Plusmagazine nr. 04 | 21 maart 2019

Web weergave

Wie heeft het hier over groen?

Anne Vanderdonckt observeert de maatschappij, haar evoluties, haar vooruitgang, haar inconsistenties. Ze deelt met u haar twijfels, haar vragen, haar enthousiasme. En als ze ergens de draak mee steekt, dan is het met zichzelf.

EDITORIAAL

Soms worden sprookjes waar

De Duitse sprookjesroute bestaat 200 jaar. De route voert je langs vakwerksteden, kastelen, burchten en grotten. Ze brengt de verhalen van de broers Grimm tot leven. En laat je kinderdromen uitkomen.

IN BEELD

Auteur Tom Lanoye: 'Ik heb een podium nodig'

Auteur Tom Lanoye had in 2018 zoveel verjaardagen te vieren dat hij in 2019 op zijn elan verder gaat. En nog tot de zomer rondtoert met zijn Jubileetour, een terugblik op 40 jaar schrijverschap en 60 jaren in dit leven.

MENSEN - OPENHARTIG

Shop jij liefst online of in een echte winkel?

Online aankopen zitten in de lift. In België was e- commerce vorig jaar goed voor meer dan 11 miljard euro. Shop jij liefst online of verkies je een echte winkel? En waarom?

MENSEN - VRAAG VAN DE MAAND

Als je kind weer thuis komt wonen

Eerst waren er de nestklevers, jongeren die er maar niet toe komen het ouderlijke huis te verlaten. Vandaag is er het groeiende fenomeen van de boemerangkinderen, volwassenen die - voor korte of lange tijd, en al dan niet door omstandigheden - terug bij hun ouders intrekken.

SAMENLEVING - PSYCHOLOGIE

Misbegrepen menopauze

Van de angst voor hormoontherapie tot het miskennen van gewrichtspijn, buikvet en slapeloosheid. Over weinig levensfasen circuleren zoveel foute ideeën als over de menopauze.

GEZONDHEID - DOSSIER

Wat je moet weten over vergeten

Met de jaren neemt je geheugen af. Door daar slim mee om te gaan, kan je dat verlies compenseren. Maar bewegen en een boeiend sociaal leven blijven de belangrijkste tools.

GEZONDHEID - GEHEUGEN

Pil op? Laat je rijden!

Iedereen weet intussen dat alcohol en drugs een impact hebben op het rijgedrag, maar hoe zit dat met medicatie? Welke middelen beïnvloeden het reactievermogen?

GEZONDHEID - VERKEER

Ziek door je hond, kat of konijn

Ze zijn en blijven onze beste vrienden, maar af en toe maken ze ons ongewild ziek. Voor welke aandoeningen, die van dier op mens kunnen overgaan, moet je vandaag alert zijn?

GEZONDHEID - PREVENTIE

Eten doe je met... je brein

Worden je eetgewoonten, je smaak, je voorkeur bepaald door je onderbewustzijn? Dat is waar de gastrofysica op aanstuurt, de wetenschap die factoren bestudeert die je eetgedrag beïnvloeden.

GEZONDHEID - VOEDING

Hersenfuncties in beeld

Van ademen tot eten, over mensen herkennen, verdrietig of verliefd worden en herinneringen hebben. Alles passeert de controle van het brein. Een blik onder de motorkap.

GEZONDHEID - ZOOM

Laat je niet op kosten jagen

In tijden van lage interestvoeten kijken veel spaarders richting beleggingsfondsen, die meer opbrengen. Maar let op voor de kosten, want die kunnen flink aan de winst knagen.

RECHT - BELEGGINGSFONDSEN

Huren en verhuren: wie betaalt welke kosten?

De thermostaat in de badkamer is stuk. De septische put is vol. Moet de huurder of de verhuurder die herstelling of dat onderhoud betalen? Een lijst van wie welke kosten betaalt, brengt duidelijkheid.

RECHT - HUREN EN VERHUREN

Een jas voor elke regenplas

Zo'n waterdichte, waarmee je niet voor de bui moet binnen zijn. In een pasteltint, want die zet dit seizoen de toon. Om te dragen in laagjes, opgevrolijkt met een vleugje fluo. Ook geen ontkomen aan: de wijde trenchcoat, voor stadsmussen met smaak, die hun outfit in de verf willen zetten.

MODE en BEAUTY

Ongerept Puglia

Gargano, in het noorden van het Italiaanse Puglia, is een prachtige brok natuur, als een van de vergetelheid geredde ansichtkaart.

TOERISME - REIZEN

Logeren bij Frank Lloyd Wright

In de VS staan nog bijna 400 gebouwen van Frank Lloyd Wright (1867-1959), 's lands bekendste architect, die ook het Guggenheim ontwierp. In een tiental ervan - zoals het Palmer House - kan je logeren.

TOERISME - REIZEN

Het Pajottenland van Bruegel

Als een echte boer trok Pieter Bruegel de Oude vier eeuwen geleden door het Pajottenland om inspiratie op te doen. Maar wat blijft er in dit Bruegeljaar 2019 over van de landschappen en taferelen die hij konterfeitte?

TOERISME - KLEINE PLEK, GROOT VERHAAL

Bruegelfeest!

Het is dit jaar precies 450 jaar geleden dat schilder Pieter Bruegel de Oude (1525-1569) overleed. Openluchtmuseum Bokrijk in Genk leidt je binnen in zijn 16de-eeuwse leefwereld. Het is een van de vele evenementen in dit Bruegeljaar.

CULTUUR - EVENEMENT

Kasteel d'Ursel speelt met bloemen

Voor het derde jaar op rij wordt het kasteel in Hingene omgetoverd tot een bloemenparadijs. De kinderlijke fantasie staat deze keer centraal.

CULTUU - EVENEMENT

Wilde tuin wint veld

Een stuk grond - groot of klein - vol bloemen vraagt weinig werk. Het is een paradijs qua biodiversiteit. En een impressionistisch schilderij. Maar dan moet je eind april, begin mei wel zaaien.

LIFESTYLE - TUIN

Koraalrood

Dit is de kleur waar het dit jaar allemaal om draait: een warme, zonnige tint die je nu al doet verlangen naar de zomer, al is de lente pas ingezet.

LIFESTYLE - WONEN

Voor het hele gezin

Seat heeft de smaak van de SUV's nu helemaal te pakken. Na de Ateca en de kleine Arona, is het de beurt aan de Tarraco, een derde en groter model, voor tot zeven passagiers.

LIFESTYLE - MOBILITEIT

De digitale revolutie van de radio

Na meer dan vijftig jaar luisterplezier maakt FM beetje bij beetje plaats voor een nieuw en digitaal formaat: DAB+

LIFESTYLE - TECHNOLOGIE