Mumbai, India's financiële hoofdstad © Getty Images/EyeEm

Op zoek naar groei in de groeilanden

Voor een belegger bieden groeilanden of emerging markets heel wat troeven. Ze kennen niet alleen een bovengemiddelde economische groei, ze bieden ook eeen hogere rente.

Laat het duidelijk zijn: ook de groeilanden zijn niet ontsnapt aan de beurscorrecties die vorige zomer werden ingezet. Erger nog, tegen de wereldwijde trend in, is de referentie-index MSCI Emerging Markets in 2021 gedaald. Strategen zien hiervoor twee redenen. Over het algemeen ligt de vaccinatiegraad in opkomende landen lager, waardoor de pandemie hen harder treft. En China stuurde zijn economisch beleid bij. Voor het eerst sinds Mao Zedong ambieert huidig president Xi Jinping een derde ambtstermijn én hij heeft de ‘gemeenschappelijke welvaart’ vooropgesteld. Om die te bereiken wil hij een herverdeling van de rijkdom en wil hij de buitensporige inkomsten rationeel bijsturen.

Wat aandelen betreft blijft India het meest gegeerde groeiland.

Zo heeft Peking de regels voor online activiteiten aangescherpt, bedrijven die zich bezighouden met afstandsonderwijs gedwongen alle winstgevende activiteiten stop te zetten en het gebruik van videospelletjes drastisch beperkt. Maatregelen die beursgenoteerde techbedrijven in een lastig parket brachten. Alibaba, dat in de herfst van 2020 nog in de top 5 van ’s werelds meest succesvolle bedrijven prijkte, verloor meer dan 60% en oprichter en baas Jack Ma verdween van de radar. Meteen daarna legde de Chinese overheid ook de vastgoedmarkt aan banden, waardoor een reeks projectontwikkelaars in de problemen kwam, zoals vastgoedreus Evergrande, die op zich al 200.000 mensen tewerkstelde.

FED WEEGT OP VALUTA

De groeilanden kregen bovendien te kampen met een snel stijgende inflatie, waardoor Westerse centrale banken hun monetair beleid verstrengden. Zo is de Amerikaanse Federal Reserve van plan de belangrijkste rentevoeten in 2022 tot drie keer te verhogen, verwacht de markt.

Die Amerikaanse rentevoeten fungeren als wereldwijde barometer. Wanneer ze stijgen zijn beleggers minder geneigd te investeren in obligaties van groeilanden, waardoor deze zich moeilijker kunnen financieren. Of zij moeten op hun beurt hun rentevoet verhogen, met als risico dat hun kosten voor kredieten stijgen en hun economie vertraagt.

Bovendien zal de stijging van de rentevoeten in de VS de dollar helpen ondersteunen, waardoor het veel duurder wordt om schulden af te lossen die in dollars zijn aangegaan. Dit was ook een van de oorzaken van de le-gendarische Aziatische crisis van 1997.

Toch zijn niet alle groeilanden even hard blootgesteld. Hun kwetsbaarheid hangt af van hun schulden in dollars. Of van de hoogte van hun reserves aan deze deviezen. Voor de meest kwetsbare landen is er al sprake van een valutacrisis. Zoals de Turkse lira bijvoorbeeld, die in een jaar tijd de helft van zijn waarde heeft verloren. De kosten voor ingevoerde producten – vooral olie – zijn geëxplodeerd en de inflatie was eind 2021 officieel al opgelopen tot 36%, maar volgens ENAG Research zelfs tot 82%.

uiteenlopende LANDEN

Toch moet je die dreiging en de mogelijke impact ervan land per land bekijken. Volgens analisten van Goldman SACHS en BNP Paribas zijn de risico’s vandaag al grotendeels in de prijzen verrekend. De MSCI Emerging Markets index noteert nu aan 12 keer de winst, een korting van meer dan 35% ten opzichte van Westerse aandelenmarkten. Analisten van Goldman Sachs voorspellen ook dat de groeikloof tussen groeilanden en ontwikkelde landen vanaf 2022 weer zal toenemen, nadat ze in 20 jaar nooit zo klein was.

Het IMF gaat ervan uit dat de groei van de emerging markets vanaf 2023 zal stabiliseren rond 4,5% per jaar, tegenover minder dan 2% voor de economie van de ontwikkelde landen. Wil je hiervan profiteren als je in groeilanden belegt, dan moet je inzetten op fondsen. Door bijvoorbeeld via het iShares Core MSCI EM Index Fund in $ (beurs van Frankfurt, ISIN-code IE00BKM4GZ66) te beleggen in referentie-index MSCI Emerging Markets tegen een voordelig tarief, met een jaarlijkse kost van 0,18%.

CHINESE OBLIGATIES

Het nadeel van wereldwijde beleggin-gen in emerging markets is de grote blootstelling aan China, dat voor een derde doorweegt in de MSCI Emerging Markets. In de huidige politieke con-text zijn de meningen over Chinese aan-delen sterk verdeeld. Daniel Morris, strateeg bij BNP Paribas, stelt dat er ‘een gebrek is aan duidelijkheid over de concrete gevolgen van de doelstelling van gedeelde welvaart’. Kiran Nandra van Pictet AM daarentegen vindt dat er kansen zijn om te grijpen. Deskundigen zijn eensgezinder over de Chinese obligaties en onderstrepen het hogere rendement ervan: bijna 3%. Ook de waarde van de yuan zien ze op termijn stijgen. JPM China Bond Opportunities fonds (ISIN-code LU2081604436) is bv. gespecialiseerd in dit segment.

INDIASE AANDELEN

Wat betreft aandelen is India meer dan ooit het populairste land. De Indische beursindex Sensex 30 steeg sinds 2002 bijna maal 20 en het land blijft beter presteren dan andere emerging markets. De belangrijkste kracht van India is de sterke economische groei. Enerzijds heeft het nog veel in te halen en begint het nu pas zijn potentieel te verwezenlijken, onder meer door het (geleidelijk) terugdringen van de bureaucratie. Zo hekelt Shankkar Aiyar, Indiaas economisch beleidsanalist, de hardnekkige overregulering, waarbij voor een hotelproject niet minder dan 100 vergunningen nodig zijn. Anderzijds profiteert India van zijn knowhow op het vlak van nieuwe technologieën. Het land kreeg dankzij outsourcing de bijnaam IT-afdeling van de wereld en de beste Indische ingenieurs leiden nu de grootste concerns ter wereld, zoals Microsoft (Satya Nadella), Alphabet/Google (Sundar Pichai), IBM (Arvind Krishna) of Twitter (Parag Agrawal).

In tegenstelling tot andere opkomende markten, is de risicopremie op Indiase aandelenmarkt klein ten opzichte van Westerse aandelen. Maar dit is te wijten aan de snelle groei van de Indische bedrijfswinst, met een verwachte stijging van nog eens 15% voor het boekjaar 2023. Het Robeco India Equities fonds (ISIN-code LU0491217419, jaarlijkse kosten 1,91%) is het best beoordeelde Indiase aandelenfonds en behaalde over de afgelopen tien jaar een rendement op jaarbasis van meer dan 13%.

Groei houdt aan

Volgens de vooruitzichten van het IMF, zal de economische groei van de emerging markets in 2022 stand houden op meer dan 5%, om zich tijdens de daaropvolgende jaren te stabiliseren rond 4,5%. Dat is bijna drie keer meer dan de Westerse economie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content