Oud worden bestaat niet meer

Tv-styliste Lien Degol neemt geen blad voor de mond. Maar over haar eigen leeftijd houdt ze de lippen stijf op mekaar. Ze geeft dan ook grif toe zo ijdel te zijn als de pest.

Dat ze ijdel is, wordt duidelijk terwijl we op haar wachten bij de enige fotografe die ze vertrouwt. Ze laat een half uur op zich wachten omdat ze nog op de make-upstoel zit (niet op de foto zonder kap- en make-upbeurt!). Maar haar sympathieke verschijning doet deze zonde meteen vergeten. “Een geloofwaardige styliste moet er zelf goed uitzien”, klink het verontschuldigend.

Plus Magazine: Wanneer heeft iemand stijl?

Lien Degol: Stijl is een persoonlijkheid hebben die direct zichtbaar en voelbaar is. Je hoeft niet altijd volgens de laatste trends gekleed gaan. Het heeft vooral te maken met jezelf goed kennen en weten wat je wil uitstralen. Persoonlijkheid is veel belangrijker dan perfect gekleed gaan. Die mag je niet verloochenen!

Gaan make-overprogramma’s niet voorbij aan die persoonlijkheid?

Ik probeer niet in de persoonlijkheid in te breken. Tien jaar geleden was dat nog een trend. Ik ben costumière van opleiding, geen fashion stylist. Ik heb dus altijd met échte mensen gewerkt. Ingaan tegen iemands persoonlijkheid werkt niet. Je moet mensen de beste versie van zichzelf laten vinden.

Wat willen mensen die u opzoeken?

Bevestiging. Het gros van mijn cliënteel is tussen 35 en 65 jaar. Ze hebben vaak al kinderen gehad, zijn soms ziek geweest, zijn verdikt of vermagerd. De menopauze komt eraan of heeft zijn effect gehad. Let op: Vlaamse vrouwen zijn meestal goed gekleed en geïnformeerd. Ze weten wat er te koop is in de wereld. Alleen zien ze dat niet meteen bij zichzelf. ‘Hoe zit het bij mij?’, willen ze vaak weten.

U bent al 20 jaar bezig. Is onze manier van kleden geëvolueerd?

De laatste jaren is het concept ‘oud worden’ verdwenen. Ik herinner mij mijn grootmoeder, die bij wijze van spreken met een bloemetjesschort bij de stoof stond, en ik zie mijn mama nu. Dat zijn totaal verschillende mensen. Mijn grootmoeder kwam zelden de deur uit. Mijn mama is een zeventiger die citytrips maakt naar Barcelona of New York. Het idee ‘oude mensen’ bestaat niet meer. Het zijn actieve, frisse persoonlijkheden. Dat is echt heel sterk veranderd.

U schreef een boek, De juiste look op elke leeftijd. Moeten we ons op 50 anders kleden dan op 30?

Moéten niet. Maar het is beter te doseren naarmate je ouder wordt. Sharon Stone is 55, heeft fantastische benen, maar draagt ofwel een decolleté of laat haar benen zien, niet beide. Dat is iets waar ik moet op hameren: te bloot is niet mooi en niet stijlvol.

Zo lang je jong en strak bent, kan alles. Dan moet je gek doen: decolletés, korte rokken, hanenkammen, foute kapsels. Het mag van mij allemaal. Je moet experimenteren, uitzoeken... Daar leer je van.

U zegt dan ook: ga alsjeblief niet concurreren met uw dochter.

De vrouwen die bij mij komen kleden zich vaak als een moeder, té klassiek, of als een dochter. Elke leeftijd heeft zijn charmes, probeer je toch niet te spiegelen aan jonge meisjes!

Ik zie vaak ook vrouwen die wat vast zitten in hun leven, die hun man kwijt zijn geraakt, of op het werk niet meer goed weten welke kant ze op moeten. Vaak is hun situatie veel minder erg dan ze denken. Door hen te leren op een nieuwe manier naar zichzelf te kijken, is er vaak al veel opgelost.

Een nieuwe stijl geeft een boost?

Ik ben geen psycholoog. Maar ik kan wel helpen om te zorgen dat vrouwen zich beter in hun vel voelen. Een nieuwe stijl kan wonderen doen. Soms raad ik aan slobbertruien en wijde broeken achterwege te laten. Ik stimuleer hen op een andere manier naar buiten te gaan. Als ze dan een compliment krijgen, keert het volledig in hun hoofd. Wanneer dat gebeurt, zit mijn job erop.

Wie er goed uitziet, zal ook succesvoller zijn?

Mooie mensen krijgen meer kansen. Dat is bewezen en geldt evengoed voor mannen. Jezelf verzorgen is vooral een vorm van elementaire beleefdheid. Dat vergeten mensen al eens. Ik ben daar mee groot geworden. Wij mochten nooit met een ongekamd hoofd of ongepoetste schoenen naar buiten. Wij hadden thuis een grote zaak en moesten pico bello voor de dag komen. Wij mochten zelfs niet in pyjama naar beneden en hadden zondagse kleren. Ik heb daartegen gerebelleerd: in mijn jonge jaren droeg ik legerbroeken en Adidassen. Maar ik wou dolgraag professioneel gaan restylen. Mijn beste vriend zei toen: ik weet dat je het kunt, maar je ziet er zo niet uit. Ik ben mij toen gaan kleden als de succesvolle styliste die ik wou zijn. En kijk!

Laten we ons te makkelijk gaan?

Sommigen laten zich verzanden en verslonzen. Ze hebben een man, kinderen, een huis, een job. Voor wie zouden ze nog moeite doen? Make-up ’s ochtends vinden ze tijdverlies! Je kan het ook anders zien: het is metime. Bij vrouwen van eind de ’40 speelt ook dat ze zich niet meer begeerd voelen. Ze hebben het gevoel toch onzichtbaar te zijn. Maar het zit vooral in hun hoofd! Mannen zien dat heus niet op dezelfde manier.

Misschien is er wel zoiets als slechte smaak ?

Sommigen staan niet meer bij stil bij hoe ze zich kleden. Ze hebben zich een stijl aangemeten toen ze het gelukkigst waren, rond 18 of 20. Die stijl houden ze hun hele leven vast! Ok, je houdt van stoere kleding en zwart, The Cure was je favoriete groep, maar kan je die kleren niet naar de hedendaagse tijd vertalen? Bijvoorbeeld met een leuk zwart jurkje?

Hoe staat het met de stijl van mannen?

Mannen zijn sterk geëvolueerd. Ze hebben een inhaalmanoeuvre gemaakt op vrouwen, gaan nu bewust winkelen en zijn beter geïnformeerd.

Uw zoon is 19. Coacht u hem?

Ik coach hem niet. Nooit gedaan! Ik wil niet dat hij er als ‘de zoon van een stylist’ uitziet en helemaal fashion gekleed gaat. Jonge mensen hebben hun eigen regels van wat cool is. Al moet ik soms echt op mijn tanden bijten om niets te zeggen.

Bent u ’s ochtends lang in de weer?

Ik leg ’s avonds alles klaar. Ik begin bij de schoenen. Voor mijn make-up sta ik een half uur vroeger op. Ik kom zonder make-up het huis niet uit.

Bent u erg ijdel?

Ja hoor, ik ben ijdel als de pest! Maar ik kijk na al die jaren ook door schoonheid heen.

Knapt u af op een partner die geen stijl heeft?

Nee. Enkel op onverzorgd zijn. Ik heb liever een aangename persoonlijkheid.

Stijl is relatief.

Eigenlijk wel! Ik heb de meest overbodige job ter wereld. Maar hij is wel erg leuk. En zolang mensen er gelukkiger van worden, blijf ik dit doen!

Ann Heylens – Foto’s: An De Smedt

“Ik heb de meest overbodige job ter wereld. Maar hij is wel erg leuk”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content