Recupereer uw gegevens

De laptop en de gsm zijn trouwe bondgenoten in het leven van alle dag en bevatten een massa informatie die u niet kunt missen. Wat moet u doen als u ze verliest? Een gids voor noodgevallen...

Statistisch belandt de gemiddelde laptop om de drie jaar eens op de grond. Met een gsm of smartphone gebeurt dat veel meer. Bovendien laten we die toestellen al vaker eens liggen op de trein, in het vliegtuig, op restaurant,... En dan is er natuurlijk ook het risico op dief-stal. Alleen al in België worden elk jaar tienduizenden toestellen gestolen. Reden te over om uw voorzorgen te nemen en te voorkomen dat u kostbare gegevens verliest!

LAPTOP Preventiemaatregelen

Regel nummer één: als u een laptop hebt, moet u regelmatig aanvullende back-ups maken. Dat moet nog vaker dan bij een desktop. Gebruik voor uw eerste back-up een externe USB-schijf en neem die nooit samen met de computer mee (een schijf van 500 Gb kost ongeveer euro 50). Een andere, heel trendy oplossing is de ‘in the cloud’ back-up (een back-up op een website). Ze heeft het voordeel dat u uw gegevens op elk moment kunt opvragen, overal waar u zich bevindt en via om het even welke computer.

Antivirusprogramma’s geven u een beperkte opslagruimte (2 tot 5 Gb) gratis maar doen u voor een echte back-up betalen. BackBlaze (www.backblaze.com) geeft u bijvoorbeeld voor $ 50 per jaar een onbeperkte online opslagcapaciteit en is daarmee één van de goedkoopste. Met Norton Online Backup kunt u voor euro 40 een jaar lang maximum 5 pc’s back-uppen, met een totaal online opslagvermogen van 25 Gb.

Andere diensten combineren de back-up met de synchronisatie van de gegevens op andere pc’s. Twee voorbeelden zijn Sugarsync. com en Skydrive.live.com, waarmee u geselecteerde gegevens automatisch naar andere computers kopieert.

Sugarsync doet u 5 Gb cadeau. Dat is genoeg voor kantoordocumenten (word, xls...) maar zeker niet voor foto’s. En de prijs stijgt snel: $ 50 per jaar voor 30 Gb. Het programma ondersteunt alle besturingssystemen, zowel vaste als mobiele. Bij Skydrive, dat vooral op de Windows-wereld mikt, krijgt u gratis 25 Gb voor de synchronisatie. Het bekende Dropbox geeft 2 Gb gratis, en zelfs tot 8 Gb als u uw vrienden voorstelt dat zij het programma ook proberen. Dropbox is erg doeltreffend, net als Clouddrive van Amazon (amazon.com/clouddrive), waar u 5 Gb gratis krijgt.

Computer kwijt of gestolen...

U vergroot de kans om uw computer terug te zien wanneer u een app geïn-stalleerd hebt die hem lokaliseert, zoals zTrace (ztrace. com).

Voor euro60 per jaar verstopt de toepassing zich in het BIOS van uw pc en maakt regelmatig verbinding met het internet, om via geolokalisatie te vertellen waar ze zich bevindt.

LoJack for Laptops, een vergelijkbare toepassing, kost euro 40 voor twee jaar (http://store.lojackforlaptops.com).

Als uw computer verdwijnt, neemt u contact op met de website om de lokalisatiediensten te activeren. Het systeem antwoordt op een signaal dat de pc uitstuurt en registreert zijn locatie op basis van het IP-adres vanwaar hij verbinding maakt. Tegelijkertijd worden alle gegevens op uw schijf gewist.

De gratis toepassing LockItTight (LockItTight. com) doet hetzelfde en maakt bovendien foto’s met de webcam van de gestolen pc. U kunt be-standen op afstand opvragen of wissen en zelfs zien welke toetsen de dief indrukt. Na de installatie is het programma vrijwel onmogelijk te ontdekken. LockItTight werkt alleen op Windows (XP, Vista en 7). De software vertelt meestal met welk wifinet de computer verbinding heeft, met een nauwkeurigheid van enkele meters tot 400 meter. De gratis lokalisatie wordt om de twee uur uitgevoerd. Als u $ 2 per maand betaalt, gebeurt dat om de 12 minuten en maakt LockItTight bovendien snapshots in hoge resolutie.

GSM EN SMARTPHONES Voor uw mobieltje de benen neemt

Mobiele telefoons staan bekend om hun zelfmoordneigingen (ze vallen in de toiletpot, uit de handtas,...) en worden ook vaak gestolen: in 2010 hebben de Belgische operators meer dan 50.000 SIM-kaarten van verdwenen gsm’s moeten blokkeren. Zorg dat u op alles voorbereid bent...

Vergrendel uw telefoon: stel een wachtwoord in. Bijna alle toestellen hebben een wachtwoordbeveiliging, maar u moet die wel activeren. Zo voorkomt u dat andere mensen uw e-mails lezen en vooral dat ze via uw smartphone toegang krijgen tot uw Facebook-account.

Vind uw verloren telefoon terug: we hebben allemaal wel eens met een ander toestel ons eigen nummer gebeld om de gsm met behulp van de beltoon terug te vinden. Maar wat als hij in stille modus staat? Rust hem uit met een toepassing die hem ook dan uit volle borst doet roepen.

Voor Android is er Where’s My Droid (typ “wheres my droid” in Android Market). U kunt een wachtwoord bepalen waarmee u een luide beltoon op de telefoon kunt activeren. Het volstaat dat u de telefoon van een vriend leent en het wachtwoord naar uw eigen nummer sms’t. Het volume wordt dan op het maximum ingesteld. Deze app is gratis.

Voor BlackBerry kunt u Where’s My Phone proberen. De betaalde versie ($ 4) heeft extra functies, zoals GPS-lokalisatie.

Voor de iPhone heeft de app Beep My Cell (99 cents) vergelijkbare functies, naast de optie om een bericht te sturen naar de vinder van het toestel. Deze app gebruikt geen sms, u moet op het net naar beepmycell. com gaan en op Beep My Cell klikken om zo het signaal te starten.

Voor Windows Mobile klaart PhoneFinder de klus met behulp van Google Maps. Na een tekstbericht ($ 1,5 ) start Phonefinder het bel- signaal van uw telefoon en stuurt de GPS-locatie van het toestel naar de telefoon die het sms’je heeft verzonden.

Voor Nokia gebruikt u Track & Protect (Ovi Store), een webservice die u laat zien waar de telefoon zich bevindt en die foto’s op afstand kan maken. Het werkt zelfs als een dief de SIM-kaart heeft vervangen(euro 15 per jaar).

Pas geavanceerde veiligheidsmaat-regelen toe: er zijn apps die verdwenen of gestolen telefoons kunnen lokaliseren, maar ze zijn niet gratis.

Voor Android, BlackBerry, Symbian S60 en Windows Mobile kunt u Phone locator pro (mobiUcare) gebruiken. U kunt uw telefoon lokaliseren, de oproeplijst bekijken en zien of iemand de SIM-kaart heeft vervangen. U kunt zelfs een foto maken met uw gestolen telefoon... allemaal via een webbrowser. De app kost euro4.

Voor de iPhone bestaat er een vergelijkbare app, Find My iPhone, die u vertelt waar uw telefoon zich bevindt. U kunt een boodschap sturen naar de vinder, de inhoud op afstand wissen en het toestel met een wachtwoord op afstand blokkeren. Deze app is gratis.

Maak een back-up van uw smartphone. De meeste smartphones hebben synchronisatiesoftware om hun inhoud naar een computer te back-uppen. Android werkt met de toepassingen voor cloud computing van Google (bijv. Gmail) die uw gegevens met het web synchroniseren.

Er bestaan ook back-uptoepassingen voor Android. MyBackup Pro (euro 3,5) synchroniseert alle gegevens van uw telefoon op een SD-kaart. Het veel recentere DropSync synchroniseert de Dropbox-bestanden op uw Android automatisch.

Bij Proximus back-upt u de gegevens op uw gsm via ‘e-Services’. Klik op ‘ Mijn gsm’ en op ‘ Mijn Mobile Phone Backup‘. U krijgt dan alle info over de synchronisatie en de back-up (euro 2 per maand in België).

Uw gsm en SIM-kaart blokkeren

Als uw gsm vermist is, moet u zowel het toestel als de SIM-kaart blokkeren. De telefoon wordt geblokkeerd met behulp van zijn IMEI-nummer, dat op het garantiebewijs van het toestel staat, op de verpakkingsdoos of in het batterijvak. U kunt het ook bij de instellingen van uw toestel vinden: zoek ‘identiteit van de telefoon’. Als ook dat niet lukt, toetst u de code #06# (of soms *#06# ) op uw gsm en noteert u het IMEI-nummer in uw agenda voor het geval u het toestel kwijtraakt. Het toestel wordt dan geblokkeerd en komt op een zwarte lijst te staan zodat het onbruikbaar en onverkoopbaar is.

Afhankelijk van de operator, zijn dit de procedures:

Base: gratis procedure: bel tel. 0486 19 1999 om het IMEI-nummer door te geven. Het systeem werkt ook in het buitenland. Als u de gsm terugvindt, kunt u de blokkering laten opheffen.

Mobistar: bel tel. 5000 met een Mobistar-gsm of tel. 0495 95 95 00 met een ander toestel. Abonnees die m-banxafe hebben geactiveerd, kunnen ook het nummer van Cardstop bellen: tel. 070 344 344.

Proximus: Bel tel. 078 15 6060

(http://customer.proximus.be/nl/ Phone_Backup/index.html

Klantendienst: tel. 6060 met uw Proximus-gsm, tel. +32 78 15 6060 met een andere telefoon.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content