Plusmagazine

Web weergave

Anne Vanderdonckt observeert de maatschappij, haar evoluties, haar vooruitgang, haar inconsistenties. Ze deelt met u haar twijfels, haar vragen, haar enthousiasme. En als ze ergens de draak mee steekt, dan is het met zichzelf.

EDITORIAAL

We hebben gelukkige mensen nodig, vindt sopraan Astrid Stockman. Muziek kan daarbij helpen. En al zeker een vrolijke musical, die zich afspeelt in de wondere wereld van Willy Wonka's chocoladefabriek, waarin ze Mrs Teavee zal vertolken.

MENSEN

Het moment waarop de kinderen het ouderlijke huis verlaten wordt zelden nog gevierd met een huwelijk. Maar ook al zit je als ouder niet langer plotsklaps met een leeg nest, ingrijpend is het wel.

SAMENLEVING

Gisteren nog een gezin, vandaag met z'n tweetjes aan de ontbijttafel. De kinderen hebben het ouderlijke huis verlaten. Dat is even wennen. Maar evengoed is het een boeiende periode die je relatie een boost geeft.

SAMENLEVING

Eenmaal je kroost het huis uit, kan je de vrije kamers inpalmen als extra leefruimte of verhuizen naar een kleinere woning. Al moet je je kinderen eerst nog wel zo ver krijgen dat ze hun spullen weghalen!

SAMENLEVING

Van een nieuwe bewonerskaart tot een belasting op een begrafenis na 15 uur: de overheid is zeer inventief om te cashen nadat je een dierbare hebt verloren. We onderzochten wat de officiële kostprijs van een overlijden is in ons land.

SAMENLEVING

Hormoontherapie bij vrouwen in de menopauze kan de kans op de ontwikkeling van alzheimer verkleinen. Het gaat om vrouwen die een specifieke biomarker in het bloed hebben. In een volgende fase zouden gynaecologen vrouwen hierop kunnen screenen.

GEZONDHEID

In naar schatting 85% van de gevallen van lage rugpijn kan geen specifieke oorzaak worden gevonden. En dat is eigenlijk goed nieuws. Dankzij een brede aanpak kan je immers zelf heel wat doen om rugleed te voorkomen en te verhelpen.

GEZONDHEID

Experten waarschuwen deze winter voor een mogelijke twindemie, waarbij het corona- en het griepvirus tegelijkertijd gaan circuleren. Om te anticiperen op zo'n perfecte storm is dubbel vaccineren sterk aanbevolen.

GEZONDHEID

Een manicure als chemotherapie je nagels aantast? Make-up als je gezicht getekend is door ziekte? Supportzorg van specialisten in de onco-esthetiek is allesbehalve bijzaak. En als patiënt kan je het ook bij hen aanleren.

GEZONDHEID

Een trouwring die losser rond je vinger zit, je broeksriem die een gaatje strakker moet, kleren die plots oversized lijken. Ondervoeding sluipt vaak subtiel binnen, maar kan verstrekkende gevolgen hebben voor de gezondheid.

GEZONDHEID VOEDING

Voor quasi elke klacht bestaat wel een huis- of keukenmiddeltje. In veel gevallen gaat het om medische mythes. Maar af en toe had grootmoeder het bij het rechte eind. Onze specialisten nemen vijf volkswijsheden onder de loep.

GEZONDHEID

Het is elf uur 's morgens wanneer er telefonisch naar een huisbezoek wordt gepolst... De vraag belandt op mijn takenlijstje. Of ik de patiënt niet even wil opbellen om te horen wat er aan de hand is?

GEZONDHEID
68%

GEZONDHEID

Nooit hebben zoveel mensen een fiets geleased voor het woon-werkverkeer: 1,3% van de werknemers beschikt over een leasefiets via hun werkgever. Dat is 9,1% meer dan vorig jaar en +127,2% tegenover 2019. (Bron. Acerta, op basis van 260.000 werknemers)

RECHT en GELD

In de crisis die we vandaag doormaken, ken je als consument maar beter je rechten. Zo consumeer je online op een andere manier. En de wetgeving moet volgen. We vroegen staatssecretaris Eva De Bleeker om een reflectie over de evolutie van het consumentenrecht.

RECHT en GELD

Als je als consument iets koopt van een professionele verkoper geldt een wettelijke garantie van twee jaar. Sinds juni 2022 zijn de regels aangepast, ook voor digitale producten en diensten. Maar wat je voordien kocht, valt nog onder de oude regels.

RECHT en GELD

Karl Lagerfeld liet zijn kat een heel vermogen na. Laat dit jou niet op ideeën brengen, want een huisdier laten erven kan juridisch niet. Hoe zorg je dan dat jouw huisdier niets tekort komt als jou iets overkomt?

RECHT en GELD

Wat gebeurt er als je pensioenspaarplan, dat sterk afhankelijk is van de aandelenmarkt, achteruit boert? Wat doe je het best als je op tien of vijf jaar van je pensioen staat of binnenkort met pensioen gaat?

RECHT en GELD

Te veel wasmiddel gebruiken zorgt niet voor een beter wasresultaat, wel voor meer vervuiling en hogere kosten. Maar de juiste dosis bepalen is allesbehalve eenvoudig.

RECHT en GELD

Niet iedereen heeft het geluk of de middelen om in een passiefhuis te wonen. Vele huizen zijn slecht geïsoleerd, maar met eenvoudige en goedkope tips kan je zelf verbeteringen aanbrengen.

RECHT en GELD CONSUMENTEN

Een topper in de zomer, een blijver voor elk seizoen. En dan hebben we het niet over het allround witte hemd, maar over afgetekend wit als total look. Dan pas merk je hoe divers wit kan zijn en hoe wittinten mekaar versterken. En je teint doen stralen!

MODE en BEAUTY

De Grand Canyon, de Rocky Mountains, het Yellowstone National Park. Het zijn de namen die spontaan in je opkomen als je aan nationale parken in de VS denkt. Terwijl Amerika zeker 423 van die parken telt. Visit the USA wil die minder bekende plekken nu in de kijker zetten. Zoals het Mesa Verde National Park in Colorado, waar je in het spoor treedt van de Native Americans.

TOERISME

Deze afgelegen eilanden hebben alles van een tropisch paradijs: ruwe natuurpracht, een hemelsblauwe lucht en vooral verlaten stranden met palmbomen en spectaculaire rotsen. Wil je je even afzonderen van de wereld, dan zit je op de Seychellen gebeiteld.

TOERISME

Pas in 1968 had Dubai stromend water. Vandaag wil deze futuristische stad in alles de grootste en de beste zijn. Ook op gastronomisch vlak. Wij gingen, net als Michelin, op culinaire ontdekkingsreis in het Manhattan van de woestijn.

TOERISME

Oudenaarde, daar komt de Ronde van Vlaanderen aan. Maar ook tal van andere schatten maken deze Scheldestad het ontdekken waard. Zoals de wandtapijten, ooit gegeerd door de machtigen der aarde.

TOERISME

"Behalve aan geliefden ben ik enkel trouw geweest aan mijn roeping als kunstenaar en mijn plicht als intendant. Beginselvast in mijn ongebondenheid", zegt de hoofdpersoon in het boek van Tom Lanoye. Bestaat ongebon-denheid in oorlogstijd? En daarbuiten?

CULTUUR

Heb je je door de droge zomer laten verleiden tot mediterrane soorten in volle grond? Zorg dan tegen de winter voor een goede afwatering.

LIFESTYLE

Kippen verdragen makkelijk temperaturen onder het vriespunt. Vanaf de herfst bereiden ze zich voor op de winter door te ruien en zich in een nieuw verenkleed te tooien. Daarmee weten ze hun lichaamstemperatuur te regelen.

LIFESTYLE

De elfde generatie van de Honda Civic breekt met haar voorgangers: ze combineert een bravere maar karaktervolle stijl, met één enkele hybride aandrijving. Die andere aanpak is meer dan eens een grote troef gebleken.

LIFESYLE

Geef het geluid van je televisie een boost. Het verschil in beleving is enorm. En er is een oplossing voor (bijna) elk budget.

LIFESTYLE