Popeye had geen ongelijk

Kookboeken en dito programma’s waren nog nooit zo populair. Maar voeding heeft heel wat meer te betekenen dan culinair plezier en gastronomisch savoureren. Wie regelmatig de juiste voedingsmiddelen in zijn menu integreert, kan – op een lekkere manier – zijn weerstand en gezondheid boosten.

Supervoedingsmiddelen bestaan en ze werken. Voedingsdeskundigen Annelies Verhelst van dieetwereld.be en Béatrice de Reynal, bekend van haar voedingsblogs, leggen uit wat ze voor u kunnen betekenen. Wie supervoedsel zegt, denkt automatisch aan spinazie. De donkergroene blaadjes verwierven dankzij tekenfilmheld Popeye een cultstatus omdat ze instant superkracht leken te leveren. Zo eenvoudig werkt het helaas niet. Toch is het Popeyeverhaal niet geheel uit de lucht gegrepen. Sommige voedingsmiddelen beschikken wel degelijk over bijzondere eigenschappen.

“Supervoedingsmiddelen – en dat zijn vooral groenten en vruchten, aangevuld met wat kruiden – zijn veel rijker aan vitaminen, mineralen en antioxidanten dan doorsnee voedingsmiddelen”, verduidelijkt voedingsdeskundige Béatrice de Reynal. Een ander voordeel is dat de meeste superfoods vlot verteerbaar zijn. Onze spijsvertering is een soort paradox: we eten om energie op te doen, maar de verwerking van die maaltijd verbruikt gemiddeld al 30% van de opgenomen energie. “Bij heel wat supervoedingsmiddelen ligt dat anders. Die leveren ons lichaam maximale voedingsstoffen terwijl ze een minimum aan energie aanbrengen. Dat maakt het eten ervan ook minder vermoeiend.”

Wat is het effect?

Door regelmatig dit soort supervoedsel te serveren, doe je al etend aan gezondheidspreventie. “Wie zijn maaltijden hiermee stoffeert, verstevigt zijn algemene weerstand en loopt minder risico op chronische aandoeningen zoals cardiovasculaire problemen, kankers, diabetes, metabool syndroom en overgewicht. Maar een supervoedingsmiddel is geen wondermiddel. Geen enkel middel alleen volstaat als preventie tegen ziekten als kanker. Deze voedingsmiddelen ondersteunen en helpen bij het opbouwen van een betere algemene gezondheid.”

Een kuur van supervoedingsmiddelen is ook zinloos als je niet tegelijk investeert in een evenwichtige levenswijze met gezonde voeding en voldoende beweging. “Alles begint bij de keuze van gevarieerde, gezonde voeding”, legt voedingsdeskundige Annelies Verhelst uit. “Niet iedereen slaagt erin om dat dag in dag uit vol te houden. Het gebruik van supervoedingsmiddelen kan dan voor wat extra impulsen zorgen. Je moet ook durven veranderen. Veel mensen herhalen week na week hetzelfde menu. Door regelmatig te experimenteren met supervoeding, verrijk je de maaltijden en leer je nieuwe smaken kennen.”

Hoeveel moet u ervan eten?

Annelies Verhelst: “In vergelijking met vroeger is onze voeding enorm verarmd. Dat heeft verschillende oorzaken. De commercialisering van onze voeding maakt dat teelten sneller vrucht moeten dragen. De voedingswaarde van sommige groenten en vruchten ligt daardoor lager dan vroeger. Ook de manier waarop we met voedsel omgaan heeft zijn prijs. We staan daar niet altijd bij stil. Veelvuldig opwarmen in microgolfovens doet bijvoorbeeld telkens wat vitaminen en mineralen verdwijnen of het maakt enzymen kapot. Daar moeten we rekening mee houden bij het bepalen van de voedingswaarde van wat uiteindelijk op ons bord belandt. Ook medicatie kan een rol spelen. Sommige geneesmiddelen zoals pijnstillers of de pil belasten het lichaam, waardoor er een verhoogde behoefte ontstaat aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Ook dat moeten we in gedachten houden bij het bepalen van de nodige dagelijkse porties.” Beatrice de Reynal becijferde dat drie porties supervruchten of groenten per dag volstaan om de dagelijkse behoefte in te vullen, terwijl je van doorsnee groenten en fruit minstens vijf porties nodig hebt.

Supervoeding versus supplementen

Hoe minder het voedsel bewerkt wordt – lees gekookt, gestoomd, gebakken – hoe beter het zijn voedingsstoffen behoudt. Uitzondering op die regel is het diepvriezen van groenten of fruit. Die bewerkingsvorm weet wel de vitaminen en mineralen te vrijwaren. “Maar dan moet je er bij het ontdooien op letten dat je niet gaat oververhitten. Want dan gaan heel wat wateroplosbare vitaminen verloren.”

“Voor therapeutische effecten zijn vaak hoge dosissen aan micronutriënten nodig. Die kan je vaak niet bereiken via voeding alleen. Dan zijn supplementen aangewezen maar die neem je best onder begeleiding van een arts of een voedingsdeskundige”, zegt Annelies Verhelst.

Moeten we ook in supervoedsel de seizoenen volgen?

“Zeker. Het is heel belangrijk om ook bij de keuze van supervoeding de seizoensvruchten en groenten eruit te pikken. Alles in de natuur is er met een reden. Kolen en noten in de winter versterken het immuunsysteem en de weerstand, terwijl zomervruchten als perziken, bessen of kersen door hun sappigheid ook prima dorstlessers zijn.”

Meer info: www.phytoresc.be en www.dieetwereld.be

Kari Van Hoorick

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content