Plantaardige melkvervangers

Het enige plantaardige alternatief dat melk echt kan vervangen is met calcium verrijkte sojadrank. Verrijking met vitamine B2 en B12 is eveneens nodig. Vitamine B12 komt enkel voor in dierlijke producten en ontbreekt van nature volledig in plantaardige drinks.

Melkeiwitten hebben een hoge biologische waarde want zij zijn rijk aan essentiële aminozuren. Plantaardige eiwitten, met uitzondering van sojaeiwitten, hebben een lage biologische waarde. Wie dierlijke producten uitsluit, moet dagelijks verschillende plantaardige eiwitbronnen combineren om aan voldoende essentiële aminozuren te komen.

Met uitzondering van kokosmelk zijn plantaardige melkvervangers het resultaat van een bewerking met als voornaamste ingrediënt... water. Kris Gillis: “De amandel-, soja- en andere drankjes komen niet kant-enklaar uit een noot of boon zoals het etiket vaak laat uitschijnen. Het is de vloeistof die overblijft nadat de amandelen, soja, enz. in water werden gekookt, eventueel aangevuld met andere smaakmakers. Je kan ze ook makkelijk zelf maken. Deze dranken bevatten geen lactose en zijn dus interessant voor al wie lactose-intolerant is. Of je kiest ze voor hun specifieke smaak, maar plantaardige melk is zeker geen must voor iedereen.”

Waar moet je op letten?

Check altijd of de drank met calcium verrijkt is. Er zijn veel merken en soorten waarvan de samenstelling en de smaak onderling sterk kunnen verschillen.

Kies een ongezoete variant. Vaak wordt suiker toegevoegd om de smaak te maskeren.

Let op de hoeveelheid vetten en calorieën. Sommige plantaardige dranken bevatten meer calorieën dan halfvolle koemelk.

Sojamelk

Sojamelk is een drank gemaakt van geweekte sojabonen. De basisdrank is nogal bitter, waardoor er meestal andere stoffen worden toegevoegd om hem zachter en romiger te maken. De kleur is ook wat minder wit.

Voordelen.

Sojamelk bevat minder calorieën, al moet je steeds het etiket checken. Soja is rijk aan isoflavonen, een plantaardige stof die lijkt op oestrogenen. Deze stof helpt o.a. tegen botontkalking en bij menopauzeklachten. Sojaroom is interessant als roomvervanger.

Nadelen.

Ook bij sojamelk treden regelmatig allergieën op. Natuurlijke sojamelk is gesuikerd, maar dat heeft weinig invloed op de suikerspiegel waardoor ze ook geschikt is voor diabeten. De vanille- en fruitvarianten bevatten wel veel suiker, waardoor ze ook veel meer calorieën bevatten. De wat aparte smaak bekoort niet iedereen.

Havermelk

Havermelk is een waterige drank met havermoutsmaak die weinig extra biedt. Hij wordt gemaakt door water met havermout te koken.

Voordelen.

Havermelk is cholesterolvrij en bevat vrij veel vezels.

Nadelen.

Havermelk bevat veel minder vitaminen. De smaak maakt de melk minder geschikt om mee te koken of te verwerken in koffie verkeerd.

Rijstmelk

Rijstmelk is de zoetste van de plantaardige dranken.

Voordelen.

Deze drank is licht verteerbaar, bevat nog minder vet dan sojamelk en is rijk aan vezels.

Nadelen.

De erg zoete smaak maakt deze melk niet geschikt voor alle bereidingen.

Amandelmelk

Amandelmelk is licht verteerbaar en heeft een typische zoete marsepein- of frangipanesmaak.

Voordelen.

Deze melk bevat geen verzadigde vetten, is cholesterolvrij en de ongezoete variant bevat de minste calorieën van alle melkvervangers. Amandelmelk geeft snel een voldaan gevoel.

Nadelen.

Niet geschikt voor mensen met notenallergie. Deze melk moet ook worden verrijkt met calcium en vitaminen.

Kokosmelk

Kokosmelk is een buitenbeentje want deze drank is rechtstreeks afkomstig van het vruchtvlees van de kokosnoot. Kokosmelk is romiger en dikker en telt ook meer verzadigde vetten dan de overige plantaardige dranken.

Voordelen.

Deze melk is een lekkere roomvervanger voor wokgerechten, sauzen of in de koffie.

Nadelen.

Telt iets meer calorieën door het relatief hoge vetgehalte. Ook hier moeten vitaminen en calcium worden toegevoegd.

Daarnaast zijn er ook heel wat gemengde melkdranken zoals haver- en rijstmelk, amandel- en havermelk, kokos- en rijstmelk....

Meer info of een specifieke vraag? www.allergiedietisten.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content