Proficiat Annette, Carine, Gerard, Godelieve en Marc!

Een jaar lang volgden we vijf lezers van Plus Magazine in hun poging om te slagen in hun goede voornemens voor 2005. Hier zijn de resultaten, twaalf maanden later.

Marc (48) haalde het diploma van wijnkeldermeester

Het goede voornemen : Marc Vlaeminck uit Assenede wilde het diploma van raadgever-wijnkeldermeester (‘sommelier con-seil’) halen, het beste proefschrift schrijven en slagen aan de wijnuniversiteit van Suze-la-Rousse. Dat alles wou hij combineren met zijn job als directeur van het woon- en zorgcentrum Sint-Jozef.

Het resultaat : Op 24 november kreeg Marc zijn diploma. Eind mei sloot hij met succes een driejarige opleiding aan het Syntra in Gent af. Met zijn proefschrift over sherry haalde hij echter niet de eerste maar slechts de tweede plaats. In juni volgde een loodzware week van lessen en examens op topniveau in Suze-la-Rousse (in de Provence). Hij slaagde met onderscheiding.

Het moeilijkste moment: “De week in Suze-la-Rousse. Les van ’s morgens tot ’s avonds, inclusief blindproeverijen. Het examen was ook niet van de poes: een blind getrokken wijnregio voorstellen, geuren herkennen, vragen over vinificatie beant- woorden en fouten in wijn herkennen.”

De toekomst: Marc wil zijn wijnpassie verder professionaliseren. Samen met zijn vrouw heeft hij nu een kleine zaak opgestart, Wine@Home, die als een soort van Tupperware party’s wijnproeverijen bij particulieren thuis en voor verenigingen verzorgt.

Zijn tip voor wie het ook wil proberen : “Is wijn je passie, volg dan die opleiding van drie jaar. Je zult de roots van de wijn vinden zonder daarom een oenoloog te worden.”

Godelieve (49) sport vijf uur per week

Het goede voornemen : Godelieve Geens uit Noorderwijk wou haar conditie in 2005 op peil houden door drie keer per week tien km te lopen.

Het resultaat : Godelieve heeft haar 3 x 10 km niet één keer gemist en ze is begonnen met twee avonden spinning per week. In totaal sport ze nu vijf uur per week. “Je leest altijd over het belang van lichaamsbeweging. Het afgelopen jaar heeft dat voor mij bevestigd”, getuigt ze.

Het moeilijkste moment: “Elke keer als het slecht weer was en ik al mijn moed bijeen moest rapen om te gaan lopen. Achteraf was ik altijd blij dat ik gestart was.”

De toekomst: “Ik wil dit blijven volhouden en ik ben droom zelfs al van een marathon. Misschien wordt dat mijn nieuwe uitdaging! Alleen ben ik bang dat ik dan nog harder moet trainen. Ik wil nog tijd overhouden voor mijn gezin.”

Haar tip voor wie het ook wil proberen : “Als je wilt sporten, doe het dan met vrienden. Je zult het langer volhouden. Heb ook geen schrik van een fitnessclub, vele bieden een gratis proefbeurt aan.”

Gerard (70) raakt geen sigaret meer aan

Het goede voornemen : Gerard Lyssens uit Temse was een zware roker en wilde daar absoluut van afgeraken.

Het resultaat : Gelukt! In januari rookte Gerard nog 11 sigaretten per dag, in februari nog 1 en eind maart niets meer. In april is hij één keer hervallen, sedertdien heeft hij geen tabak meer aangeraakt. Zijn recept: wilskracht. Hij heeft nu zelfs een pakje zichtbaar in de woonkamer gezet als uitdaging voor zichzelf. “Ik voel me schitterend, mijn ademhaling en uithoudingsvermogen zijn stukken beter geworden en ik heb al meer dan e 1400 uitgespaard.”

Het moeilijkste moment: “Goesting genoeg gehad, dat moet ik toegeven. Enkele van mijn lieve kaartvrienden op café vonden het de eerste maanden erg leuk om sigarettenrook in mijn gezicht te blazen of om een pakje voor mijn neus te leggen. Maar ik heb weerstaan.”

De toekomst: “Volhouden, al denk ik dat de zwaarste tijd nu wel voorbij is.”

Zijn tip voor wie het ook wil proberen : “Houd in de eerste weken na het stoppen altijd je autosleutels in de hand. Je zult minder de neiging hebben om naar een sigaret te grijpen. Sigaretten zijn soms meer een automatisme om iets in de hand te hebben dan een genotsmiddel.”

Annette (58) ging elf keer op reis

Het goede voornemen : Annette Laurier uit Sint-Martens-Latem wou meer van de wereld zien en tien keer een reis van langer dan een weekend maken.

Het resultaat :Elf reizen! 8 dagen bergwandelen in het Berner Oberland in Zwitserland (krokusvakantie), 5 dagen Zuid-Engeland (maart), 10 dagen Lago Maggiore (maart), 4 dagen Aostavallei (Hemelvaart), 6 dagen Carcassonne en het Katharenland (mei), 4 dagen Belgische kust met een kleinzoon (mei), 1 week Oost-Tirol (juli), 1 week Merano (Zuid-Tirol, juli), 1 week Venetië (augustus), 1 week aan het meer van Brienz (Zwitserland, augustus), 5 dagen Hoge Venen (november) en nog eens terug naar Brienz (kerstperiode). Annette: “Om de kosten te drukken probeer ik meestal weg te gaan met een groepje vrienden en op kostendelende basis.”

Het moeilijkste moment: “In augustus waren we net weg van Brienz, toen het zware overstromingen over zich heen kreeg. Het huis waar we gelogeerd hebben, is gedeeltelijk ingestort. Dan ga je toch even slikken. Daarom ga ik er nu terug heen als een gebaar van solidariteit voor de mensen die ik daar heb leren kennen.”

De toekomst: “In 2006 wil ik ten minste zo vaak weg als in 2005. Ik heb ervaren dat reizen het leven langer maakt. Je beleeft elke minuut dubbel zo intens!”

Haar tip voor wie het ook wil proberen : “Reizen hoeft niet per se naar het andere eind van de wereld. Denk aan streken in eigen land. En probeer eens een meerdaagse wandeltocht door het hooggebergte. Een schitterende ervaring en niet duur.”

Carine (53) viel ruim 15 kg af

Het goede voornemen : Carine Audenaert uit Gent woog op 1 januari 2005 precies 81,7 kg, voelde zich niet goed in haar vel en wilde 14 kg afslanken.

Het resultaat : Applaus voor Carine: ze viel 15,1 kg af! Op een heel gestage manier: 2 kg in januari – 2,5 kg in februari – 1,7 kg in maart en daarna gemiddeld nog ruim 1 kg per maand. Haar methode: géén nagerechten meer, elke dag soep als middagmaal, veel vis en mager vlees, minder op restaurant gaan en elke dag twee liter water drinken. “Ik voel me als herboren”, juicht ze. “Twee weken geleden heb ik alle kleren weggebracht die me te groot geworden waren. Man, voelde dat goed aan!”

Het moeilijkste moment: “De Turkijëreis in juni. Al dat suikergoed en al die desserts! Eerst heb ik eraan weerstaan maar toen werd het me te veel. Eind juni was ik 2 kg bijgekomen. Gelukkig gingen die er in juli weer vlotjes af. Misschien heeft het ook geholpen dat ik een jaar met veel emotionele problemen achter de rug heb. Voor mij betekenden ze een rem op de eetlust.”

De toekomst: “Ik wil me nooit meer laten gaan! Zodra ik zie dat er weer 2 kilogram bijgekomen zijn, ga ik meteen weer diëten.”

Haar tip voor wie het ook wil proberen : “Elke kilogram gaat door de mond, vergeet dat nooit. En slank vooral gezond en langzaam af, zonder pillen of een maagring. Het plezier van elke kilo minder zal des te groter zijn”.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content