Proeven van de Elzas

Er zijn maar weinig regio’s in Europa waar jongeren bewust kiezen voor de boerenstiel. De Munstervallei in de Elzas is zo’n streek. Niet te verwonderen dat men er uitpakt met producten, die vragen om een culinaire ontdekkingstocht.

De Munstervallei bestrijkt 16 gemeenten, met Gunsbach en Munster als bekendste. Dé lekkernij van de regio is de Munsterkaas, waarvan de échte alleen gemaakt wordt op basis van melk van de vache Vosgienne. Met 30 zijn ze nog, de boeren die hem produceren, en het Maison du Fromage in Gunsbach wijdt ons in in hun geheimen. We proeven er de Munsterkaas met schnaps en suiker, een populair dessert in de vallei, en de unieke makarons met Munsterkaas.

De koningin en de dokter

Gunsbach is ook de plek waar Nobelprijswinnaar voor de Vrede Albert Schweitzer zijn kindertijd doorbracht en een huis bezat. Hij ontving er zijn vriendin koningin Elisabeth (grootmoeder van koning Albert) en hoewel hij er amper vier jaar verbleef, zijn ze in Gunsbach erg trots op ‘hun dokter’. Zijn huis is intussen een museum en ziet eruit zoals hij het in 1959 achterliet, met jeugdfoto’s, meubels en zelfs de doos waarin zijn Nobelprijs uit 1953 zat. We overnachten in het klooster waar hij zijn kindertijd doorbracht, nu een bed & breakfast. Maar niet voor we een avondmaal uit de streek hebben genuttigd: Tourte de la Vallée (bladerdeeg met gehakt) en bosbessentaart.

Boerenmaaltijd

Geen vallei zonder bergen en dus trekken we vanuit Gunsbach naar Le Petit Ballon (1272 m) die ons uitzicht biedt op het dal maar ook op grote broer Le Grand Ballon (1480 m). Met 60 bewegwijzerde circuits komen wandelaars ruimschoots aan hun trekken. Midden mei en in september kunt u in de Elzas getuige zijn van de transhumance, de seizoentrek van het vee dat in de lente naar de hoge weiden en in de herfst naar de stallen wordt gebracht. Langs de wandelpaden bevinden zich 44 fermes-auberges. Een keurmerk dat aangeeft dat u er een repas marcaire kunt eten, een ‘boerenmaaltijd’. We schuiven aan in de Ferme de Sondernach-Ried, bij boer Michel. Hij schotelt ons netelsoep en Fleischsnack voor: een brok gehakt met aardappelen en tomatensaus. Als dessert serveert hij zijn specialiteit: de delicieuze crèmé du Ried (citroentaart). Trots is Michel op zijn 600 poules d’Alsace. Maar die kan u enkel in oktober eten, want het slachtseizoen dient gerespecteerd.

Klein Venetië

Colmar is slechts de derde stad van de Elzas, na Straatsburg en Mulhouse, maar bracht wel de bekende beeld-houwer Auguste Bartholdi voort, aan wie Colmar zijn vele fonteintjes en sculpturen te danken heeft en New York zijn Vrijheidsbeeld. De binnen-stad met kleurrijke 17de en 18de eeuwse huizen, is erkend als werelderfgoed. Goede restaurants en een groenten- en fruitmarkt vindt u in Petite Venise, de stadswijk met de vele kanaaltjes. Opvallend in Colmar: de patisserieën lijken er mekaar te verdringen. Ook zij pakken uit met streekspecialiteiten, waarvan de Bretzel en Kougelhopf de bekendste zijn. En dan tot slot nog dit: niet schrikken als u plots Manneken Pis ziet. Brussel schonk een exacte kopie aan Colmar waar het ventje staat te pronken in de rue des Augustins. Al moet hij het hier met minder aandacht stellen dan zijn tweelingbroer in de Brusselse Stoofstraat.

Ann Heylens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content