Plusmagazine nr. 07 | 20 juni 2019

cover Plusmagazine

Lees Plusmagazine digitaal

Web weergave

Voetpadblues

Anne Vanderdonckt observeert de maatschappij, haar evoluties, haar vooruitgang, haar inconsistenties. Ze deelt met u haar twijfels, haar vragen, haar enthousiasme. En als ze ergens de draak mee steekt, dan is het met zichzelf.

EDITORIAAL

Mens op de maan

Op 20 juli 2019 is het precies 50 jaar geleden dat de eerste mens voet zette op de maan. Het was astronaut en gezagvoerder Neil Armstrong die de legendarische woorden 'Een kleine stap voor de mens, een reuzensprong voor de mensheid' uitsprak. De Amerikaanse Apollo 11 missie had ook astronauten Edwin 'Buzz' Aldrin en Michael Collins aan boord.

MENSEN | IN BEELD

Durf je kind los te laten

Heidi De Pauw, CEO van Child Focus, wordt elke dag geconfronteerd met problematische situaties. Toch kijkt ze met veel vertrouwen naar jongeren en de wereld waarin ze opgroeien.

MENSEN | OPENHARTIG

Zou jij graag 100 worden?

De levensverwachting in België neemt almaar toe. De kans dat we 100 worden is nog nooit zo groot geweest. Maar willen we dat wel?

MENSEN | VRAAG VAN DE MAAND

Naar de zoo, of liever niet?

Dierentuinen liggen onder vuur. Terecht of niet? Vergeet echter de zoo uit je kindertijd: de meeste dierenparken hangen nu een totaal andere visie aan en focussen op dierenwelzijn en op het redden van bedreigde soorten.

SAMENLEVING | FOCUS

Neen zeggen zonder schuldgevoel

Neen leren zeggen is niet evident. Het betekent hard werken aan jezelf en nadenken over je relatie met anderen. En eenmaal je neen hebt gezegd, is het zaak je niet schuldig te voelen.

SAMENLEVING | PSYCHOLOGIE

Een zomer zonder allergieën

Ook de zomer kent zijn potentiële pretbedervers. Allergieën voor pollen en grassen kent iedereen, maar wat kan je ondernemen tegen ongewenste reacties op zonlicht, insecten, planten, water, teken of tattoos?

GEZONDHEID | THERAPIE

Stop pijnlijke plasjes

De helft van de vrouwen krijgt ooit met een urineweginfectie te maken en soms blijft die zich hardnekkig herhalen. Recent onderzoek werpt een nieuw licht op de zaak. Welke behandelingen zijn aangewezen, helpen veenbessen, welke rol spelen fout plassen en stress?

GEZONDHEID | THERAPIE

Op soa's staat geen leeftijd

Het aantal gevallen van seksueel overdraagbare aandoeningen blijkt sterk toegenomen in ons land. En vijftigplussers blijven niet gespaard!

GEZONDHEID | PREVENTIE

Zo verzorg je een wonde

Een schaafwond, een snee, een lichte brandwond. Het zijn banale letsels, die met de juist zorg, vlot genezen.

GEZONDHEID | WONDZORG

Gezwollen voeten: SOS lymfoedeem

Gezwollen benen en/of voeten kunnen het gevolg zijn van lymfoedeem, waarbij vocht zich onderhuids opstapelt. Maar met een efficiënte aanpak kan je deze ongewenste zwelling onder controle houden.

GEZONDHEID | THERAPIE

En toen schiep de mens nepvlees

Is laboratoriumvlees dé oplossing voor het wereldwijde voedselprobleem? Kan het een einde maken aan het dierenleed en aan de milieu-impact van de intensieve veeteelt? Een aantal landen gelooft van wel, maar België springt voorlopig niet op die kar.

GEZONDHEID | VOEDING

Kleurenblindheid

Rode kruisen boven afgesloten rijstroken blijken voor bepaalde kleurenblinden onzichtbaar, zo waarschuwde een Nederlands adviesbureau recent. Wat houdt deze zichtbeperking precies in?

GEZONDHEID | ZOOM

55 een scharnierleeftijd...

50 wordt vaak gezien als de scharnierleeftijd. Maar 55 jaar is minstens een even belangrijk beslissingsmoment. Het is je laatste uitgelezen moment om met pensioensparen te starten, maar ook het beste tijdstip voor een defensieve pensioenspaarformule, een wachtpolis, een landingsbaan,...

RECHT en GELD | DOSSIER

Wonen

RECHT en GELD | DOSSIER

Werk

RECHT en GELD | DOSSIER

Een nieuwe wet verandert de bewijsregels

Geld geleend aan een vriend via een sms? Een beloofde korting niet gekregen omdat die niet op papier stond? Hoe ga je dat bewijzen? Een nieuwe wet, die over anderhalf jaar in voege treedt, verandert de spelregels.

RECHT en GELD | BURGERLIJK RECHT

Brexit boost tweede verblijf

De Britten zetten de markt van tweede verblijven in Frankrijk op zijn kop. Is dat nu goed of slechts nieuws voor ons Belgen?

RECHT en GELD | VASTGOED

Wanneer vastgoed kopen of verkopen?

Je wil snel en tegen een goede prijs verkopen. Zet je je woning dan best in de zomer te koop? Of maakt het seizoen niet uit? Enkele tips.

RECHT en GELD | VASTGOED

Globale polis rechtsbijstand vanaf 2020 aftrekbaar

Een echtscheiding, erfenis, huurachterstal of geknoei van een aannemer... Je rechten laten gelden kost geld. Een globale rechtsbijstandsverzekering is dan een goed idee, zeker als je ermee kan besparen.

RECHT en GELD | VERZEKERINGEN

54%

RECHT en GELD

Blad & bloem

Bloemen- en bladprints stelen ook deze zomer de show. Ze personaliseren doe je met vrolijke accessoires, zoals een T-shirt met een quote of een rieten tas.

MODE en BEAUTY

Make-up en verzorgingstips

Een cream-in-mist, een scrub, een zonnepoeder, innovatieve zonnecrèmes... Met deze zomerse selectie ben je helemaal klaar voor het zonnetje!

MODE en BEAUTY

5 uitstapjes aan de poort van de Provence

Lavendelvelden, historische sites en dorpjes, rotsachtige rivierengtes die het landschap uiteenrijten. Welkom in de Drôme en de Ardèche, voor vijf boeiende excursies.

TOERISME | REIZEN

Thassos, eiland in het groen

Een Grieks eiland dat nog niet overspoeld wordt door feestende of cultuurminnende toeristen, en zeker de moeite waard is om te ontdekken? Dat is Thassos, het meest noordelijke eiland in de Egeïsche zee.

TOERISME | REIZEN

Op zoek naar de troeven van Luxemburg stad

Soms hoef je niet ver te reizen om mooie plekken te ontdekken. Naar ons kleinste buurland bijvoorbeeld, het Groothertogdom Luxemburg. Wij gingen op zoek naar de troeven van de hoofdstad.

TOERISME | REIZEN

De Maasvallei op de fiets

Van de Franse grens tot Maastricht loopt vandaag een autovrij fietspad langs de Maas. Bijna 150 km veilig fietsplezier over een gevarieerd, ja zelfs adembenemend parcours.

TOERISME | BELGIE

Aankomen

"Elke keer dat je aankomt in Venetië, is de eerste keer", schrijft Ilja Leonard Pfeijffer in zijn magistrale roman Grand Hotel Europa. Wie reist, komt aan. En dat aankomen kan je op heel verschillende manieren beleven.

CULTUUR | BOEKEN

Basilicum uit eigen tuin

Basilicumblaadjes zijn heerlijk mals en hebben een uitgesproken smaak. Basilicum is hét kruid om zomerse gerechten te pimpen, recht vanuit het hoekje van je tuin of vanop je keukenvensterbank.

LIFESTYLE | TUIN

Langoor houdt niet van de hitte

Konijnen zijn erg warmtegevoelige dieren omdat ze zo weinig zweetklieren hebben. Die bevinden zich voornamelijk rond de lippen. Ook hijgen om de lichaamstemperatuur te doen dalen werkt bij konijnen lang niet zo efficient als bij honden.

LIFESTYLE

Vakantiekiekjes delen

Zijn je familie en je vrienden minder reislustig dan jij? Toon hen wat je allemaal hebt gezien en meegemaakt op je avonturen. Sociale netwerken, gespecialiseerde blogs... Er zijn zoveel mogelijkheden om je foto's te delen. Wat zal het worden?

LIFESTYLE | TECHNOLOGIE

Alle lekkers op een stokje

Op zomerse dagen hebben we minder zin om veel tijd in de keuken door te brengen. Dan biedt lekkers op een stokje de uitkomst. Spiesjes zijn klaar in een handomdraai en je kan ermee scoren.

LIFESTYLE | AAN TAFEL