Prettige frustratie

Plus Magazine: De nieuwe verkeerswet heeft voor meer werk op de politierechtbanken gezorgd. Blij?

Peter Dhondt: “Ja. En dat komt uiteraard omdat de pakkans groter is geworden. Anderzijds krijg ik minder gevallen van echt stuitend en agressief rijgedrag en minder zware ongevallen te beoordelen. Daardoor hebben we nu schijnbaar minder ernstige zaken, maar dat is een prettige frustratie.”

Hebben de camera’s en hogere boetes hun werk gedaan?

“Ik rij vaak langs de Ninoofsesteenweg. Vroeger was dat een dodenweg, de jongste tijd kan ik me daar zelfs geen ongeval meer herinneren. Maar er staat nu wél een camera om de 400 meter. Ik blijf het spijtig vinden dat de kentering ten goede in ons rijgedrag er moest komen met meer controles en superboetes en niet door een verandering in onze mentaliteit. Want voorlopig blijven we nog egocentrische wezens op de weg. Tot we zelf het slachtoffer van roekeloos rijgedrag worden. Plotseling denken we dan héél anders.”

“Onze mentaliteit is dus nog niet veranderd?”

“Neen, maar ik ben optimistisch. Als we deze kentering nog tien jaar volhouden, zal ons gedrag op de weg veiliger en verdraagzamer zijn geworden. Ook het onderwijs kan hier een steen bijdragen. Onlangs sprak ik voor een vijfde en zesde leerjaar. Het was de laatste keer dat deze kinderen van 11 en 12 verkeersopvoeding kregen vóór ze aan hun rijopleiding zullen beginnen. Waarom het verkeersreglement niet opnemen in de eindtermen van het middelbaar onderwijs?”

Zijn al uw vonnissen superboetes?

“De superboetes worden door de procureur toegepast in het kader van een minnelijke schikking. De politierechter krijgt alleen te maken met overtredingen die te ernstig zijn voor zo’n schikking. Of met wanbetalers. Bij het vonnis houden we beslist rekening met de draagkracht van de beklaagde, maar ook met de omstandigheden van de feiten, de persoonlijkheid van de overtreder en zijn eventueel strafverleden. Daarom ben ik tegen een puur administratieve afhandeling.”

Kunnen we nog plezier hebben in het rijden?

“Er zijn websites die automobilisten aanraden op te letten in mijn arrondissement. Ik zou een boeman zijn. Maar eigenlijk ben ik een groot voorstander van rijplezier. Stel je voor dat we ontspannen kunnen rijden zonder ons zorgen te maken over onze veiligheid. Als we ons allemaal aan de regels houden, wordt rijden een zaligheid. Voor iedereen!”

Karima Amrous

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content