Psoriasis: geniet van de zon

Voor de meeste mensen met psoriasis is de zomer een heerlijk seizoen met weinig klachten. Maar om volop te genieten van de vakantie en om zich volledig vrij te voelen, houden ze het best rekening met enkele eenvoudige principes...

Bij de meeste van de 300 000 Belgen die aan psoriasis lijden, verbetert de ziekte tijdens de zomer”, zegt Antoinette Romeo, voorzitter van Gipso, een organisatie die zich toelegt op de studie en informatie over psoriasis. “Slechts een klein aantal patiënten loopt een groter risico wanneer er meer zon is. Die mensen moeten zich zeer goed beschermen.”

Zonnen: beetje bij beetje

De zon werkt heilzaam maar een te plotse blootstelling is niet goed. Beter is het, beetje bij beetje te wennen aan de zon en zich te beperken tot de veiligste uren: ’s morgens of na 17 uur. Hoe bleker de huid, hoe gevoeliger ze is. Kies de bescherming in functie van uw huid!

Kleding: licht en luchtig

Lekker weer? Trek ruime, lichte kleren aan en laat armen en benen bloot. Kies natuurlijke materialen als katoen en linnen. Zo kan uw huid ademen. Ook uw voeten zijn gebaat met veel lucht! Draag eerder lichte sandalen dan gesloten schoeisel. Wilt u epileren, weet dan dat een crème minder agressief is dan was.

Water: zonder twijfel

Baden is goed, zeker in zee. Maar als u eruit komt, neemt u het best een zoetwaterdouche om het zout weg te spoelen (of de chloor indien u uit het zwembad komt). Dep uw huid droog met een zachte handdoek, om ze te sparen.

Hydratatie: noodzakelijk!

U goed hydrateren is essentieel, zeker in de zomer! “Er is de inwendige hydratatie: het is aangewezen om 1,5 à 2 liter water te drinken per dag. En voor de uitwendige: minstens twee keer per dag een vette, hydraterende crème aanbrengen. Het voorkomt uitdroging.”

Sport: antistress

Profiteer van het mooie weer om te gaan stappen, zwemmen, fietsen, enz. Sport vermindert de stress en die werkt opstoten van psoriasis in de hand. Overigens heeft een namiddag werken in de tuin hetzelfde effect.

Medicatie: opgepast

Voor cortisone is er geen probleem, andere preparaten (met teer, dithranol, PUVA-therapie) verhogen de gevoeligheid van de huid. Overleg met uw arts of apotheker! U vertrekt op reis naar het buitenland, neem dan de bijsluiters van uw medicatie mee, dan kan de plaatselijke apotheker u een gelijkaardig product geven, al is de naam anders. Start geen nieuwe kuur net voor of tijdens de vakantie. Vertrek met een behandeling die u gewoon bent. n

Gwenaëlle Ansiau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content