Plusmagazine

Web weergave

Anne Vanderdonckt observeert de maatschappij, haar evoluties, haar vooruitgang, haar inconsistenties. Ze deelt met u haar twijfels, haar vragen, haar enthousiasme. En als ze ergens de draak mee steekt, dan is het met zichzelf.

EDITORIAAL

Topdokter Steven Laureys is wereldvermaard voor zijn baanbrekend werk met comapatiënten en zijn onderzoek naar het heilzame effect van meditatie. Als geen ander kent hij de kronkels van ons brein. Die wetenschap deelt hij nu met het brede publiek als peter van het recent geopende museum World of Mind.

MENSEN

Als je met pensioen gaat, moet je je leven zowat heruitvinden. Alleen: hoe doe je dat, als zo goed als alle banden met je vroegere werkwereld wegvallen?

SAMENLEVING

Neem de gepensioneerden weg, en het land ligt op zijn gat. Dat gevoel heb ik na bijna zeven jaar gepassioneerde, vaak gepensioneerde, mensen interviewen. En dat lijken de cijfers over vrijwilligerswerk te bevestigen: bijna een op de drie is ouder dan 60 en ze kloppen ook meer uren dan gemiddeld (Koning Boudewijnstichting).

SAMENLEVING

Wolven in Vlaanderen, lynxen in de Ardennen, vossen in onze steden, buizerds langs onze jaagpaden,... Wilde dieren vinden stilaan de weg terug naar ons land. Dat zorgt voor verwondering én ongerustheid. Hoe gaan we daar mee om?

SAMENLEVING

Extra kilo's en een vervelend buikje blijken een van de grootste bronnen van frustratie voor veel vrouwen rond de menopauze. De oorzaken hierachter zijn complexer dan een louter hormonaal verhaal, maar er zijn ook oplossingen voorhanden.

GEZONDHEID

Circa een op de honderd landgenoten onderging al een operatie om gewicht te verliezen. Zo'n ingreep is doeltreffend, op voorwaarde dat je nadien je hele leven lang anders gaat eten en leven.

GEZONDHEID

Psychopaat, maniak, hysterisch... In ons dagelijks taalgebruik hanteren we tal van termen uit de psychiatrie, maar doen we dat wel correct?

GEZONDHEID

Zolang ze zich kan herinneren zoekt Daniëlle Bijnens (64) de schaduw op. Terwijl haar broers en zussen zorgeloos in de zon ravotten, speelde zij onder een boom. "Alsof mijn lichaam toen al wist dat uv-stralen voor opstoten kunnen zorgen. Toch duurde het nog jaren voor de diagnose viel."

GEZONDHEID

Verward gedrag, even compleet van de wereld zijn, niet meer op je woorden kunnen komen, ongecontroleerd friemelen of smakken. Ook dat is epilepsie, de ziekte die we vooral kennen van hevige aanvallen met stuipen. En het risico op deze hersenziekte neemt na 55 jaar toe.

GEZONDHEID

Het lijstje met geneesmiddelen dat momenteel niet voorradig is, wordt elke maand langer en een oplossing lijkt nog niet in zicht. Waar wringt het schoentje en hoe kan je je ertegen wapenen?

GEZONDHEID

Verzekeraar Corona Direct ziet zijn hondenverzekering sterk toenemen, +21% tegenover vorig jaar. Die komt tussen bij onverwachte kosten bij de dierenarts of als je hond betrokken is bij een ongeval.De Franse dog blijkt het vaakst verzekerd, gevolgd door de chihuahua en de border collie.

RECHT en GELD

Het aantal vijftigplussers dat uitzendwerk doet, groeit. Het is een manier om terug aan de slag te raken na een ontslag. Maar ook om flexibeler te werken. Of om een centje bij te verdienen.

RECHT en GELD

Wie van wie erft is een federale materie. Maar hoeveel belasting je als erfgenaam op die erfenis betaalt, bepaalt elk gewest. En in de 3 gewesten zijn er manieren om die belasting zo laag mogelijk te houden.

RECHT en GELD

Almaar meer mensen kiezen ervoor hun eigendom op lijfrente te verkopen. Dat doen ze vaak om economische redenen, omdat hun pensioen niet toereikend is. Anderen gebruiken de lijfrente voor successieplanning, als zij geen kinderen hebben.

RECHT en GELD

Als antwoord op de galopperende inflatie hebben de banken de rente voor leningen sterk opgetrokken, maar niet het rendement op spaarproducten. Voor meer opbrengst kijk je dus beter richting obligaties.

RECHT en GELD

Vandaag moet iemand met SWT, het vroegere brugpensioen, beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Lees: werk zoeken. Onder leiding van arbeidseconoom Stijn Baert, toonden onderzoekers van de UGent aan dat die doorstroming naar werk te wensen overlaat.

RECHT en GELD

Een strandcabine huren tijdens het zomerseizoen is niet goedkoop. Er bestaan wel alternatieven, maar dan moet je veel geduld hebben en ruim op voorhand plannen.

RECHT en GELD

Je wil zonne-energie opwekken, maar zonder grote investeringen en bijkomende zorgen. Is zonnepanelen huren dan een oplossing?

RECHT en GELD

Terwijl de winkeletalages ons overstelpen met een overdaad aan kleurrijke kleding en accessoires, zoals we die in jaren niet meer hebben gezien, lijken wit en beige, en ook grijs à la Diane Keaton, hun laatste troef nog niet te hebben uitgespeeld. Het volstaat dat glitters ons het hoofd op hol brengen, opdat minimalistisch chique zich aan ons opdringt als tegengewicht.

MODE

Bruin, geel, oranje... het zijn kleurencombinaties die zo weggelopen lijken uit de seventies. Interieurs, tuinmeubelen, auto's, je garderode: werkelijk niets ontsnapte toen aan deze zonnige, vrolijke tinten. Toch kies je vandaag beter kleding met een trendy snit. Diep dus geen stukken en accessoires op die echt uit de jaren 70 stammen. Want dan lijkt het al snel alsof je net uit de teletijdmachine bent gestapt of op weg bent naar een themafeestje. Hoe dan ook, deze seventies revival doet ons met de glimlach de zomer instappen.

MODE en BEAUTY

Aan het einde van de middeleeuwen zijn we vader beginnen vieren, en wel op 19 maart. Zes eeuwen later veranderde de datum, en leggen we papa sindsdien in juni in de watten.

MODE en BEAUTY

Het begon allemaal met de impressionistische schilder Henri Le Sidaner. Hij ontdekte in 1901 de charmes van Gerberoy in de Oise - vandaag 90 zielen. Vanuit zijn passie voor bloemen vroeg hij de inwoners twee rozenstruiken voor hun gevel te planten. Intussen trekken de Rozenfeesten elk jaar ruim 100.000 bezoekers, al voor de 94ste keer. 4 juni 2023, oisetourisme.com, lesjardinshenrilesidaner.com

TOERISME

De iconische U.S. Highway 101 voert je langs historische havensteden, gemoedelijke badplaatsen en merkwaardige natuurfenomenen. Onderweg piekt het vrijheidsgevoel en mijl na mijl wordt de drang naar nieuwe ervaringen en ontdekkingen groter.

TOERISME

Een reusachtige kathedraal, schilderachtige straatjes, een jachthaven en de beroemde mirabelpruim... Ontdek deze gastvrije Franse stad, die niet eens zo veraf ligt.

TOERISME

Neen, je hoeft niet de kuiten van Wout Van Aert te hebben om te trappen in de hoogste streek van België. De Vennbahn, een oude spoorweg die een fietspad is geworden, slingert zachtjes door de Oostkantons.

TOERISME

Trendy siergrassen zijn in elk seizoen blikvangers in de tuin, op voorwaarde dat je ze op de juiste manier aanpakt.

LIFESTYLE

Een klassieker: je krijgt een prachtig boeket bloemen cadeau, maar je hebt geen vaas. Dat is dan bij deze voltooid verleden tijd!

LIFESTYLE

Bij mooi weer ga je graag aan de slag in de tuin. Om je planten of je gazon een handje te helpen ga je dan mest(korrels) uitstrooien. Maar let op, vooral je hond kan door deze stoffen een vergiftiging oplopen!

LIFESTYLE

De elektrische SUV ID.4 van Volkswagen komt nu als GTX op de markt, een versie zonder zwaardere batterij, maar wel met bijna 300 pk vermogen en vierwielaandrijving. Dat klinkt veelbelovend! Wordt dit de GTI 2.0?

LIFESTYLE

De mobiele telefoon is met de jaren verveld tot een smartphone. Ook de televisie is vandaag smart. En het traditionele horloge heeft intussen plaats gemaakt voor de smartwatch. Als alles smart wordt, waarom dan de dieren niet?

LIFESTYLE