Plusmagazine

Web weergave

Anne Vanderdonckt observeert de maatschappij, haar evoluties, haar vooruitgang, haar inconsistenties. Ze deelt met u haar twijfels, haar vragen, haar enthousiasme. En als ze ergens de draak mee steekt, dan is het met zichzelf.

EDITORIAAL

Zijn smartphones en schermen de drug van de 21ste eeuw? Reageer vandaag nog op ons artikel verder in dit magazine. En stuur je mening, opmerkingen of commentaar naar de redactie .

MENSEN

Overal waar je kijkt zie je mensen met hun smartphone in de weer. Schermpjes lijken altijd en overal op te duiken. Maar kan je er ook echt verslaafd aan geraken?

SAMENLEVING

Wanneer mijn vrouw en ik onze kleinkinderen van 8 en 10 jaar na school opvangen, proberen we geregeld een doe-activiteit uit om ze van hun tablet en smartphone weg te lokken. Met wisselend succes.

SAMENLEVING

Vanaf 2023 staat er geen maximumleeftijd meer op de terugbetaling van het jaarlijkse preventieve mondonderzoek. Tot nu toe was die beperkt tot 80 jaar. Ook de terugbetaling van brillenglazen wordt verder opengetrokken tot dioptrie 6, maar hier blijft de leeftijdsgrens van 65 jaar wel gehandhaafd.

GEZONDHEID

Naar schatting een op de vier Belgen krijgt ooit af te rekenen met een depressie. Hoewel de aandacht ervoor groeit, blijven de vooroordelen overeind. Bovendien uit een depressie zich bij iedereen anders, waardoor een diagnose soms lang op zich laat wachten.

GEZONDHEID

Met je ogen de vinger van een therapeut volgen om de weg te vinden naar mentale genezing. Het werkt. In die mate zelfs dat EMDR een van de meest aangewezen therapieën is om traumatische herinneringen te ontdoen van hun emotionele lading.

GEZONDHEID

Bezige bij Jacky Meulemans (63) houdt jarenlang vlot verschillende bordjes in de lucht, tot multiple sclerose (MS) haar pad kruist. "Het lastigste is die slopende vermoeidheid, die zich moeilijk in woorden laat vatten. Het is alsof je hersenen zelf moe zijn."

GEZONDHEID

"Mijn moeder moest plots bloed braken en had ook bloed in de stoelgang. Achteraf bleek het om een maagzweer te gaan. Hoe kan je zoiets tijdig herkennen?"

GEZONDHEID

Na een paar jaarlijkse kostenstijgingen, blijft het windstil bij de banken. Geen tariefverhoging op het programma bij Axa, Belfius, BNP Paribas Fortis, Deutsche Bank, ING, KBC, enz.

RECHT en GELD

De energieprijzen swingen de pan uit, de inflatie gaat door het dak. Moet je dan investeren in een energiezuinige woning? Of beleggen in waarde-aandelen, de pijlers van een inflatiebestendige portefeuille?

RECHT en GELD

Verhuur je een huis of appartement waar jouw huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, dan kan je de huur meestal jaarlijks indexeren. Voortaan speelt de energiezuinigheid van de woning daarbij een rol, in de drie gewesten.

RECHT en GELD

Krijg je altijd rauw rundsvlees? Nee, er kan ook paardenvlees in zitten. En waarschijnlijk varkensvlees, als je een martino bestelt in plaats van filet americain.

RECHT en GELD

Een gereviseerd elektronisch toestel kopen bespaart je geld en is milieuvriendelijker. Maar zijn deze producten wel betrouwbaar?

RECHT en GELD

Geven of nalaten aan een goed doel is nobel. Heb je een specifiek doel voor ogen? Besef dan dat je testament (hopelijk) pas jaren later openvalt. Denk dus goed na over de formulering.

RECHT en GELD

Als de economie verkouden is en beleggingen snotteren, wil je kleding die de tijd doorstaat, door haar kwaliteit en stijl. Kleding die je met plezier weer draagt, elegant blijft en je kan doorgeven aan je dochter (als die er al niet mee aan de haal ging). Zoals deze emblematische MaxMara-jas gedragen door actrice Lili Reinhart, die de Women In Film MaxMara Face of the Future Award 2022 kreeg.

MODE

In alle zachtheid de overstap van het ene naar het andere jaar maken. Door de wintercollectie 2022 te combineren met de lentecollectie 2023. Soepele, aangename, warme kleding, zo makkelijk om te dragen dat je vergeet dat je ze aan hebt. Meer moet dat niet zijn!

MODE en BEAUTY

Januari is de maand van cocooning en goede voornemens. In de badkamer vertaalt zich dat in ecologische verzorgingsproducten met een comfortabele textuur. Dit is onze selectie.

MODE en BEAUTY

Voor wie cultuur wil combineren met een citytrip, zet Europa sinds 1985 elk jaar een stad in de kijker. Sinds 2004 zijn het er zelfs twee. En om de coronajaren in te halen zijn er ook in 2023, net als in 2022, maar liefst drie steden genomineerd: Elefsina in Griekenland, Veszprém in Hongarije en Timi?oara (foto) in Roemenië, ook wel klein Wenen genoemd.

TOERISME

Stap met ons het Solvayhuis binnen, een van de belangrijkste en wellicht meest authentieke art-nouveaumeesterwerken van Victor Horta, dat pas sinds 2021 toegankelijk is voor het publiek.

TOERISME

Verlang je soms naar je veilige, warme thuis? Maar wat betekent 'thuis'? MAS en Studio ORKA proberen aan de hand van verrassende museumstukken een antwoord te vinden op die vraag. Wat wil je beschermen? Wat als je je nergens thuis voelt? Een expo met doe-stations en dus een ideale gezinsuitstap tijdens de kerstvakantie. Iemand thuis? Vaste expo in het MAS, Antwerpen. mas.be

CULTUUR

Tom Naegels won als eerste auteur 'De prijs voor het Belangrijkste Boek van het jaar'. Een boek dat je moet lezen om deze tijd te vatten. Een tijd van overgang, zoals Stefan Hertmans zegt. Van verschuivingen. Omwentelingen.

CULTUUR

Wist je dat 70% van de honden ouder dan 8 jaar aan artrose lijdt? Slechts bij amper 23% wordt evenwel de diagnose gesteld en volgt er ook een behandeling.

LIFESTYLE
80%

LIFESTYLE

Alfa Romeo kondigt sinds lang een echte vernieuwing aan, maar die bleef tot nu toe uit. De Tonale, een compacte SUV, zou een eerste stap in die richting kunnen zijn, in afwachting van andere modellen die in 2024 op de markt komen.

LIFESYLE