Optimaliseer uw Wi-Finetwerk

Lijkt uw draadloze verbinding traag? Niet zo abnormaal, want een draadloos netwerk kan gemiddeld 30 % van zijn optimale snelheid verliezen. Geen paniek: het valt te verhelpen...

Om er zeker van te zijn dat die traagheid reëel is en niet enkel toe te schrijven aan uw ongeduld, kunt u de prestaties van uw netwerk testen. Gebruik daar een (gratis) programmaatje voor zoals Wifi Coverage of Heatmapper van Ekahau (www.ekahau.com). De software meet het vermogen dat de hoofdantenne uitzendt. Als de resultaten u ontgoochelen is het tijd voor actie!

1. Het net van de buren

De meeste oudere wifi-apparatuur werkt op de 2.4 GHz band, waarop slechts enkele kanalen beschikbaar zijn. Als er te veel netwerken in elkaars buurt zitten (bijvoorbeeld in een appartementsgebouw) is het mogelijk dat ze dezelfde kanalen moeten delen. De oude routers van de 802.11 “b” en “g” klasse werken alleen op 2.4 GHz, terwijl de nieuwste (en snellere) “n” routers zowel 2.4 GHz als 5 GHz kunnen gebruiken. U kunt het probleem dus oplossen door een router te kopen die de twee frequenties benut – op de 5 GHz-band is er plaats voor 11 kanalen. De nieuwe toestellen (iPad, tablets, wifi-tv...) gebruiken allemaal de 5 GHz band. Maak daar dus gebruik van. Voor een maximale efficiëntie hebt u een Mimo-router nodig, die twee of drie antennes heeft. De prijs daarvan is ongeveer euro 100. Maar kijk eerst na of uw computers de “n” norm ondersteunen, want anders is het verloren moeite.

2. Elektrische apparaten

De telefoon, de magnetron maar ook een draadloos toetsenbord of muis gebruiken de 2.4 GHz-band. Geef daarom, indien mogelijk, de voorkeur aan toestellen die met alternatieve golflengten werken, zoals bepaalde babyfoons van 900 MHz (die ook met wifi bestaan). Hetzelfde geldt voor DECT-telefoons. In de VS gebruikt het merk Gigaset 2.4 GHz, maar in België kiest het 1.8 en 1,9 GHz. De handleiding van uw telefoon zou u hieromtrent duidelijkheid moeten bieden.

3. Bluetooth-storingen

De oudste Bluetooth-apparaten kunnen uw wifinetwerk storen. Met de nieuwe modellen doet dat probleem zich niet meer voor, omdat de Bluetooth- en de wififabrikanten nu samenwerken aan de nieuwe smartphones. Als u een echt oude gsm hebt, schakelt u de Bluetooth-functie binnenshuis best uit.

4. Beveiligings- parameters

Bij sommige goedkope routers is het al genoeg dat u de veiligheidscriteria versterkt (overstap van WEP naar WPA) om uw draadloze netwerk trager te maken. Dat geldt niet voor een moderne router, die geen problemen heeft met de versleuteling. Om uw veiligheidsniveau te kennen, moet u de parameters van uw router bekijken. Vindt u ze niet? Voer in uw webbrowser het IP-adres 192.168.1.1 of 10.0.0.1 in. Die adressen werken voor de meeste routers... maar niet voor allemaal.

5. Firmware

Als uw netwerk maar niet wil opschieten, moet u kijken of de interne software van de router niet aan een upgrade toe is. De recente modellen waarschuwen u als er nieuwe firmware is, maar voor de oudere moet u soms zelf op de website van de fabrikant op zoek gaan.

6. De mens als obstakel

Een laatste factor die de wifigolven vertraagt, is water... en laat dat nu net bijna 75 % van het menselijke lichaam vormen. Een feestje bij u thuis kan het dataverkeer dus beïnvloeden. Een teveel aan planten in de buurt van de router kan dat ook...

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content