Plusmagazine

Web weergave

Anne Vanderdonckt observeert de maatschappij, haar evoluties, haar vooruitgang, haar inconsistenties. Ze deelt met u haar twijfels, haar vragen, haar enthousiasme. En als ze ergens de draak mee steekt, dan is het met zichzelf.

EDITORIAAL

Op 30 maart worden, voor de tweede keer nog maar, de Boonprijzen uitgereikt. Een voor volwassen boeken en een voor kinder- en jeugdliteratuur. Auteur, dichter, illustrator en performer Joke van Leeuwen zit als juryvoorzitter voor de Boon voor fictie en non-fictie deze keer 'aan de andere kant'.

MENSEN

Het levenseinde van een familielid is altijd een moeilijke fase. En al helemaal wanneer er een familieconflict van komt.

SAMENLEVING

Tonnen voedsel weggooien is moreel én ecologisch onhoudbaar. We kieperen het weg omdat we bang zijn om ziek te worden van bedorven eten, maar ook uit onwetendheid. Van hoe supermarkten dit aanpakken tot wat je zelf kan ondernemen. De oplossingen zijn vaak verrassend.

SAMENLEVING

Meer groen bevordert actief de revalidatie en het mentale welzijn. In het Kortrijkse ziekenhuis AZ Groeninge hebben ze de daad bij het woord gevoegd en een grote groene long laten aanleggen met uitgestrekte wandelpaden, thematuinen, een kinderboerderij, weiden, een boomgaard en serres.

GEZONDHEID

Ze maken je dikker, smaller, warmer, kouder, groter of kleiner. Ze hebben een grote vinger in de pap bij obesitas, diabetes, slaap en je humeur. Maar tegelijk worden ook heel wat klachten onterecht op hun conto geschreven.

GEZONDHEID

Al van oudsher worden aan kristallen en edelstenen vermeende heilzame krachten toegeschreven. Een hype die recent nieuw leven kreeg ingeblazen dankzij beroemde believers. Edelsteenkundige Claire Moens scheidt feiten van fictie.

GEZONDHEID

"Over mijn stoma ben ik altijd openhartig geweest. Nog nooit heb ik vervelende reacties gekregen. Natuurlijk gebeuren er wel eens ongelukjes of stuurt die stoma mijn plannen in de war, maar het betekende ook mijn redding", getuigt Maggy Vandersmissen (64).

GEZONDHEID

Vliegangst, hoogtevrees, angst voor slangen: een fobie kan je leven behoorlijk vergallen. Maar vandaag is er virtual reality om die irrationele angst te bekampen.

GEZONDHEID

Waterfilters ontdoen het water van verontreinigende stoffen en een eventuele onaangename smaak. Maar vaart je gezondheid er ook wel bij?

GEZONDHEID

Ook al heeft de euro de Belgische frank al 20 jaar geleden vervangen, er worden nog altijd oude biljetten opgediept uit schuiven. Vorig jaar heeft onze Belgische Nationale Bank voor 1,2 miljoen euro aan BF-biljetten omgezet. Munten kunnen al geruime tijd niet meer worden ingeruild.

RECHT en GELD

Om een schadevergoeding te krijgen moet je als slachtoffer van een medische fout zelf bewijzen dat een zorgverlener in de fout ging. Dat is niet makkelijk en een strijd van lange adem, met niet altijd een succesvolle afloop.

RECHT en GELD

De energiecrisis, de inflatie,... het zijn niet meteen makkelijke tijden. Geen wonder dat mensen naar manieren zoeken om een centje bij te verdienen en daar liefst zoveel mogelijk van overhouden.

RECHT en GELD

De vastgoedmarkt staat op een keerpunt. Steeds vaker bepalen de kopers de prijs. Hoe maak je je woning aantrekkelijk zonder al te grote kosten? Door energieaanpassingen of door de boel op te frissen?

RECHT en GELD

Al meer dan 40 jaar is vastgoed een veilige belegging, maar de stijgende rente zorgt voor donkere wolken. Dat roept beelden op van de jaren 80, toen de reële waarde van appartementen in vier jaar tijd met meer dan 30% daalde.

RECHT en GELD BATIBOUW

De vragen rond leefmilieu en voedsel zijn steeds nauwer met elkaar verweven, ook voor consumenten. Vlees ontsnapt niet langer aan dit debat.

RECHT en GELD

Shop niet te impulsief. Je hebt misschien recht op een korting als je weet hoe je bij het online winkelen de juiste promocode kan vinden. Hoe dat werkt, lees je hier.

RECHT en GELD

Zwart is passé! Behalve als je de serie Wednesday hebt gezien op Netflix, want dan wil je zo weer aanknopen met de gothic trend waar je als jongere fan van was. Ook al weet je dat dit niet altijd een goed idee is. Een streepje zwart hier en daar is dan de oplossing. Een zwarte das? Zwarte nagellak? Waarom ook niet? En heb je het ook gemerkt: Wednesday draagt altijd een wit kraagje dat haar gelaat oplicht.

MODE

Dit seizoen maakt het pak zijn rentree. Met toeters en bellen, en vooral veel kleuren. Het toonbeeld van power dressing is de lieveling van vrouwen die een publiek moeten toespreken. Maar het pak, indien niet te strak, is bovenal heel makkelijk in de omgang.

MODE en BEAUTY

In maart komt de lente piepen en dat wakkert het verlangen naar schwung en kleur aan. Onze selectie om de winter in schoonheid uit te wuiven en nu al te dromen van de eerste lentekriebels.

MODE en BEAUTY

Wil je onthaasten op de rug van een paard, dan is het een hele uitdaging om toeristenvallen te mijden en de pareltjes te ontdekken waar paarden met zorg worden behandeld. Fervent ruiter en reiziger Laure-Anne Rigaux helpt paardenliefhebbers - van niet-ruiter tot ervaren ruiter - op zoek naar een authentieke paardenvakantie graag bij die droom. outsidethecorral.com

TOERISME

De Spaanse keuken is veel meer dan paella en gefrituurde tapas. Dat ontdekten we op een culinaire trip doorheen de regio Murcia, een van de grootste moestuinen van Europa.

TOERISME

Op wijnreis in Nederland? Het kan echt! In het oosten van het land, in de Achterhoek, vind je sfeervolle wijngaarden dicht bij elkaar, waar ze een goed glas wijn combineren met rust, ruimte en gemoedelijkheid.

TOERISME

Sommige mensen vinden de Kunstberg in Brussel maar een lelijk allegaartje. Maar weten ze wel hoe boeiend de geschiedenis van deze plek is?

TOERISME

Zweden heeft naast een efficiënte ook een erg mystieke kant, die tot uiting komt in kunst en literatuur. Deze expo brengt werk van kunstenaars bij wie het spirituele de rode draad is in hun werk, met als boegbeeld Hilma af Klimt (1862-1944). Swedish Ecstasy.

CULTUUR

Verschillende vrouwen in verschillende tijden. In elk van deze romans zoeken ze hun plek in de wereld en sluiten ze een verbond met andere vrouwen.

CULTUUR

Door zelf te composteren kan je je tuingrond gratis en voor niets verrijken. Maar niet alles kan op de composthoop.

LIFESTYLE

Velen geloven dat hun huisdier geen tijdsbesef heeft. Maar is dat wel zo? Of is het eerder een hardnekkig vooroordeel? En wat met het overschakelen naar het zomeruur: heeft dit invloed op het gedrag van je huisdier?

LIFESTYLE

De full hybrid Nissan Qashqai e-Power pakt uit met een originele technologie: een verbrandingsmotor levert stroom aan een elektrische motor die de auto aandrijft. Een slim idee?

LIFESTYLE

En dan groeit weer die drang om al dat grijs van je af te schudden en een duik te nemen in het frisse groen.

LIFESTYLE