Optimale bescherming

De zon is vriend en vijand tegelijk. Haar te vaak omarmen schaadt onze huid en onze haren.

Neemt u zich ook elk jaar voor om u goed in te smeren? En smelten die voornemens telkens als ijsblokjes in een zomerse cocktail? Weet dan dat deze zomer anders wordt! De nieuwe texturen van de zonneproducten zijn zó fijn en zó aangenaam dat ze zin geven om ze allemaal uit te proberen.

Uv-straling

Het zonnespectrum bestaat uit uv A, uv B- en uv C-stralen, maar enkel de eerste twee bereiken ons ook effectief. De hele vervuilings- en ozonproblematiek zorgt er wel voor dat die straling vandaag sterker is dan vroeger. Daar komen nog de infraroodstralen bij, die zorgen voor het warmtegevoel maar ook schadelijk zijn voor onze huid en cellen. Tal van zonnebrandformules houden daar rekening mee.

De huid. Uv B-stralen beschadigen de opperhuid en zorgen voor een zonnesteek. Uv A-stralen dringen door tot in de lederhuid en veroorzaken minder zichtbare, maar niet minder gevaarlijke, schade: allergieën, toename van vrije radicalen in de huid en DNA-wijzigingen. Om ons daartegen te beschermen, vermijden we beter de felle middagzon (12-16 uur) en moeten we voldoende vitamine C en E, carotenoïden en lycopeen (oranje en rode vruchten, groenten) opnemen.

Koop zonnebescherming met minstens factor 30. En smeer u om de twee uur in. Factor 50 of hoger is bedoeld voor extreme omstandigheden (bergbeklimmen, zeilen) en voor mensen met een kwetsbare huid of een zonneallergie. Factor 30 houdt 94% van de schadelijke uv-straling tegen, factor 50 beschermt 97%. Onze aanrader om met een bruin kleurtje op vakantie te vertrekken zonder al te veel blootstelling aan de zon heet een geleidelijke zelfbruiner! Hij laat geen strepen na en maakt de huid beetje bij beetje bruiner. In enkele dagen hebt u een natuurlijk gebruind kleurtje.

De haarvezels. Ons haar bevat een waterreserve die door zonlicht, zout en chloor wordt aangetast. De haarschubben krijgen het zwaar te verduren en gaan open staan. Bijgevolg zijn de haarvezels niet langer beschermd tegen uv-stralen, die doordringen tot in de kern van de haarcortex en het haar broos maken. Specialisten menen dat warmte en uv-stralen haaruitval verergeren. Wie niet graag een hoedje draagt, wandelt maar beter niet blootshoofds in de zon zonder uv-bescherming (olie, nevel).

Hebt u gekleurd haar? Vervang dan uw shampoo door een die de vezels herstelt, een uv-beschermlaag legt, de duur van uw kleuring verlengt en voorkomt dat uw kleur vervaagt (Solar Sublime van L’Oréal, Sun Repair van Elsève, Bain après-soleil van Kérastase, de shampoo uit het Soleil Ultra Doux gamma van Garnier). Het BC Sun Protect gamma van Schwartzkopf is verrijkt met monoi-olie en bevat een beschermende Sun Protect Shimmer Oil (€ 17,85 – 150 ml).

Handige spray

Vindt u het lastig om zonnebrandolie aan te brengen op uw rug of de achterkant van uw benen? Ga voor zonnebescherming in de vorm van een lichte nevel die u in alle richtingen kunt verstuiven en niet hoeft uit te smeren. Onze favorieten: Brume Solaire Invisible (factor 50+) van Bio-derma, Brume Solaire Dry Touch (factor 30) van Biotherm en Ambre Solaire Brume Fraîche (factor 50).

CC-haarcrème

U kent wellicht de CC-gelaatscrèmes. Nu zijn er ook CC-haarcrèmes met uv-filters, lijn- en saffloerolie, ceramiden en antioxidanten. Dit uiterst complete verzorgingsproduct van Kérastase is ideaal voor de zomer: het beschermt uw haar, herstelt het en doet het glanzen. Gewoon aanbrengen op droog of vochtig haar alvorens te zonnen, of op handdoekdroog haar na een wasbeurt. Bonus: door de plantaardige olie en de was kunt u meteen ook uw kroeshaar vaarwel zeggen.

Twee-in-één

Olie voor lichaam en haar is het multifunctionele verzorgingsproduct bij uitstek om mee te nemen op vakantie. Vroeger was olie enkel goed om in de zon te liggen bakken. Vandaag ligt er hoogwaardige zonnebrandbescherming voor gelaat, lichaam en zelfs het haar in de rekken, in de vorm van droge oliën. Zoals de Sun Care Oil Spray (factor 30) van Clarins met bioolie uit Indonesië.

Verstuif een rijkelijke hoeveelheid olie op uw lichaam. Op een vochtige huid wordt ze een beetje melkachtig. Op uw haar strijkt u de olie uit van de wortel tot de punt. Om de hoofdhuid te beschermen, kiest u best een spray die de wortels niet vettig maakt (verstuif op 20cm van uw hoofd). Maar tijdens de heetste uren van de dag is er slechts één oplossing: draag een hoofddeksel.

Info: Bioderma, Caudalie, Nuxe en Vichy in de apotheek en drogisterij – Clarins in de parfumerie – Elsève, Garnier en Schwartzkopf in de supermarkt – Kérastase en L’Oréal in erkende schoonheidsinstituten.

Virginie Draelants

Partner Content