© ISOPIX

Prima primeurs!

Zit je ook vol ongeduld te wachten op de verse lentegroenten die doen verlangen naar weer buiten eten, in een zonovergoten tuin? Verwen jezelf met deze primeurs!

Slaatje van artisjok, spinaziescheuten, selder, lente-uitjes en mozzarella

(Voor 4 personen)

175 g spinaziescheuten, 250 g mozzarellabolletjes, 1 bokaal artisjokharten natuur, 2 selderstengels, 12 lente-uitjes, wijnazijn, peper en zout, olijfolie.

? Was de spinazie en dep droog. Laat de mozzarellabolletjes uitlekken.

? Laat de artisjokharten uitlekken en snij ze doormidden. Schil de selderstengels en snij in stukjes. Pel de uitjes.

? Warm drie eetlepels olie in een pan. Stoof de selder en de uitjes 10 minuten op een zacht vuur, zonder te kleuren. Voeg de artisjokharten toe, zet het vuur hoger en roer 2 tot 3 minuten om. Voeg tegen het einde van de gaartijd een scheutje wijnazijn, peper en zout toe.

? Verdeel over de kommetjes en besprenkel met citroensap. Voeg de mozzarellabolletjes en de spinaziescheuten toe. Giet er nog een scheutje olijfolie over en dien meteen op.

Prima primeurs!
© ISOPIX

Bladerdeegtaartje met krokante groenten en ricotta

(Voor 4 personen)

1 rol bladerdeeg ? 5 g boter ? 4 groene asperges ? 1/2 kop peultjes ? 1 kop erwtjes ? 1 gele en 1 paarse wortel ? 1 minicourgette ? 2 ronde en 3 roze radijzen ? 300 g ricotta ? peper ? 3 takjes kervel ? 2 el olijfolie ? 1 el balsamicoazijn.

? Warm de oven voor op 180°C. Rol het deeg open, leg in de beboterde taartvorm en duw aan. Doorprik de bodem, bedek met bakpapier en bakparels. Laat 30 minuten bakken, haal uit de oven, verwijder de parels en het papier, laat afkoelen.

? Dompel de asperges, peultjes en erwtjes 4 minuten in kokend water met zout. Laat uitlekken en even schrikken in koud water. Snij de asperges in de lengte doormidden en vervolgens in stukken.

? Snij met de mandoline de wortelen en de courgette in linten en de radijzen in plakjes.

? Plet de ricotta, voeg peper toe en smeer uit over het deeg.

? Schik de groenten op de taartbodem, leg er de groentelinten over, werk af met kervel.

? Meng de olijfolie en de balsamicoazijn en breng op smaak. Giet over de groenten en dien meteen op.

Prima primeurs!

Slaatje met champignons en geroosterde soja

(Voor 4 personen)

12 grote champignons ? 100 g gemengde slascheuten ? 50 g sojascheuten ? 20 g gele sojabonen ? enkele takjes bieslook ? 3 eetlepels koolzaadolie ? 3 eetlepels citroensap ? zout en peper.

? Maak de champignons schoon en verwijder de stelen ter hoogte van de hoed. Spoel de sla en de sojascheuten. Rooster de sojabonen in een antikleefpan zonder vet. Spoel de bieslook en snipper fijn.

? Meng olie, citroensap, peper en zout in een kom.

? Schik de sla en de champignons op de borden, voeg sojascheuten en sojabonen toe, bestrooi met gesnipperde bieslook. Giet er saus over en dien op.

Prima primeurs!

Courgettes met verse schapenkaas en pijnboompitten

(Voor 4 personen)

3 kleine courgettes ? 30 g pijnboompitten ? 1 biocitroen ? 1 tuiltje verse kruiden ? 250 g verse schapenkaas ? 3 eetlepels geraspte parmezaan ? zout en peper ? olijfolie.

? Warm de oven voor op 180°C (stand 6). Was de courgettes, verwijder de uiteinden en snij ze met de mandoline in dunne linten.

? Rooster de pijnboompitten in een antikleefpan zonder vet. Was de citroen, rasp de schil fijn en pers vervolgens het sap uit de citroen. Was de kruiden, rits de blaadjes van de steel en hak fijn.

? Verkruimel de schapenkaas in een slakom. Voeg de parmezaan, de kruiden, de citroenschilletjes, peper en zout toe. Roer voorzichtig om.

? Leg de courgettelinten naast elkaar op het werkblad. Leg een lepeltje verkruimelde schapenkaas op het einde van elk lint en rol op. Schik de courgetterolletjes naast mekaar rechtop in een ovenschotel. Besprenkel met citroensap en een scheutje olie, strooi er de pijnboompitten over. Zet in de oven en laat 15 minuten bakken. Dien meteen op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content