Plusmagazine

cover Plusmagazine

Lees nr. 04 | 24 maart 2022

Web weergave

Anne Vanderdonckt observeert de maatschappij, haar evoluties, haar vooruitgang, haar inconsistenties. Ze deelt met u haar twijfels, haar vragen, haar enthousiasme. En als ze ergens de draak mee steekt, dan is het met zichzelf.

EDITORIAAL

In 'De jaren 80 voor tieners' scrollt Steven Van Herreweghe samen met enkele tieners door het rijke tv-archief van de eighties. En dat blijkt een reis door een tegelijk duister en kleurrijk decennium.

MENSEN

De prijs voor gas en elektriciteit is geëxplodeerd en daar zal niet snel verandering in komen. Probeer jij te besparen op je verwarming of elektriciteitsverbruik? Welke maatregelen neem je zoal? Wat zijn jouw tips en tricks voor een slimmer energieverbruik?

MENSEN

De klok rond luisteren vrijwilligers met engelengeduld naar kleine zorgen, diepsnijdende verhalen, crisisoproepen, eenzame stemmen op zoek naar een klankbord. Tijd om de anonieme helden van Tele-Onthaal een stem te geven.

SAMENLEVING

Niemand kan de toekomst voorspellen. Al zijn sommigen ervan overtuigd dat technologie het antwoord is op alle uitdagingen die op ons afkomen. Klaar voor een flinke dosis sciencefiction, die helemaal niet zo fictief blijkt?

SAMENLEVING

Het onderwijs rekent op gepensioneerden en zij-instromers om het tekort aan leerkrachten op te vangen. Vorig najaar deed ik een vervanging in een middelbare school. Hoe geef je als 73-jarige les aan Instagrammers en Snapchatters?

SAMENLEVING

Als je kampt met een allergie kijk je met gemengde gevoelens uit naar de lente, wanneer de pollen volop circuleren. Het aantal allergieën stijgt al jaren. Voorkomen blijft lastig, maar prof. Didier Ebo legt uit hoe je klachten best behandelt.

GEZONDHEID

De menopauze en de ongemakken die ermee gepaard kunnen gaan, stoppen niet op het werk. Maar weten ook je collega's, en vooral je baas, wat dat betekent: vrouwen in de overgang?

GEZONDHEID

Seksueel actief blijven verstevigt niet enkel je relatie, het is ook een zegen voor je mentale en fysieke gezondheid. Ook als je single bent of wanneer het niet meer vonkt zoals vroeger.

GEZONDHEID

Daslook smaakt als klassieke look, maar dan minder sterk, heilzamer en breed inzetbaar: als groente, als smaakmaker, als versiering en als geneeskrachtig kruid.

GEZONDHEID

Wat mag je wel en niet posten op sociale media? Hoe vermijd je problemen? En wat kan je doen wanneer iemand, zonder jouw toestemming, informatie over of beelden van jou verspreidt?

RECHT en GELD

Dan stap ik naar de rechter! Maar hoe voeg je de daad bij het woord? Tot welke rechtbank moet je je wenden, hoe begin je eraan, hoe lang duurt het en wat kost het? Een aantal procedures op een rij.

RECHT en GELD

Voor een belegger bieden groeilanden of emerging markets heel wat troeven. Ze kennen niet alleen een bovengemiddelde economische groei, ze bieden ook eeen hogere rente.

RECHT en GELD

Een regenwaterput kan water leveren voor je toilet, je wasmachine, je kan er je tuin mee sproeien, schoonmaken, enz. Maar hoeveel bespaar je ermee en is het duurzaam?

RECHT en GELD

Very Peri, zo heet de Pantone-kleur 2022, die aanleunt bij mauve en lila. Ze combineert de kalme uitstraling van blauw met de dynamische look van rood. Een nieuwe kleur die onze blik verruimt en perspectieven biedt. En nu ook onze garderobe verovert! Valentino haute couture 2021.

MODE

Geen betere manier om 100% vitaal en fris aan dit nieuwe seizoen te beginnen dan met deze superboostlook, die sensueel en rustgevend lila combineert met vrolijk complementair geel.

MODE en BEAUTY

Verwelkom de lente in topvorm en goedgemutst. Trakteer jezelf op een bloemig/fruitig parfum, een scrub en een slaapmasker voor een perfecte huid. En vergeet de kleurrijke make-up niet.

MODE en BEAUTY

Oude kunst vraagt vaak om bescherming in een museum, maar dat geldt niet noodzakelijk voor moderne kunst. Die kan evengoed de dialoog aangaan met een originele setting. Dat is zeker het geval voor de Verbeke Foundation, het ongepolijste kunstheiligdom langs de E34 tussen Zelzate en Antwerpen.

UITSTAPJES

Het Concertgebouw Brugge bestaat 20 jaar en wist in die tijd een mooie (geluids)kunstcollectie te verzamelen die je op eigen houtje kan ontdekken. Volg je het Concertgebouw Circuit dan leer je alle hoeken en kanten kennen van het architecturaal huzarenstukje, ontworpen door Robbrecht & Daem.

UITSTAPJES

Amper 22 is Remco Evenepoel en het wielerfenomeen heeft al een eigen fietsroute dwars door het Pajottenland. Met als kers op de taart: de Muur van Geraardsbergen.

UITSTAPJES

Ardennenfanaat en niet vies van een stevige wandeling over bospaden en grintwegen? Probeer dan de Trans- ardennaise, het langeafstandswandelpad dat van La Roche-en-Ardenne tot Bouillon loopt en onder meer het woud van Saint-Hubert doorkruist. Dit pad bestaat al sinds 1985 en is de oudste bewegwijzerde trektocht door de Ardennen.

UITSTAPJES

Elektrisch rijden is milieuvriendelijk, makkelijk en fun, zeker met een tuktuk. Dan ga je vanzelf traag en in het open voertuigje geniet je volop van het landschap. Wij trokken naar de voormalige stoomzagerij in Laakdal, nu een toeristisch trefpunt van de Stichting Kempens Landschap.

UITSTAPJES

Tussen de verhalen over de heilig verklaarde zusjes Harlindis en Relindis - voor wie om de 25 jaar een optocht wordt gehouden, ook in september 2022 -, de dievenbende van de Bokkenrijders en de Vlooienkoning door, word je getrakteerd op een borreltje en hapje uit de streek.

UITSTAPJES

Altijd leuk, een barbecue organiseren aan de waterkant. Maar het kan nog leuker: je gasten meenemen voor een BBQ op wat op een reuzenboei lijkt. Terwijl al dat lekkers aan boord wordt geroosterd, laat je je drijven op het water.

UITSTAPJES

Hoog op een rots aan de oostkust van Sicilië ligt het pittoreske Taormina. Al in de 19de eeuw ontdekte de Europese elite de charmes van het stadje. Inmiddels gaat het om 4 miljoen toeristen per jaar. Van waar die aantrekkingskracht? Wij gingen kijken.

TOERISME

April is de maand van de filosofie. Wat is vrijheid, zou je een van de fundamentele - en uiterst actuele - levensvragen kunnen noemen. Of daar een antwoord op bestaat, is weer een andere vraag.

CULTUUR

Kriebelt het al van bij de eerste lentezon om je bloempotten buiten te zetten? Zo zorg je ervoor dat ze ook écht beeldig gaan bloeien. Nicolas Evrard

LIFESTYLE

Net als mensen kunnen katten aan suikerziekte lijden. Factoren zoals zwaarlijvigheid, een sedentair leven en ook erfelijkheid, werken deze aandoening in de hand. Maar hoe weet je dat je kat diabetes heeft?

LIFESTYLE

De Tesla Model 3 blijft een succesformule. Nu met nog meer autonomie, voor hetzelfde geld.

LIFESTYLE

Er zijn nog nooit zoveel boeken verkocht als sinds het begin van de pandemie. Lezen is weer populair en kan zelfs met de ogen dicht, dankzij het audioboek.

LIFESTYLE