Pasta versus ‘patat’

Veel Belgen hebben niet het gevoel een hoofdmaaltijd te hebben gegeten wanneer zij hun portie aardappelen niet binnen hebben. Toch boeten de ‘patatjes’ aan succes in ten voordele van pasta’s. Zijn beide even gezond? Is de ene beter dan de andere? En maken ze dik?

euro 3,55 voor 2 liter

Prijs: euro 2,14 per 4 eenheden van 125 g

Een potje van 280 g kost euro 2,75

Quorn-blokjes en Quorn-

gehakt kosten euro 3,25

voor 175 g, filet

natuur euro 1,96 voor 138 g.

Dat aardappelen bij de doorsnee Belg meer genade vinden dan pasta, blijkt uit de cijfers. De gemiddelde landgenoot koopt jaarlijks ongeveer 42 kg verse aardappelen plus 5 kg verwerkte aardappelen, waarvan meer dan de helft (3,7 kg) frieten. Droge deegwaren scoren met hun 4 kg per jaar per inwoner nog geen tiende daarvan, maar toch is het verbruik tussen 1996 en 2000 met haast 40 % toegenomen.

De gezondheidstroeven

AARDAPPELEN Voor eens en voor altijd: aardappelen zijn géén dikmakers. Gekookte patatjes bevatten tussen 70 en 80 kcal per 100 gram. Ter vergelijking: eenzelfde hoeveelheid gekookte rijst levert 130 kcal, deegwaren 160 kcal en beschuiten 386 kcal. Een evenwichtige en gezonde voeding mag dus gerust 150 tot 200 gram gekookte aardappelen, d.w.z. 2 tot 3 grote aardappelen per dag bevatten. Aardappelen bevatten immers zeer veel water en leveren dus weinig energie. Tenzij je er frietjes van maakt natuurlijk (343 kcal/100 g), maar dan hebben de calorieën alles te maken met de bereidingswijze en niet met het basisproduct.

Bovendien beschikken aardappelen nog over bijkomende gezondheidstroeven. Zij leveren niet alleen een behoorlijke hoeveelheid zetmeel (complexe koolhydraten, een belangrijke brandstof bij langdurige inspanningen) maar ook veel voedingsvezels, kalium (100 g pasta dekt ruim de helft van onze dagelijkse behoefte) en vitamines B en C.

PASTA In tegenstelling tot aardappelen bevatten deegwaren geen vitamine C en moeten ze dus eigenlijk altijd met voldoende groenten gecombineerd worden.

Wat pasta dan weer voor heeft op aardappelen, is de snelle en eenvoudige bereiding en de makkelijke vertering.

Topsporters slaan voor een wedstrijd tonnen pasta naar binnen. Pasta bevat inderdaad ook trage koolhydraten die gedurende lange tijd energie leveren. Bovendien doet hij niet verdikken... tenzij u hem rijkelijk overgiet met een heerlijk sausje op basis van room of spek maar dat geldt voor elke voedingsmiddel.

Aardappelweetjes

l Hoe bloemiger een aardappel is, des te meer zetmeel bevat hij.

l Aardappelen die in de schil worden gekookt of gestoomd verliezen minder vitaminen en mineralen.

l Groene aardappelen zijn niet geschikt voor consumptie omdat ze te veel alkaloïden (een afweermiddel tegen schimmels en insecten) bevatten. Licht werkt de vorming van alkaloïden in de hand.

l Zet aardappelen niet op in water, maar voeg ze pas toe wanneer het water kookt.

l Rauwe aardappelen en aardappelsap werken ontzurend en zijn uitstekend tegen maagkrampen.

l Aardappelbereidingen leveren meer calorieën (zie de tabel Calorieën en vetten). Beperk ze tot 1 keer per week.

l Als u aardappelen bakt, doe het dan in een pan met antikleeflaag zodat een klein beetje olie volstaat.

l Verhit frituurolie tot maximaal 180°C.

l Dep diepvriesfrieten of ûkroketten droog alvorens ze in de frituurolie onder te dompelen en bak nooit te veel frieten of kroketten ineens. Hierdoor nemen ze meer vet op. Het verhitten en afkoelen bevordert bovendien de vorming van afbraakproducten in de olie.

l Laat gefrituurde gerechten uitlekken op absorberend papier.

l Vervang frituurolie na gemiddeld 10 bakbeurten. Verse olie bijgieten biedt geen oplossing.

Pastafeitjes

l De meeste Italiaanse pasta’s worden (industrieel) gemaakt van harde tarwe en zonder eieren (‘pasta secca’). Die tarwe is rijk aan gluten, die de pasta een stevige structuur geven. Wie problemen heeft met het verteren van gluten, kan beter Chinese deegwaren op basis van rijst eten.

l Door het verwijderen van kiemen en zemelen uit de tarwe bekomt men een lichter en beter verteerbaar product.

l La mamma bereidt ook wel eens ‘pasta fresca’ waarvoor meel van zachte tarwe wordt gebruikt, en eieren.

l Volkorenpasta wordt van het hele graan gemaakt en is donkerder van kleur. Hij is minder lang houdbaar maar bevat meer voedingsvezels en vitamine B dan gewone pasta.

l Gekleurde deegwaren worden bereid door toevoeging van respectievelijk inktvisinkt voor zwarte pasta, rode paprika’s of rode bieten voor rode pasta, tomaten of pompoen voor een oranje kleurtje en spinazie voor groene pasta.

l Een kooktip: Om te voorkomen dat het water overkookt, zet u een houten lepel in de pot of voegt u een beetje vetstof (boter of olie) aan het water toe.

l Een kooktip (bis): Laat na het afgieten de pasta even schrikken onder koud stromend water. Hij zal minder kleven. n

Frietjes zonder geur

Uit een studie van Vandemoortele bleek dat de meeste mensen zich ontzettend storen aan de geur die na het bakken van frieten blijft hangen. Aan Fijne Frituurolie werd een plantaardig, natuurlijk aroma toegevoegd dat de geur neutraliseert.

0 % cholesterol

Alpro stelt zijn Soja Crème Dessert voor, volgens het bedrijf het enige dessert dat 0 % cholesterol bevat. Lekker, licht en smeuïg en verrijkt met calcium en vitamine B2. In chocolade- en vanillesmaak.

Authentieke antipasti

In de Italiaanse keuken zijn antipasti heel populair om een maaltijd te openen. Elke regio kent zijn eigen specialiteiten. Saclà respecteert de authentieke recepten en stelt 3 nieuwigheden voor: gegrilde courgettes, gegrilde paprika’s en gegrilde aubergines.

Quorn in vele vormen

Wie vlees wil vervangen door een vegetarisch product, kan kiezen voor Quorn: calorie- en vetarm, cholesterolvrij en vol plantaardige eiwitten en vezels. Bij de basisproducten in de warenhuizen: Quorn-blokjes, Quorn gehakt en Quorn filet natuur (naast burgers, lasagne, gepaneerde filets,...)

A Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content