Plusmagazine nr. 12 | 21 november 2019

cover Plusmagazine

Lees Plusmagazine digitaal

Web weergave

Gewoon een fait divers

Anne Vanderdonckt observeert de maatschappij, haar evoluties, haar vooruitgang, haar inconsistenties. Ze deelt met u haar twijfels, haar vragen, haar enthousiasme. En als ze ergens de draak mee steekt, dan is het met zichzelf.

EDITORIAAL

130 jaar Moulin Rouge

Toen de Moulin Rouge in 1889 de deuren opende in Montmartre, was dit het eerste gebouw in Parijs met elektriciteit. La butte, de heuvel erachter, was dan nog het platteland, waar de rijken vertier zochten tussen wijngaarden, sjofele artiesten en cabaretmeisjes. Dat alles is niet langer, maar de Moulin Rouge met rode neonlichten, wist haar belle-époqueallures te behouden.

MENSEN | IN BEELD

Willem Wallyn: 'Filmen is mijn kinderdroom'

Af en toe - zo eens in de 20 jaar - wil scenarioschrijver Willem Wallyn de regie over zijn script zelf behouden, omdat het hem zo nauw aan het hart ligt. Dat is het geval met 'All of us', een warm humoristisch verhaal over mensen die nog maar enkele maanden te leven hebben.

MENSEN | OPENHARTIG

Familiegeheimen: verbreek de stilte!

Elke familie heeft haar eigen geschiedenis, alleen is die bij sommigen net iets duisterder, zwaarder om dragen. Hoe leer je leven met een familiegeheim en de schaamte die ermee gepaard gaat? En vooral, hoe laat je het allemaal achter je?

SAMENLEVING | PSYCHOLOGIE

Waarom games verslavend werken

Ze staan standaard op je smartphone en tablet. En je kan er nog veel meer gratis downloaden. Daarom zijn ze ook zo verslavend. Al hoopt de producent toch vooral dat je in een later stadium je portemonnee bovenhaalt.

SAMENLEVING | FOCUS

20

SAMENLEVING

De kracht van warm water

Ons prilste leven begon ooit in (vrucht)water. Geen wonder dat we ons instinctief relaxed voelen in warm water. Maar de therapeutische mogelijkheden reiken veel verder: van pijnbestrijding, over revalidatie en rugschool tot hippe sportvormen.

GEZONDHEID THERAPIE

Zeg eens Aaa bij de mondhygiënist

Sinds kort kan je met je tandproblemen terecht bij een mondhygiënist, een nieuw paramedisch beroep dat nauw samenwerkt met de tandarts en de mond-, kaak- en aangezichtschirurg. Maar voor welke zorg kan je bij deze nieuwkomer aankloppen?

GEZONDHEID | TANDZORG

Mediteren is fijn voor je brein

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mediteren de structuur van je brein wijzigt, het opnieuw programmeert, de innerlijke oorzaken van leed aanpakt en een positieve impact heeft op het verouderingsproces.

GEZONDHEID | PREVENTIE

Sport & voeding, de ideale tandem

In de menopauze zijn evenwichtig eten en voldoende bewegen cruciaal. Deze goede gewoontes staan niet enkel borg voor een goede gezondheid, ze helpen je ook je silhouet te behouden.

GEZONDHEID PREVENTIE

Vallen zonder breken

De meeste heupfracturen doen zich bij zestigplussers voor. Om ze te voorkomen ontwikkelden Nederlandse ingenieurs van de Universiteit Delft een slimme heupairbag, waarmee je kan vallen zonder je heup te breken.

GEZONDHEID | ZOOM

De 2 beloften van duurzame fondsen

De vraag naar duurzame fondsen stijgt sterk. Spaarders op zoek naar een meerwaarde, vinden er hun gading. Maar maken die fondsen hun beloften qua ethiek en rendement waar?

RECHT en GELD | FINANCIËN

Diefstal: beter verzekerd dan je denkt

De diefstalbescherming van je woningverzekering dekt een brede waaier aan schadegevallen. Maar vergeet de deur niet op dubbel slot te doen wanneer je je huis verlaat, wat dat zal je geweten hebben.

RECHT en GELD | VERZEKERINGEN

Je aannemer of winkelier failliet, wat nu?

Wat zijn je rechten als je aannemer of de winkel waar je meubelen hebt besteld failliet gaat? Ben je dan je voorschot kwijt? Wordt de werf nog afgewerkt of je bestelling nog geleverd?

RECHT en GELD | CONSUMENTEN

Met pensioen in het buitenland

Van je pensioen genieten in het buitenland? Meer dan 50.000 Belgische loontrekkenden doen het al. En niet alleen omwille van het mildere klimaat. In Portugal bijvoorbeeld betaal je tien jaar geen belastingen op je pensioen én ook niet op je groepsverzekering.

RECHT en GELD | PENSIOEN

Soepel

Soepele, vrouwelijke stofjes - zoals zijde en satijn - deinzen er niet voor terug om te contrasteren met een dikke, wollen trui of knuffelbont.

MODE en BEAUTY

4x Indonesië met volle zeilen

's Werelds grootste archipel telt ruim 13.000 eilanden. Voortaan kan je die verkennen, gejaagd door de wind, aan boord van het immense zeilschip de Star Clipper, het enige cruiseschip dat deze warme zeeën bevaart.

TOERISME | REIZEN

Wonderlijk Weimar

In Weimar flaneer je door het decor van eeuwen Europese geschiedenis. Deze charmante stad oefende altijd al een enorme aantrekkingskracht uit op kunstenaars en grote denkers. En dat is geen toeval.

TOERISME | REIZEN

10 x lekkers van eigen bodem

Culinair genieten hoort bij de eindejaarsfeesten. En waarom niet met lekkers uit eigen land. Zoals deze 10 producten met een zwart-geel-rood lintje. Authentiek, streekgebonden, duurzaam en/of zeer exclusief! Om te offreren of chauvinistisch van te genieten!

TOERISME | IN EIGEN LAND

Keith Haring: kunstenaar en activist

In Bozar in Brussel keer je terug naar de jaren '80 van Keith Haring (1958-1990). Het is de eerste retrospectieve over de Amerikaanse popartkunstenaar in België.

CULTUUR | EVENEMENT

Brieven

December, het moment van het jaar waarop je nog eens met de hand schrijft. Een wenskaart of misschien zelfs een brief. Die brief lijkt uitgestorven, maar wij halen ze even helemaal terug.

CULTUUR | BOEKEN

Nestkastje zoekt vogels

Vogels voederen in je tuin? Een prima idee! Maar je kan ze nog meer verwennen door ze ook onderdak te geven. Toch is lukraak een nestkastje ophangen geen garantie op succes.

LIFESTYLE | TUIN

Bestseller 2.0

De Peugeot 208 was altijd al een bestseller. Nu mikt hij op technologie om het op te nemen tegen een almaar sterkere concurrentie.

LIFESTYLE | MOBILITEIT

Hightech onder de kerstboom

Ze zijn praktisch, nuttig, ze zorgen voor meer comfort of ze zijn gewoon leuk. Kortom: ze zijn de ideale kerstgeschenken. Zo maak je iedereen blij met kerst.

LIFESTYLE | TECHNOLOGIE

Zoete feesten!

De kerstkalkoen mag dan overheerlijk zijn, hou ook nog een gaatje vrij voor iets zoets!

LIFESTYLE | AAN TAFEL