Rembrandtsland

Dit jaar is het exact 400 jaar geleden dat Rembrandt werd geboren en dat wordt vooral in Nederland, zijn vaderland, uitgebreid gevierd. Fotograaf Jurjen Drenth trok het land door, op zoek naar plekjes die er nog net uitzien als toen en legde ze op de gevoelige plaat vast, helemaal in de stijl van de meester. Dit is Rembrandtsland!

Deze Riekermolen vindt u langs de Amstel, tussen Amsterdam en Ouderkerk in een typisch Hollands landschap met veel water en molens. Hier kwam Rembrandt graag wandelen en schetsen. Er staat zelfs een standbeeld van een tekenende Rembrandt in de buurt.

Restaurant D’Vijff Vlieghen aan de Spuistraat in Amsterdam is gevestigd in vijf oude pandjes, waarvan er één al in 1627 als taverne dienstdeed. In het restaurant is een Rembrandtkamer ingericht met vier originele etsen van de meester tegen een muur van 17de eeuws Hollands goudleerbehang.

Na de dood van zijn vrouw verliet Rembrandt Leiden en ging hij in Amsterdam wonen. Aan de overkant van de rivier het IJ moet hij de toenmalige kerk van dit dijkdorpje hebben zien liggen. Schellingwoude is ondertussen door de hoofdstad ingelijfd maar heeft nog niet veel verloren van de uitstraling van weleer. Alleen stond er ten tijde van Rembrandt een andere kerk, de huidige dateert van 1835.

Een geënsceneerde foto bij kaarslicht, geïnspireerd op de jonge Rembrandt zoals hij werd getekend door zijn Leidense vriend en kunstschilder Jan Lievens.

Rembrandts adoptiestad richtte in 1832 een standbeeld op ter ere van haar grootste kunstenaar. Dit als reactie op het standbeeld van Rubens dat meteen na de Belgische onafhankelijk-heid in Antwerpen was opgericht. U vindt de stenen Rembrandt op het bruisende plein dat zijn naam draagt, in het hartje van Amsterdam.

Toen deze Engelse Calvinisten in 1608 hun land moesten ontvluchtten, trokken ze eerst naar Leiden, de geboortestad van Rembrandt, alvorens in 1620 naar Amerika uit te wijken en daar de grondslag van de Europese

kolonisatie te leggen.

Het Leiden American Pilgrim Museum bevindt zich in een prachtig 17de eeuws woonhuis.

Niet ver van Amsterdam, aan het IJsselmeer, ligt het dorpje Durgerdam, een verfrissend bad van rust en eenvoud. Zelfs de getijden komen hier de stilte niet meer verstoren. In Rembrandts tijd kende men hier nog eb en vloed, maar sinds de bouw van een afsluitdijk in 1932 veranderde de zoute Zuiderzee in het zoete IJsselmeer. Het betekende meteen de doodsteek voor de Durgerdammer schippers, die voorheen op de havens van de Oostzee en

de Middellandse Zee voeren.

Tijdens de jaarlijkse Rembrandtdagen in Leiden is de Nachtwachtgilde uit Berg en Terblijt altijd van de partij. Hun kostuums zijn nauwkeurige kopieën van de uniformen zoals die op het beroemdste schilderij van Rembrandt te zien zijn.

Links: gsm’s bestonden nog niet in de zeventiende eeuw maar dat kan de gilde niet deren wanneer ze het meesterwerk van de schilder op ludieke wijze opnieuw tot leven brengt.

Pijlsnel zetten de leden van de nachtwachtgilde zich in positie om gedurende één

Rembrandt400: een overzicht

Een overzicht van Rembrandts leven, en werk, en van alle activiteiten rond zijn 400ste geboortedag vindt u op www.holland.com/rembrandt400. Enkele blikvangers:

n in Amsterdam: Rembrandt thuis en Rembrandt en Uylenburg, beide in het Rembrandthuis. Alle tekeningen van Rembrandt in Rijksmuseum Amsterdam, Rembrandt en de Bijbel in het Bijbels museum. Rembrandt de musical in Theater Carré.

n In Leiden: Rembrandts landschappen in museum de Lakenhal. De Rembrandtgids (foto’s, wandel- en fietsroutes, bezienswaardigheden), uitg. N&L Publishing, 127 p., e 17,50.

Filip Godelaine, foto’s: Jurjen Drenth / Dutch Image

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content