Op zoek naar uw roots

Zin in een dagje pure nostalgie? Op de komende Erfgoeddag (18 april) kunt u de herinneringen op u laten afstormen. Van het doopkleedje van uw moeder tot het kloosterleven van Tante Nonneke, van het testament van uw overgrootvader tot zeer herkenbare familiefoto’s.

Waalse Kaai 47, 2000 Antwerpen,

van 10 tot 16 uur

Fabriekstraat 118, 9200 Baasrode, 10-18 uur

Wulveringemstraat 10, 8630 Veurne, 10-18 uur, er worden maximaal 25 mensen tegelijk binnengelaten

Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze, 10-18 uur. Rondleidingen om 14.30, 15.15 en 16 uur

Molenaarsstraat 26, 9000 Gent, 10-18 uur

De kaart van de fietsroute kunt u tussen 10 en 18 uur afhalen op het gemeentehuis van Herne. Een fietstocht met gids start om 10 en 14.30 uur (gratis maar u moet wel reserveren op tel. 02 452 60 45).

De locaties zijn open van 10 tot 18 uur n

Erfgoeddag is zowat de tegenhanger van Monumentendag. Op Monumentendag gaat het om gebouwen, op Erfgoeddag om al het andere culturele erfgoed van Vlaanderen en Brussel.

Bijna 400 musea, instellingen en verenigingen zetten op zondag 18 april hun deuren open en hebben een speciaal programma. Overal is de toegang gratis! Dit jaar draait alles om het thema ’t Zit in de familie. Leuk, want op vrijwel alle locaties liggen de vergelijkingen met uw familietradities en de herinneringen aan uw roots voor het grijpen. Uit het programma lichtten we tien aanraders.

Antwerpen: help, mijn familiefoto!

Statige familieportretten, vakantiekiekjes, huwelijks- en communiefoto’s... Het FotoMuseum van de Provincie Antwerpen brengt op Erfgoeddag familiefoto’s sinds het ontstaan van de fotografie samen. Ook u zult ervan versteld staan hoe sommige van de getoonde beelden precies gelijken op oude foto’s uit uw eigen collectie! Veelzeggend zijn dan weer de beelden die in de voorbije jaren werden gemaakt door twaalfjarige kinderen die deelnamen aan het multicultureel fotoatelier van het museum.

Baasrode: van vader op zoon bij de ‘ijzeren weg’

In de 19de en de 20ste eeuw kende België tal van gezinnen die traditioneel van vader op zoon bij de spoorwegen hun boterham verdienden. En die daar trots op waren, want ooit stond spoorwegpersoneel in groot sociaal aanzien. In het station van Baasrode-Noord brengt de vereniging Vrienden van de Stoomlocomotief met foto’s, documenten en anekdotes een ode aan deze ‘families van de ijzeren weg’.

Beauvoorde: de jonkheer ontvangt

Jonkheer Arthur Merghelynck heeft heel zijn leven in Kasteel Beauvoorde gedaan wat jonkheren gewoonlijk doen: kunst verzamelen en een passie koesteren voor familiestambomen, familiegeschiedenissen en wapenschilden. Op Erfgoeddag mag u het kasteel bezoeken, gewapend met een audiogids en op uw eigen tempo.

Deinze: bekende broers

In de Latemse schildersschool was het kunstgevoel in de genen van bepaalde families ingebouwd. Het Museum van Deinze en de Leiestreek confronteert werken van nauwe verwanten met elkaar: de broers Karel en Gustave Van de Woestyne, Jan-Frans en Jozef Cantré, de broers Xavier en Cesar én hun neef Carl De Cock...

Gent: bij Tante Nonneke

Als u wilt weten hoe het uw Tante Nonneke achter de kloostertralies verging, moet u naar het Museum van de Zusters van Liefde. Hier biedt de tentoonstelling Weg uit het wereld û een leven zonder familie een blik in het Roomse kloosterleven. Tante Nonneke was niet te beklagen. Aan de buitenkant leek haar leven streng, maar in de praktijk trapten ze binnen de kloostermuren veel lol.

Herne: fietsen langs Trezeke Meyers

In Herne (Pajottenland) fietst u langs de laatste hoogstamboomgaarden en hoort het verhaal van families van fruitkwekers die hun knowhow van ouder op kind doorgaven. Als die families erin slaagden een nieuw appel- of perenras te kweken, kreeg dat de naam van moeder of vader: Trezeke Meyers, Jefkespeer... Enkele van die rassen werden voor het nageslacht bewaard.

Lillo: sta ik in zijn testament?

Als u aan uw familiestamboom werkt, krijgt u in Lillo een interessante kluif voorgeschoteld. Op vier verschillende plaatsen in het dorp worden archieven getoond die zelden toegankelijk zijn: in de Benediktuskerk (doop- en huwelijksakten), in het Poldermuseum (testamenten en overlijdensakten), in het Landshuis (financiële verrichtingen) en in de Ruilbibliotheek (boeken en brieven).

A Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content