Plusmagazine

Web weergave

Anne Vanderdonckt observeert de maatschappij, haar evoluties, haar vooruitgang, haar inconsistenties. Ze deelt met u haar twijfels, haar vragen, haar enthousiasme. En als ze ergens de draak mee steekt, dan is het met zichzelf.

EDITORIAAL

Wim Distelmans is Vlaanderens bekendste pionier van gewetensvolle palliatieve zorg, patiëntenrechten en euthanasie. Drie mijlpalen die 20 jaar geleden in wetten werden gegoten. Toch is de strijd voor een waardig levenseinde nog lang niet voltooid.

MENSEN

Nogal wat mensen hebben lak aan minimalisme en stouwen hun woning vol met spullen. Waar komt die behoefte vandaan? En vanaf wanneer is er sprake van probleemgedrag?

SAMENLEVING

Een computergestuurde drone die menselijk weefsel overvliegt van de operatiekamer in het ene ziekenhuis naar een gespecialiseerd lab elders: het is niet langer sciencefiction. De Antwerpse ziekenhuizen ZNA en GZA voerden, als eerste in Europa, een succesvolle testvlucht uit. Vanaf 2023 moet de technologie op kruissnelheid komen.

GEZONDHEID

Een ongeneeslijke chronische ziekte als reuma schudt je leven door elkaar. Je moet leren omgaan met beperkingen, het heeft een impact op je werk, relaties en toekomstplannen. Maar via je leefstijl en een positieve blik kan je heel wat levenskwaliteit terugwinnen.

GEZONDHEID

De overtuiging dat ons brein bergaf gaat eenmaal de 20 voorbij, kreeg onlangs een forse deuk. Uit recent onderzoek rond leeftijd en denksnelheid blijkt immers dat trager reageren niet komt door aftakeling, wel door ervaring.

GEZONDHEID

Gij hebt mij helemaal niet geholpen! Hoe meer hij roept, hoe meer ik me voel verstijven. Daar sta ik dan, in een onbekende living met een razende patiënt die me de uitweg blokkeert. Als arts krijgen we wel vaker te maken met agressie, maar vandaag voel ik me voor het eerst ook fysiek onveilig.

GEZONDHEID

Urineverlies komt zeer veel voor, vooral na de menopauze. Nochtans bestaan er oplossingen. En dan hebben we het niet over het giga-aanbod aan incontinentiemateriaal. Of hoe goede gewoonten helpen om het droog te houden.

GEZONDHEID

Ook al zijn ze niet echt verslaafd, feit is dat minstens één miljoen landgenoten wel degelijk een drankprobleem heeft: ze drinken te veel, te snel, om de foute redenen of op het verkeerde moment.

GEZONDHEID

Op het werk kan je vaak niet anders dan iets uit het vuistje eten. En ook thuis heb je niet altijd tijd en zin. Hoe hou je die snel bereide en inderhaast verorberde lunch toch zo gezond mogelijk?

GEZONDHEID

Zeven op tien verzekerden willen niet weten van een 100% digitale verzekering. Het persoonlijke contact met de medewerkers van een verzekeringsmaatschappij is essentieel, zo blijkt uit een enquête van Deloitte bij een representatief staal van 1.000 landgenoten.

RECHT en GELD

De pensioenhervorming, die algemeen als light wordt bestempeld, telt drie essentiële punten: een extra voorwaarde voor het minimumpensioen, een herwaardering van deeltijds werk en een nieuwe pensioenbonus.

RECHT en GELD

We zijn voortdurend op zoek naar een goed evenwicht tussen werk en privé. Een zorgverlof van vijf dagen per jaar is een van de nieuwe maatregelen die er binnenkort aan zitten te komen.

RECHT en GELD

Voortaan mag geen enkele handelaar elektronisch betalen nog weigeren, maar moet hij ook contant geld aanvaarden. En dat geldt evenzeer voor vrije beroepen en verenigingen.

RECHT en GELD

Het is zo een van die accessoires die in de vergetelheid is geraakt door zijn oubollige imago. En dat vandaag een comeback maakt. Zijn troeven? Dankzij het brillenkoordje kan je je kijkhulpmiddel niet verliezen of vettig maken door het in je haar te schuiven. Verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren. Deze - LVK UN/CHAIN van Lore Van Keer - kan je ook dragen als halsketting.

MODE

Mokka, flets? Niet als je deze kleur combineert met tinten die haar body geven en doen oplichten. Probeer gerust alle felle kleuren uit, het werkt. Zelfs met pasteltinten lukt het. En fluo zet deze bcbg-kleur helemaal in vuur en vlam. Gaat een fluo jasje, zoals dat van ons model, je toch iets te ver? Beperk je dan tot wat fluo toetsen, je zal zien, het werkt verslavend. Wij probeerden aardbei en framboos uit. Een feest!

MODE en BEAUTY

De herfst, het seizoen van natuurwandelingen en trendy tinten als goud, roest, oranje en bruin, is onze inspiratiebron voor deze selectie nieuwe oogschaduw en andere cosmetica.

MODE en BEAUTY

MODE en BEAUTY

Vijf mensen die elkaar nog nooit gezien hebben stappen binnen in een mooi pand in de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Mechelen. Ze krijgen meteen een schort en een glaasje proscecco (met of zonder alcohol) aangereikt. Hun doel: een eenvoudige, maar lekkere maaltijd op tafel toveren.

UITSTAPJES

In de levendige wijken van de Naamse binnenstad kan je culturele ontdekkingen en eetplezier op een verrassende manier combineren.

UITSTAPJES

Als we moeten afgaan op het aantal producten met een BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming, of AOP) of een BGA (Beschermde Geografische Aanduiding, of IGP), dan moet de Gaume wel de lekkerste streek van Wallonië zijn.

UITSTAPJES

Eten in een restaurant doe je gewoonlijk ook met je ogen. De kaart, maar ook de sfeer en de manier waarop de gerechten op je bord verschijnen zorgen voor een totale smaakervaring. Maar hoe beleef je een maaltijd waarbij je niet ziet wat er op je bord ligt en waarover je vooraf helemaal niets weet?

UITSTAPJES

Een boottocht op zee om de zeehonden te spotten die er op zandbanken leven en daarna genieten van een aperitief of een glaasje bubbels: het is weer eens een andere manier om de Noordzee te verkennen.

UITSTAPJES

Wanneer er een jeneverstoker wordt vermoord, staat heel Hasselt - de jeneverstad bij uitstek - in rep en roer. Dan is het aan de bezoekers van het Jenevermuseum om uit te zoeken wie, waar en hoe de moord werd gepleegd.

UITSTAPJES

Met zijn vele particuliere wildreservaten vormt het noorden van Zuid-Afrika een paradijs voor wie een verrassende safari wil beleven. Adrenaline én luxe gegarandeerd - met zelfs een Belgisch tintje.

TOERISME

Sommige kledij ontstaat niet op de ontwerptafel van een groot modehuis, maar in isolatie, in een psychiatrisch ziekenhuis of in een huiskamer. Het Museum Dr. Guislain en het MOMU werkten samen aan deze expo over kunstenaars die met kledij en textiel hun plekje in de wereld probeerden te vinden. Mirror Mirror. 8/10 tot 26/2/2023 in Museum Dr. Guislain, Gent. museumdrguislain.be

CULTUUR

We komen allemaal ergens vandaan. Het huis waar we opgroeiden, de straat waar we gespeeld hebben, de mensen die ons omringden, allemaal hebben ze een invloed op wie wij vandaag zijn.

CULTUUR

Een diepvriezer heb je niet nodig om de knolgroenten uit je moestuin te bewaren in de winter. Het kan ook perfect in een zelfgemaakte kuil.

LIFESTYLE

Toen de C5 verdween, verdween ook de berline uit het gamma van Citroën. Die wordt nu vervangen door de C5 X, die uitblinkt in originaliteit. Zelfs in de uitvoering met de meest betaalbare aandrijving, de Puretech.

LIFESYLE

Bij alles wat je online doet, onthul je informatie over je persoonlijkheid, je emoties, je voorkeur, je ideeën, zelfs je financiën. En dat is niet bepaald veilig.

LIFESTYLE

Zin in meer zachtheid en sereniteit? Dan is het tijd om de scherpe kantjes eraf te vijlen!

LIFESTYLE