Pas op met bio

Parfums, bewaarmiddelen, nikkel, kleurstoffen, maar ook planten: de lijst van stoffen die huidallergie veroorzaken, blijft groeien. Ook bioproducten lokken almaar vaker immuunreacties uit.

Het aantal mensen met een huid- of contactallergie neemt jaar na jaar toe. Twee tot drie procent van de Europeanen is overgevoelig voor parfumbestanddelen. Wat niet betekent dat ook iedereen contacteczeem vertoont. Wel lopen deze mensen het risico op een huidreactie als ze opnieuw met de stof in contact komen, met typische symptomen zoals eczeem, roodheid en jeuk tot gevolg. Dat we met zijn allen gretig gebruik maken van schoonheidsproducten, make-up en detergenten werkt het aantal allergieën alleen maar in de hand.

Huidreacties door cosmetica komen vooral bij vrouwen voor, maar mannen, adolescenten en zelfs jonge kinderen worden evenmin gespaard. “Onze huid krijgt veel meer te verduren dan vroeger. Van ’s morgens tot ’s avonds komen we in contact met parfums, bewaarmiddelen, plantaardige stoffen die door herhaald contact een immuunreactie kunnen uitlokken: je wast je met zeep, poetst je tanden, brengt een dagcrème, foundation, lippenstift, mascara aan. En ’s avonds afschminken, douchen, opnieuw een crème”, schetst huidallergiespecialiste prof. dr. An Goossens (UZ Leuven) het probleem.

Voor het leven

Een huidallergie is een chronische aandoening. Eens je huid gesensibiliseerd en dus overgevoelig is voor een bepaalde stof, kan bij elk later contact met die stof eczeem optreden. Je hebt het te pakken voor het leven. “Ook als die stof in andere producten zit of in een andere vorm opduikt. Zo zien we heel vaak dat mensen die een contactallergie ontwikkelen voor een plantaardig ingrediënt uit een bioproduct, nadien ook allergisch zijn voor de plant zelf”, legt de Deense toxicologe Ewa Daniël uit. Zij heeft zich jarenlang ingezet voor de Deense astma- en allergievereniging en richtte het eerste internationale allergielabel op dat cosmeticaproducten, detergenten, grondstoffen en make-up onderzoekt op allergenen, maar evengoed op stoffen die potentieel verdacht zijn.

“De vraag naar een betrouwbaar universeel label is groot. Veel mensen raken niet wijs uit de ingewikkelde ingrediëntenlijsten. Het label is bedoeld als houvast voor mensen met een huidallergie maar ook voor wie een allergie tracht te vermijden. Want ik ben ervan overtuigd dat heel wat contactallergieën kunnen worden voorkomen door voor veilige producten te kiezen.”

Bio- en natuurproducten

Weinig mensen denken spontaan aan biologische of natuurproducten als potentiële bron van allergieën en intoleranties. “Nochtans liggen bestanddelen van deze producten aan de basis van steeds meer huidallergieën. Bio is niet automatisch synoniem met allergieveilig”, benadrukt Ewa Daniel. “Dat heeft verschillende redenen. Vaak zien we dat in biologische verzorgingsproducten niet-gezuiverde plantaardige ingrediënten worden gebruikt. Dat verhoogt de kans op een reactie. Heel wat planten staan er trouwens ook om bekend dat ze allergische reacties kunnen uitlokken, zoals kamille. Wie allergisch reageert op kamille-extract, kan nadien ook vaak geen kamillethee meer verdragen. Een recente Deense studie ziet ook het aantal gevallen van huidallergie bij kinderen plots toenemen omdat hun moeders ze vaker verzorgen met allerhande biocrèmes enzepen. Een groot deel van die kinderen blijkt nu eveneens allergisch voor de planten zelf. Daarnaast bevatten sommige bioproducten wel degelijk chemische bestanddelen.”

Contactallergieën bij natuurlijke producten zijn een erg complexe zaak. “Het is vaak onbegonnen werk om precies te achterhalen voor welk bestanddeel iemand allergisch is. De samenstelling van bioproducten varieert nogal eens naargelang de herkomst, productie, bewaring,... De inhoud van het ene lot bioproducten verschilt soms van het andere lot, bij gebrek aan standaardisatie. Ook oxidatieprocessen kunnen ervoor zorgen dat stoffen gaan transformeren tot allergenen”, vertelt prof. Goossens.

Natuurlijke cosmetica waarin ook proteïnen zijn verwerkt zoals die uit soja, haver of granen, kunnen ook meer schade aanrichten dan een loutere contactallergie. Wie overgevoelig is via de huid, kan nadien ook een voedingsintolerantie of zelfs een allergie ontwikkelen voor eetwaren waarin deze voedingsmiddelen verwerkt zijn.

Allergielabel

Een uitgebreide lijst van allergenen in parfums, bewaarmiddelen, kleurstoffen vind je op www.allergycertified.com

KARI VAN HOORICK – FOTO’S ISTOCK

Bio is geen synoniem voor allergieveilig.

Elke stof in een cosmetisch product kan overgevoeligheid teweegbrengen. Je kan het dus niet altijd voorkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content