Plusmagazine

cover Plusmagazine

Lees nr. 11 | 19 oktober 2017

Web weergave

"En wat is jouw hobby, Helena?" "Ik slaap." Stilte. "Ja, ik slaap, iets anders doe ik niet, ik sport niet, ik kook niet, niets van dat alles, maar ik slaap graag."

EDITORIAAL

Wij krijgen liever geen boeketje chrysanten cadeau. Maar in veel andere culturen staat onze kerkhofbloem bij uitstek symbool voor geluk en lang leven. Niet zo vreemd dus dat de van oorsprong Aziatische bloem in China en Japan gevierd wordt tijdens heuse chrysanthemumfestivals.

MENSEN - IN BEELD

De levenslessen die Arun Gandhi van zijn grootvader Mahatma Gandhi kreeg, bepaalden zijn levensloop. Omdat ze vandaag meer dan actueel zijn, bracht de kleinzoon van de Indiase onafhankelijkheidsstrijder er een boek over uit.

MENSEN - OPENHARTIG

MENSEN - VRAAG VAN DE MAAND

En als we nu eens zouden stoppen met rennen en met 1001 dingen tegelijk doen. Mindfulness biedt een antwoord op die dagelijkse stress, maar kadert ook in een zoektocht naar zingeving.

SAMENLEVING - PSYCHOLOGIE

Scoutsleiders die op kamp te dronken zijn om voor de kinderen te zorgen. Het nieuws veroorzaakte deze zomer veel ophef, maar bleek onjuist. Hoe doorprik je foutieve berichten?

SAMENLEVING - FOCUS
22%

SAMENLEVING - NOTA BENE

SAMENLEVING - NOTA BENE

Een hoofd dat blijft malen, angst die de kop opsteekt, je lichaam dat in waakmodus blijft. Slecht slapen is vaak het gevolg van psychologische obstakels die in je leven opduiken. Maar met slimme ingrepen kan je je slaapgedrag op elke leeftijd resetten.

GEZONDHEID - THERAPIE

Bijna twee op de tien Belgen slikken geregeld benzodiazepines. Om angstgevoelens te onderdrukken, om beter te slapen... Maar tranquillizers zijn allesbehalve onschuldig.

GEZONDHEID - THERAPIE

Wij Belgen gebruiken veel te vaak en ook veel te lang ontzwellende neussprays. Maar hoe kies je dan het juiste middeltje dat je vrijuit laat ademen, zonder dat je eraan verslaafd raakt. En wat is er nog terugbetaald?

GEZONDHEID - THERAPIE

Dikke kronkelige aders of kleine rode spinnenkopjes die je benen ontsieren en pijn veroorzaken. Vanzelf verdwijnen ze niet, maar er zijn steeds meer behandeltechnieken om er komaf mee te maken.

GEZONDHEID - THERAPIE

Een volledig artificieel hart blijft volgens specialisten toekomstmuziek. Maar de jongste generatie implantaten slaagt er wel in om haperende hartspieren almaar langer te ondersteunen.

GEZONDHEID - ZOOM

De naam zegt het al: fructose is suiker die van nature in fruit aanwezig is. Soms wordt fructose voorgesteld als een natuurlijke zoetstof, waar de voedingsindustrie overigens almaar gretiger gebruik van maakt. Maar mag je er volop van eten of is het toch opletten geblazen?

GEZONDHEID - EETWIJZER

Ze zijn 60, 70, 80 jaar en met pensioen. Maar ze zijn niet op rust, zeggen ze zelf. Want ze willen het werkende leven nog geen vaarwel zeggen. Hoeveel mag je bijverdienen, zodat het ook fiscaal interessant blijft?

RECHT - PENSIOEN

Begraven of cremeren? Wat voor kist? Een grafzerk, rouwbrieven, een overlijdensbericht in de krant, een koffietafel... Een uitvaart kan soms meer dan € 10.000 kosten.

RECHT - FINANCIËN

Je kan er dus niet omheen: een woning verwerven is duidelijk moeilijker dan vroeger, zeker als je niet financieel geruggensteund wordt. Maar het heeft ook iets geruststellend: ondanks scheidingen en nieuw samengestelde gezinnen, blijft de solidariteit tussen de generaties overeind.

RECHT - KRONIEK

Je wil graag een bod uitbrengen op een horloge, een kunstwerk, een partij wijn via een online veiling, maar je hebt koudwatervrees? In acht vragen en antwoorden helpen we je een eind op weg.

RECHT - CONSUMENTEN

Een elegante combinatie van tweed, fluweel, ruiten en nepbont. Het zijn de vier trends die samen van deze herfst een fabelachtig kleurrijk en warm modeseizoen maken.

MODE en BEAUTY - MODE

Het adembenemende Taj Mahal, fascinerende forten en paleizen, flamboyante sari's, pikante lekkernijen, lawaaierige bazaars, razend druk verkeer... Welkom in de betoverende Gouden Driehoek, gevormd door de steden Delhi, Agra en Jaipur.

TOERISME - REIZEN

De Ariège, een departement in de Franse Pyreneeën, heeft veel te bieden. Van prehistorische grotten tot thermale baden.

TOERISME - REIZEN

Geen betere plek om diamanten te ontdekken dan Antwerpen, waar het diamantjaar van start gaat met een fonkelende tentoonstelling in het MAS en eindigt met de opening van het splinternieuwe diamantmuseum.

CULTUUR - EVENEMENT

Barcelona, stad met een litteken, helaas. Maar ook een inspiratiebron voor schrijvers. De 'Stad der wonderen' van Eduardo Mendoza staat centraal in deze drie nieuwe romans.

CULTUUR - BOEKEN

Minder zonlicht, centrale verwarming... In de herfst en de winter krijgen planten het zwaar te verduren in huis. Met deze tips hou je mooie kamerplanten in topvorm.

LIFESTYLE - TUINTIPS
381

LIFESTYLE - DIERENPLEZIER

De tweede generatie van de XC60 staat voor een forse uitdaging: de bestseller van het merk opvolgen. Dat lukt dankzij een flinke portie dynamisme en een legertje rijhulpjes.

LIFESTYLE - MOBILITEIT

Surfen, muziek afspelen, mailen... de computer, de tablet, de smartphone, ze kunnen het allemaal. Maar sommige hebben er meer aanleg voor dan andere.

LIFESTYLE - TECHNOLOGIE

Donker of licht, puur natuur of behandeld. Om de sfeer op te warmen, gaat er niets boven hout.

LIFESTYLE - WONEN

Dit familiegerecht bij uitstek kan je op duizend-en-een manieren klaarmaken. De beste recepten worden doorgegeven van grootmoeder, op moeder, op kind. Dit zijn onze favorieten.

LIFESTYLE - AAN TAFEL

Pieter Van Doveren slecteerde voor u 3 restaurants die wijn bij het eten net die extra dimensie geven.

LIFESTYLE - UIT ETEN