En wel om verschillende redenen, zoals de dividendbelasting. Maar ze vergeten daarbij dat die bedrijven ook onderhevig zijn aan de evolutie van de Belgische of Europese economie.

Als je wil beleggen in vastgoed, moet je ook je eigen huis meerekenen in de risicospreiding.

Hersenkronkels

Die manier van denken beperkt zich niet enkel tot beleggingen in vastgoed- aandelen. Onderzoek naar het gedrag van beleggers toont aan dat we neigen naar wat vertrouwd is. We geven vaak de voorkeur aan aandelen van bedrijven die we denken te kennen, op grond van onze levenservaring of ons beroep.

We geven dus de voorkeur aan aandelen van bedrijven in het land en/of de sector waarin wij werken. Dat gedrag wordt nog versterkt door de vlotte beschikbaarheid en makkelijke toegang tot informatie. Belgische media berichten (logischerwijs) over Solvay, maar nauwelijks over de Britse concurrent Ineos of de Indiase groep Reliance Industries.

Wereldwijd investeren

Meer dan louter een verzameling van veelbelovende aandelen, moet je een beleggingsportefeuille bekijken vanuit een globaal perspectief van vermogensbeheer. Wat zijn de belangrijkste risico’s? Zijn je persoonlijke situatie en je beleggingen nauw met elkaar verbonden? En hoe zit dat in het geval van extreme gebeurtenissen?

Het is duidelijk dat een portefeuille internationale aandelen beheren niet evident is. Maar er zijn wereldwijde fondsen die het makkelijker maken om je portefeuille te spreiden over landen en sectoren.

Beleggen in wereldwijde aandelen

Wil je makkelijk beleggen in aandelenmarkten over de hele wereld, dan kan je een beroep doen op indexfondsen of ETF’s. Dat zijn een soort portefeuilles van internationale aandelen die je op de beurs kan kopen en verkopen. Zoals het Amundi MSCI World ETF (Euronext Parijs, isin LU1681043599, jaarlijkse kosten 0,38%) dat de MSCI World Index van 1.539 aandelen in 23 ontwikkelde aandelenmarkten kopieert. Of de iShares MSCI ACWI (beurs van Frankfurt, isin IE00B6R52259, jaarlijkse kosten 0,20%) die is blootgesteld aan de belangrijkste aandelen van 47 ontwikkelde en opkomende markten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content