Plusmagazine

cover Plusmagazine

Lees nr. 10 | 21 september 2017

Web weergave

In tijden van crisis en een veelvoud aan onzekerheden, zoals vandaag, overstijgt koken meer dan ooit zijn primaire rol van het lichaam voeden. Voedsel is veel meer dan wat er op ons bord ligt.

EDITORIAAL

Op 25 oktober 1917 startten Lenin en de Bolsjewieken de Oktoberrevolutie in Sint-Petersburg. De staatsgreep staat aan de wieg van het communistische Rusland en laat ook vandaag nog zijn sporen na in het landschap.

MENSEN - IN BEELD

Matthias Schoenaerts gooit hoge ogen in Hollywood, maar vanaf deze week schittert hij weer in een Belgische film, Le Fidèle van Michaël Roskam. Meteen ook de Belgische inzending voor de Oscars.

MENSEN - OPENHARTIG

MENSEN - LEZERSFORUM

MENSEN - VRAAG VAN DE MAAND

Een tafel vol glunderende gezichten die zich te goed doen aan je zelfgemaakte kost. Het kan je instant gelukkig maken. En dat is geen toeval. Koken voor je geliefden betekent zoveel meer dan hen voeden en samen eten kan als spijs voor de ziel smaken.

SAMENLEVING - PSYCHOLOGIE

Steeds meer vrouwen zeggen ja tegen grijs haar en voelen zich daar zeker niet minder aantrekkelijk door, wel integendeel. Zeker als je onze zeven tips volgt.

SAMENLEVING - FOCUS

Op haar 53ste besloot de Franse journaliste en schrijfster Sophie Fontanel om haar haar niet langer te kleuren. In haar nieuwste boek vertelt ze over deze metamorfose, die door een deel van haar omgeving werd afgekeurd, maar waardoor ze zich vrijer en sensueler is gaan voelen.

SAMENLEVING - FOCUS
80%

SAMENLEVING - NOTA BENE

Kinkhoest, griep, pneumokokken... Met de leeftijd verliest onze afweer aan slagkracht en zijn we kwetsbaarder voor infectieziekten en complicaties. De beste bescherming is besmetting voorkomen door je immuunsysteem te wapenen met een vaccin.

GEZONDHEID - PREVENTIE

Kan ik nog alleen een fietstocht maken? Moet ik nu naar een woonzorgcentrum? Duizend vragen dringen zich op na de diagnose dementie. Een aanpak op maat, blijkt het beste medicijn, zo leert de praktijk. En out of the box denken loont bij dit soort verlies.

GEZONDHEID - NEUROLOGIE

Jeuk, tranen, branderigheid, een zandkorrelgevoel, vermoeide kijkers. Allemaal vormen van oogirritatie met een meestal onschuldige oorzaak, die je makkelijk kan behandelen. En die je met de juiste zelfzorg ook kan verhelpen.

GEZONDHEID - THERAPIE

Koolstofmonoxide (CO) veroorzaakt niet enkel acute intoxicaties, er bestaat ook zoiets als chronische CO-vergiftiging. Moeilijk op te sporen, maar evengoed gevaarlijk.

GEZONDHEID - PREVENTIE

Zestig jaar geleden vond een heuse oorrevolutie plaats. Franse wetenschappers slaagden erin om opnieuw een hoorsensatie op te wekken bij een dove patiënt. Intussen heeft het cochleair implantaat wereldwijd al duizenden slechthorenden definitief de stilte helpen doorbreken.

GEZONDHEID - ZOOM

GEZONDHEID - PRIKBORD

RECHT en GELD - BLIKVANGER

Ons erfrecht dateert nog grotendeels uit de tijd van Napoleon. Hervormen was dus hoognodig, al verliep dat niet zonder slag of stoot. Want wat de ene wint, verliest de ander. En niets leidt tot zoveel ruzie als een erfenis...

RECHT - ERVEN

Voortaan zal je voor € 940 of € 1.200 aan pensioensparen kunnen doen, met een ander fiscaal voordeel. Wat bepaalt je keuze?

RECHT - FINANCIËN

Wie weinig of geen schade veroorzaakt krijgt goeie punten van zijn autoverzekeraar, terwijl de premie van brokkenpiloten stijgt. Vandaag bepalen de verzekeringsmaatschappijen zelf welke factoren daarbij de doorslag geven.

RECHT - VERZEKERINGEN

Je bestelt een nieuwe auto. Twee weken na de afgesproken leveringstermijn is hij nog altijd niet geleverd. Kan je de koop annuleren? Mag de verkoper een stijging van de catalogusprijs doorrekenen?

RECHT - CONSUMENTEN

Het akkoord dat de federale regering deze zomer sloot, omvat een aantal maatregelen die van belang zijn voor 50-plussers. Dit is waar je je aan kan verwachten, ook al moet alles nog in wetgeving worden gegoten en dus waar nodig worden bijgestuurd.

RECHT - REGEERAKKOORD

RECHT - RECHTSWINKEL

Rustig zitten op een bankje in het park, met je smartphone uit. Genieten van de vogels die opvliegen, kinderen die over het gras rennen. Je koesteren in de zon - gehuld in een herfstwolletje - terwijl je je gedachten de vrije loop laat. Zo'n momenten waarop de tijd lijkt stil te staan, momenten alleen voor onszelf, daar hebben we er veel te weinig van.

MODE en BEAUTY - MODE

MODE en BEAUTY - BEAUTYCASE

MODE en BEAUTY - BEAUTYCASE
62%

TOERISME - BLIKVANGER

Alaska is het mooist vanop het water. Een cruise is dan ook de uitgelezen formule om het wilde noorde van de VS te ontdekken. Precies 70 jaar geleden deed de Holland America Line dat voor het eerst. Vandaag scheep ik in op de MS Nieuw Amsterdam in Vancouver voor een onvergetelijke trip door de grootste wildernis ter wereld.

TOERISME - REIZEN

IJsland en Groenland hebben meer dan voldoende Arctische wonderen in huis om de avontuurlijke cruiseliefhebber te behagen.

TOERISME - REIZEN

We stampen een open deur in als we zeggen dat het bos op zijn mooist is in de herfst. En je kan er zoveel meer doen dan enkel wandelen! We hebben zes activiteiten uitgeprobeerd in het woud van Saint-Hubert.

TOERISME - HET PLEZIER VAN BELGIË

Precies 50 jaar geleden, in 1967, overleed een van de grootste Belgische kunstenaars: surrealist René Magritte. Die verjaardag wordt dit najaar herdacht met diverse tentoonstellingen op de plekken waar hij het liefst vertoefde: Brussel en Knokke.

CULTUUR - EVENEMENT

Of de Indian summer - die zalige oktoberzon tussen het herfstrood - iets met India te maken heeft, is onduidelijk. Deze boeken brengen je alvast naar dat kleurrijke, on(be)grijpbare land ver weg, dat 70 jaar geleden werd gesplitst.

CULTUUR - BOEKEN

Een tuin met veel schaduw wordt vaak als een handicap ervaren. Toch hebben tal van struiken en bloemen het daar naar hun zin. Maar de grootste troef van een schaduwrijke tuin is dat hij voor een aparte, elegante sfeer zorgt.

LIFESTYLE - TUINTIPS

Net als jullie, houden wij van dieren. En dus zijn we elke maand kwistig met opvoedtips, verwentrucs en verzorgingsweetjes.

LIFESTYLE - DIERENPLEZIER
338

LIFESTYLE - DIERENPLEZIER

Maak kennis met de nieuwe Koleos. Hij is groter en luxueuzer dan de Kadjar en een mooi alternatief voor de Espace, maar dan met vijf plaatsen.

LIFESTYLE - MOBILITEIT

LIFESTYLE - MOBILITEIT

LIFESTYLE - MOBILITEIT

De smartphone is veel meer dan een slimme afstandsbediening. Een greep uit de vele mogelijkheden van het padvindersmes van de 21ste eeuw.

LIFESTYLE - TECHNOLOGIE

Verweerd leer, steigerhout, metalen frames: alles watje nodig hebt voor een urban loft met allure!

LIFESTYLE - WONEN