Opmerkelijke witte wijnen

Marc Welsch

Info: in de meeste warenhuizen, of bij Fourcroy 02 423 71 11

De Zuid-Afrikaanse wijnbouw kwam tot stand in de 17de eeuw, dankzij de Nederlandse kolonist Jan Van Riebeeck die op Kaap de Goede Hoop een bevoorradingspunt voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie moest vestigen. Omdat het klimaat er zo uitzonderlijk zacht was, voerde Van Riebeeck wijnscheuten uit Europa in. De eerste bescheiden stap in de richting van een Zuid-Afrikaanse wijncultuur was gezet. Maar het zou zijn opvolger Simon van der Stel zijn die zich intensief ging toeleggen op de wijnbouw.

En toen was er de tijd van de Hugenoten, de tijd ook dat de Fransen (onder meer) Afrika overspoelden. Binnen de kortste keren zag een bloeiende wijnindustrie het levenslicht in het uiterste zuiden van het Afrikaanse continent. In die tijd was de Constantia de beste Zuid-Afrikaanse wijn, met een internationale reputatie. Zelfs Napoleon eiste een Constantia bij zijn maaltijden toen hij op Sint-Helena zijn laatste dagen zat af te tellen.

Helaas bleef de Zuid-Afrikaanse wijnbouw niet van drama’s gespaard. De druifluisziekte in 1886, een langzaam herstel gevolgd door overproductie én de rampzalige gevolgen van de Boerenoorlog lieten zich gevoelen. Pas na de oprichting van de Kooperatiewe Wynbouwers Vereniging (1918) herstelde de wijnbouw zich.

In 1960 keerde het tij. Toen pasten de wijnbouwers van de Kaap voor het eerst op grote schaal gisting op lage temperatuur toe. Hun wijnen werden fris, aromatisch, soepel en licht. Natuurlijk zullen het, een enkele uitzondering niet te na gesproken, nooit goede bewaarwijnen worden. Maar op het vlak van de prijs-kwaliteitverhouding zijn ze onklopbaar. Om maar één voorbeeld te noemen: een uitstekende Arniston Bay voor minder dan euro 5 (bij Delhaize) is geen prijs.

Minder tannine

De beste Zuid-Afrikaanse wijnen zijn de droge witte, maar ook de demi-secs en de zachte wijnen mogen er zijn. Een goede witte Chenin bijvoorbeeld is het beste wat u voor die prijs kunt vinden. Vaak bevat hij zelfs minder tannine dan de concurrenten uit Australië of Chili.

Op dit ogenblik biedt elk warenhuis een twintigtal Zuid-Afrikaanse wijnen aan. De groothandel die het best uitgerust is in dit marktsegment is Fourcroy. Voor een Sauvignon blanc 2001 van bij Vergelegen bijvoorbeeld, betaalt u euro 13,26. De Boschendal Lanoy 2000, een fruitige rode, hebt u voor euro 11,33. Zoekt u een iets zoetere wijn, dan is de Klein Constantia perfect. Akkoord, zijn prijs is dat ook (euro55,46 voor een halve liter) maar dan hebt u wel het beste van het beste!

A Greet Van Thienen – Foto’s: Ingrid Hannes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content