Probleemloos een computer kopen

Bent u aan een nieuwe pc toe? Dan is uw timing perfect want er zijn binnenkort koopjes op komst. Ontdek hier hoe u de reclame kunt ontcijferen en waarop u moet letten om de computer te kiezen die echt aan uw behoeften voldoet.

C ore Duo, T3700, Nvidia Geforce, 512 Mo Dedicated DRAM... Waarschijnlijk is het enige wat u van de meeste reclameboodschappen begrijpt, de prijs. Wat betekenen al die esoterische termen die recht uit de Da Vinci Code lijken te komen? En welke van deze – ongetwijfeld fenomenale – kenmerken en mogelijkheden hebt u in uw leven nodig?

De naam van de processor

De keuze van de processor weegt zwaar door in de prijs van een pc. In het Intel-gamma is de Celeron de minst krachtige chip. Hij is geschikt om te surfen en voor kantoorwerk (tekstverwerking enzovoort), maar daar blijft het echt wel bij. De populaire chips van het ogenblik zijn de Core Duo of nog beter de Core 2 Duo. Deze technologie combineert twee chips in een enkele processor en is goed voor ongeveer 30 % meer vermogen.

Intel: omdat de nomenclatuur van de Intel-processors vreselijk ingewikkeld is, bezoekt u het best de website van Intel om het fijne te weten over het in de advertentie vermelde processortype: http://compare.intel.com/pcc/default.aspx?familyID=1&culture=en-US. Selecteer uw taal en kies een processor (bijvoorbeeld Core 2 Duo). Klik ten slotte op de tab Specifications om de kenmerken van de chip te zien.

AMD: ook bij de processors van AMD, de grootste concurrent van Intel, zijn de namen van de verschillende modellen alles behalve overzichtelijk. Om wegwijs te geraken uit de verschillende types, neemt u een kijkje op http://products.amd.com/en-us/DesktopCPUFilter.aspx (voor desktops) of http://products.amd.com/en-us/NotebookCPUFilter.aspx (voor notebooks).

Onthoud dat de krachtigste pc’s van het moment inmiddels al uitgerust zijn met quadcore processors, die niet minder dan vier rekeneenheden bevatten.

Alle chipfabrikanten drukken de verwerkingssnelheid uit in Megahertz (MHz) of Gigahertz (GHz). De waarde verwijst naar het aantal bewerkingen dat de chip per seconde kan uitvoeren. Een processor van 2,1 GHz is dus sneller dan zijn concurrent van 1,7 GHz.

Centrino: de naam wijst op een technologie die Intel voor draagbare pc’s ontwikkeld heeft. De Centrino combineert een processor met een chipset en een draadloze netwerkverbinding. Dankzij deze uitvinding is Intel weer de koploper bij de notebooks.

Hoeveel RAM-geheugen ?

Het RAM is het dynamische geheugen van de pc. Hoe groter het RAM-geheugen is, hoe meer toepassingen u tegelijk kunt gebruiken. Een pc met Windows Vista heeft minstens 2 Gb RAM nodig maar 3 Gb is geen luxe. U kunt natuurlijk altijd achteraf geheugen toevoegen, maar terwijl dat voor een desktop best betaalbaar is, valt het voor een notebook erg duur uit. Als u een notebook koopt, bent u dus beter niet te zuinig met het RAM-geheugen, want waarschijnlijk zult u het nadien nooit uitbreiden.

Vaste schijf: ATA of SATA?

De technologie van de vaste schijf is (heel) oud. De ene schijf is sneller dan de andere: van 5400 rpm (omwentelingen/seconde) tot 7200 rpm. Naast die fysieke snelheid is er ook de snelheid waarmee de gegevens uitgewisseld worden tussen de schijf en het moederbord van de pc. Een IDE- of P-ATA-schijf is bijvoorbeeld trager dan de modernere S-ATA-schijf.

Een nieuwkomer – en voorlopig nog zeldzaam – is de SDD-schijf (Solid State Drive). Ze bevat geen bewegende onderdelen en werkt met dezelfde flashtechnologie als USB-geheugens. Dergelijke schijfstations zijn sneller, lichter, steviger, energiezuiniger... maar natuurlijk ook duurder dan de klassieke schijven. En hun opslagvermogen is beperkt (maximaal 64 Gb). Ren dus nog niet meteen naar de winkel. Een schijf van 16 Gb kost bijvoorbeeld meer dan euro500. Nog een beetje duur, dus...

Grafische kaart met of zonder geheugen?

Nvidia, ATI, Radeon Sapphire... verloren lopen is makkelijk in het land van de merken. Let vooral op het type van het grafische geheugen waarmee de computer uitgerust is. Als de grafische module geen eigen geheugen heeft, moet ze gebruik maken van een deel van het RAM-geheugen van de centrale processor... die dus minder vermogen overhoudt. Een grafische kaart met eigen (dedicated) geheugen verbetert de algemene en vooral de grafische prestaties van de pc. Dat eigen geheugen kan 128, 256 of 512 MB... groot zijn of, bij heel krachtige computers, nog groter. Geef de voorkeur aan een grafische kaart met een eigen geheugen.

Lezen en schrijven: Blu-Ray maakt zijn debuut

Alle dvd-stations lezen én branden vrijwel alle soorten schijven. De grote nieuwigheid op dit vlak is de intrede van de Blu-Rayschijven, die voldoende ruimte hebben voor films met hoge definitie. Ze zijn nog heel nieuw op de markt, maar nu al aan te raden voor wie af en toe films in hoge definitie op de lcd-televisie in de woonkamer wil bekijken. Blu-Raybranders ondersteunen ook de optische schijfformaten HD DVD, DVD en CD. Een externe Blu-Raybrander kost ongeveer euro350.

Schermgrootte: het is maar hoe u het bekijkt!

Het klassieke (en dus goedkoopste) formaat voor notebooks is 15,4 inch. Als u vooral thuis werkt, is het wat grotere 17″-formaat het overwegen waard. Voor een kantoor-pc is de huidige norm 19″ (die kost ongeveer euro 260). Ziet u het echt groot, dan kunt u vanaf euro 300 een scherm van 21 inch kopen. Dat is vooral handig als u vaak verscheidene documenten tegelijk wilt openen!

Programma’s inbegrepen: oplichterij?

Hoe goedkoper de nieuwe pc’s worden, hoe minder gevuld hun vaste schijf is. Ze bevat natuurlijk nog altijd het besturingssysteem, maar de essentiële hulpprogramma’s zijn meestal in de tijd beperkte versies (ze gaan van 1 tot 3 maanden mee). Dat geldt vooral voor de antivirusprogramma’s, die u achteraf moet betalen als u niet aan gewetenloze hackers overgeleverd wilt zijn. Op pagina 152 stellen wij u enkele uitstekende programma’s voor die u gratis kunt downloaden.

Een webcam om de vrienden te zien

Draagbare pc’s hebben tegenwoordig een in het scherm ingebouwde camera. Dat gadget is vooral handig omdat u het kunt gebruiken voor videoconferenties via Skype of MSN. De video-resolutie blijft vaak beperkt tot een eenvoudige VGA (640 x 480), de standaardnorm. Sommige camera’s hebben echter een resolutie van 1,3 Mp, wat overeenkomt met het HD-formaat. De echte grens hangt af van de bandbreedte (het internetdebiet). Het beeld moet immers 30 maal per seconde ververst worden en de downloadsnelheid is veel hoger dan de uploadsnelheid. Daarom moet men de resolutie beperken. Waarom zijn sommige webcams zoveel duurder dan andere? Dat heeft vooral te maken met de kwaliteit van de lens, die bijvoorbeeld van glas of plastic kan zijn.

Test uw pc

Wilt u weten wat uw computer kan en hoe goed hij presteert in vergelijking met andere? Op deze sites kunt u betrouwbare testsoftware downloaden.

Passmark is 30 dagen gratis. Als u het daarna niet meer kunt missen, betaalt u 25 $. (http://www.passmark.com/products/pt.htm).

Fresh Diagnose is volledig gratis: http://www.freshdevices.com/benchmark-software.html

TestLab is een buitengewoon volledige testtool (weliswaar alleen in het Frans). U kunt de proefversie downloaden van de website: http://www.testlab2008. com/fr/. Als u het programma later wilt blijven gebruiken, betaalt u euro 39.

Pc’s van euro 250

De pionier van de supergoedkope computers is de Taiwanese fabrikant Asus, die zijn Eee voor maar 299 $ verkoopt. Microsoft doet zonder morren mee, uit angst dat een vloed van goedkope computers met Linux verkocht zou worden. Het bedrijf heeft zelfs zijn beleid voor de commercialisering van Windows XP gewijzigd. Eigenlijk was het de bedoeling dat XP van de markt zou verdwijnen, maar nu blijft Microsoft het op goedkope computers leveren. Maar als u echt vooral op de prijs let, is een tweedehandse pc een nog interessanter alternatief. Sommige gespecialiseerde winkels verkopen (ook aan scholen) draagbare pc’s met een officieel Windows XP-besturingssysteem of met Linux voor euro 300, drie maanden garantie inbegrepen (distributeur Osiris).

Weet wat u wilt

Hebt u genoeg aan brieven schrijven, e-mailen en surfen? Kies dan een goedkope desktop, vanaf euro 400 (zonder scherm). Een voordelige notebook van 15″ kost ongeveer euro 700.

Hebt u uiteenlopende interesses? Een beetje fotograferen en daarna de foto’s digitaal bewerken, wat muziek beluisteren, af en toe een game spelen, maar nooit fanatiek? Kies dan een multimediacomputer voor familiaal gebruik, in een prijsklasse van euro 700 (zonder scherm), met minstens 2 Gb RAM en een lezer voor geheugenkaarten. Als u er ook nog een televisietuner bij wilt (zodat u direct op de pc televisie kunt kijken), loopt de prijs op tot euro1000. Voor een notebook van 15 of 17″ betaalt u ongeveer evenveel.

U wilt een pc zoals uw auto: met veel kracht onder de motorkap? U kunt ook goed met de camera overweg en monteert uw digitale opnamen voor u ze aan de familie toont? Dan hebt u op alle niveaus flink veel kracht nodig, dus zowel voor de processor als voor de grafische kaart. Het prijskaartje wordt in dit geval iets van een euro 1400. Reken ongeveer euro 1200 voor een notebook van 17″.

Mijlen in het rond staat u bekend als een verwoede gamer? U leeft voor ruimteoorlogen en spannende autoraces op het scherm? Wat u nodig hebt is een killer machine met Quad core chips (4 processors) en een dubbele grafische kaart die snel genoeg is om uw tempo te volgen. Al dat moois komt u snel op een prijskaartje van euro 1800 tot wel euro 2500 te staan. Is dat wel redelijk? Draagbare pc’s zijn meestal niet erg spelvriendelijk, maar er bestaan uitzonderingen, zoals de Megabook GX600-009P van MSI (ongeveer euro 1250), die een turboknop heeft waarmee u de processorfrequentie kunt overclocken (versnellen). Dat levert u ongeveer 15% extra vermogen op.

Bent u reislustig aangelegd? Waarom zou u dan niet gaan voor een van de nieuwe pc’s met 12″- scherm? Ze wegen nauwelijks een kilo en zijn klein genoeg om in het vliegtuig zelfs op een smal zitje in Economy gebruikt te worden. Thuis sluit u er het best een groot scherm en een extern toetsenbord op aan. De prijzen beginnen bij euro 1200.

Gratis software!

Heeft de aanschaf van de pc uw budget een knauw gegeven? Deze gratis software zal de pijn verzachten.

Google Pack : de ideale reeks toepas-singen voor wie niet te veel in software wil investeren. U kiest vrij welke programma’s u wilt downloaden: spyware, antivirus, software voor beeldverwerking (Picasa) en/of niet te vergeten StarOffice, het gratis alternatief voor Microsoft Office:

http://pack.google.com/intl/nl/pack-installer.html?hl=nl&gl=nl

Virustotal uploader : lijkt een bestand u verdacht? Met deze software laat u er 31 verschillende antivirusprogramma’s op los! Als het de proef doorstaat, hoeft u echt nergens bang voor te zijn:

www.virustotal.com/metodos.html

Spamfighter pro :een superefficiënt anti-spamprogramma voor Outlook, Outlook Express en Windows Mail:

www.spamfighter.com/lang-nl/product-info.asp

Idrive : bewaar gratis tot 2 Gb gegevens op een website, waar u ze met gelijk welke computer kunt raadplegen.

www.idrive.com

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content