PIZZA FEEST

Iedereen zal smullen en uw idee tof en origineel vinden: verras uw gasten en uzelf op het volgende etentje met een verrukkelijk assortiment zelfgemaakte minipizza’s.

Minipizza’s hebben het voordeel dat u en uw gasten kunnen kiezen uit meerdere belegsoorten. Kleine én grote eters komen gelijk aan hun trekken en kiezen het beleg dat ze het liefst lusten.

Reken gemiddeld vier minipizza’s per persoon.

Voorzie in tenminste twee, liefst in drie of vier verschillende soorten beleg.

In het warenhuis en bij speciaalzaken van Italiaanse producten kunt u kant-en-klaar pizzadeeg kopen. Reken 400 g voor 8 tot 10 minipizza’s.

Nog lekkerder: zelf het deeg maken. Dat is veel minder moeilijk dan u denkt.

Het basisdeeg

Voor 8 tot 10 minipizza’s: 30 g verse bakkersgist of 1 zakje gist in korrels, 2 dl lauw water, 350 g bloem, 1 1/2 koffielepel zout, 7 eetlepels olijfolie.

1. Los de gist op in het water. Zeef de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Giet daarin de aangemaakte gist, het zout en de olijfolie. Meng al deze ingrediënten met uw handen tot u het deeg tot een bol kunt samendrukken. Een makkelijker optie: dit deeg maken met de kneedhaken van de mixer of met de keukenrobot.

2. Het belangrijkste moment: het kloppen en kneden. Sla de deegbal tegen een harde ondergrond, kneed hem door, rek hem uit, maak er weer een bal van en herbegin. Doe dit gedurende 10 minuten: het deeg wordt soepel en elastisch.

3. Laat het deeg 1 tot 2 uur rijzen op een warme plaats tot het in volume verdubbeld is.

4. Verdeel het gerezen deeg (of het kant-en-klaar gekochte deeg) in 8 tot 10 bolletjes. Rol elk bolletje met de hand (liefst op een met olie ingestreken ondergrond) uit tot een dun schijfje of tot een andere leuke vorm. U kunt de vormen afwisselen: schijfjes, driehoekjes, langwerpige rechthoekjes.... Zorg ervoor dat de randen wat dikker zijn dan het midden.

5. Leg de deegbodempjes op een met olie ingestreken bakplaat. Strijk elk bodempje met behulp van een keukenpenseel lichtjes in met olijfolie. Plaats het beleg.

Het beleg

Onmisbaar: een kruidige en dikke tomatensaus (liefst zelfgemaakt), mozzarella (of andere Italiaanse kaas) en oregano. Voor de andere ingrediënten gebruikt u uw eigen fantasie en... restjes. Dit zijn acht lekkere suggesties:

tomatensaus, stukjes artisjokbodem, reepjes parmaham, geperst knoflook en schijfjes mozzarella

tomatensaus, scampi (of verkruimelde tonijn), schijfjes mozzarella, gefruite reepjes prei

tomatensaus, schijfjes verse tomaat (gepeld en ontpit), stukjes gorgonzola, zwarte olijven

stukjes harde geitenkaas of pecorino, gedroogde tomaten (gemarineerd in olie), een beetje honing, rozemarijn

tomatensaus, plakjes kerstomaat, reepjes kip (eventjes aangebakken in olijfolie met geperst knoflook en tijm), schijfjes mozzarella

tomatensaus, reepjes gekookte ham, schijfjes mozzarella, plakjes gebakken champignons

tomatensaus, versnipperde Spaanse pepertjes, dunne plakjes Italiaanse salami of pancetta, schijfjes mozzarella

tomatensaus, schijfjes hardgekookt ei, ansjovisfilets, restjes gekookte spaghetti, (fijngesneden) gefruite reepjes rode of groene paprika.

Het bakken

Verwarm de oven op 220 °C. Kruid de minipizza’s zonodig met peper en zout en bestrooi ze royaal met oregano. Overgiet ze met een streepje olijfolie en laat ze 20 minuten bakken. Haal ze uit de oven en versier ze met blaadjes rucola, basilicum of peterselie. n

Wat drinken we hierbij?

Bent u een wijnliefhebber, denk dan aan een eenvoudige rode wijn uit Zuid-Italië of Sicilië (liefst gemaakt van de druivenrassen sangiovese of negroamare). Ook een Chileense cabernet sauvignon biedt goed weerwerk. Maar drink hem in dit geval koel (30 min. koelkast).

Heeft de pizza een beleg van vis en/of schaaldieren, dan zit u uiteraard goed met een fruitige witte wijn (sauvignon).

Houdt u meer van bier, dan is een koele pils zeker een optie, vooral wanneer de pizza scherp gekruid is. Vergeet niet dat de Italianen ook vaak bier drinken bij hun pizza!

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content