Relaas van een zoektocht

Mijn vriendin Anja (56) wil een dag minder in de week gaan werken. Ze was overtuigd dat ze een landingsbaan kon nemen en voor die ene dag een uitkering zou krijgen. Dat blijkt anders uit te draaien. Ja, ze kan in een landingsbaan stappen vanaf 56. Maar neen, ze krijgt geen uitkering, want ze doet haar aanvraag bij haar werkgever voor ze 60 is. Ze vroeg zich ook af of haar pensioen later zal worden berekend op een 4/5 loon voor de hele periode van haar landingsbaan, van 56 tot 65 jaar. Want dat zou een streep door haar rekening zijn. We staken samen ons licht op op de website van de RVA. De uitleg, met voorbeeld, die daar te lezen staat, laat geen twijfel bestaan: Anja zal een 4/5 loon zonder uitkering krijgen tot 65 jaar en haar pensioen zal tussen 56 en 65 ook op dat loon worden berekend.

Zou ze dan niet beter haar landingsbaan stopzetten op 60 jaar en een nieuw tijdskrediet indienen, vroegen we ons af? We belden de RVA. Ja, dat kan, luidde het daar. Op 60 moet ze dan een nieuwe aanvraag doen, waarvoor ze tussen 60 en 65 jaar een uitkering van de RVA zal krijgen. Maar krijgt ze vanaf 60 dan ook een gelijkstelling voor haar pensioen, was de logische vraag die daar op volgde. Dus belden we 1765 (Federale Pensioendienst) en daar klonkt het zo: als er tot 60 jaar geen onderbrekingsuitkering is, is er inderdaad geen gelijkstelling. Heb je vanaf 60 wel het statuut van gewone landingsbaan met onderbrekingsuitkering, dan worden vanaf dan je niet gewerkte dagen meegeteld voor je pensioen; de eerste 312 dagen aan je laatste loon, de rest aan het minimum jaarrecht.

Moraal van het verhaal: informeer bij de RVA én de Federale Pensioendienst naar de gevolgen voor je pensioen. En vraag hoe je je recht op een uitkering én pensioengelijkstelling na 60 kan verzekeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content