Praktische tips voor beginnende veggies

Als u van plan bent nu en dan voor een vleesloze dag of vegetarische maaltijd te kiezen, dan zetten deze tips u op de goede weg!

Waar vind ik recepten?

– Google op internet naar vegetarisch+recepten of veggie, surf eens naar http://plusmagazine.rnews.be/nl/lifestyle/smaken/artikel/958/drie-maal-veggie of naar het onderdeel culinair van www.vegetarisme.be, de website van EVA.

– Speciaal voor starters pakte Evy Gruyaert in april uit met het boek Start to veggie. Behalve de lekkere recepten leest u ook haar weetjes en tips over ecologisch leven in andere domeinen. Daarbij vertelt ze haar eigen ervaringen (Lannoo – euro 19,95 – isbn 978 90 209 8799 7).

Het Donderdag Veggiedag Kookboek: gerechten voor wie één dag per week vleesloos wil eten. Ideaal voor starters. De auteurs, Miki Duerinck en Kristin Leybaert, hebben al jaren een vegetarisch restaurant in Gent (Standaard Uitg. – euro 17,50 – isbn 978 90 022 3580 1).

De Dikke Vegetariër: met bijna 1000 pagina’s, 2000 recepten, combinaties en tips is dit werk van Mark Bittman het vegetarische equivalent van Ons Kookboek, de bijbel van de Vlaamse keuken. Oplossingen voor elke dag en voor vele gelegenheden (Karakter Uitg.- euro 49,95 – isbn 978961129479).

Waar krijg ik steun?

– Ga zeker een paar keer eten in een vegetarisch restaurant. Zo ziet u hoe u kunt combineren in een maaltijd en welke variatie er bestaat aan peulvruchten en granen!

– Heel wat hulp wordt geboden door de al genoemde organisatie EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief, Sint-Pietersnieuwstraat 130, 9000 Gent, tel. 09 329 68 51). Hier vindt u onder meer informatie over kooklessen, gratis brochures , recepten en de Veggieplannen van Gent, Leuven en Antwerpen. Wie lid wordt (euro

– Vragen kunt u per e-mail stellen aan info@vegetarisme.be.

Langer kauwen!

Diëtist Dolf De Ridder geeft nog deze adviezen mee:

– Begin met vegetarische gerechten die u nu al eet (salades, stamppot...) en vul die aan met peulvruchten, noten, zaden en ander proteïnebevattend plantaardig voedsel.

– De omschakeling wordt makkelijker als u gerechten vleesloos maakt zonder dat hun smaak sterk verandert. Vervang in spaghetti bolognese het gehakt door sojagehakt. Of de hamburger met friet en rauwkost door zelfgemaakte groenteburgers.

– Linzen en vooraf geweekte kikker-erwten zijn aangewezen peulvruchten voor beginnende veggies: lekker en licht verteerbaar.

– Vegetarische voeding vergt meer van ons lichaam bij de vertering. Kauw – én geniet!- dus wat langer.

– Voeg bonenkruid toe aan bereidingen met peulvruchten om ze beter verteerbaar te maken.

– Het is belangrijk gedroogde peulvruchten lang te laten weken (liefst een hele nacht) eer u ze gaat koken.

– Overdrijf niet in de hoeveelheid peulvruchten die u eet: uw lichaam (darmgassen!) zal u zelf leren wat uw persoonlijke maat is. Meestal volstaat een handvol droog product.

– Vegetariërs bouwen gaandeweg een fijnere stofwisseling op. Die overgang wordt echter negatief beïnvloed door zout. Probeer dus minder zout toe te voegen aan bereidingen.

– Beperk het gebruik van alcoholische dranken tot één of maximaal twee glazen per dag.

– De zuivering van onze darmbiotoop zal sneller gebeuren als we elke dag karnemelk of drinkyoghurt drinken.

– Een dagelijks gebruik van noten kan twee jaar toevoegen aan ons leven. De gunstige invloed is groter dan die van vis. Ik pleit voor een dagelijkse consumptie van 30 gram noten en voor minder smeervetten. Géén kant-en-klare mix of studentenhaver! Zelf gebruik ik een mix van 1 paranoot (Braziliaanse noot = onze dagbehoefte aan selenium), 1 of 2 gepelde amandelen, 2 walnoten, een 7-tal cashewnoten, 4 hazelnoten en enkele pistachenoten.

– Bedenk op moeilijke momenten dat vegetariërs vaak langer leven en meer gezonde levensjaren overhouden. De impact van welvaartsziekten (hart- en vaatziekten, obesitas, kanker...) ligt bij hen gevoelig lager.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content