Op vakantie zonder mijn partner

Annick (53) maakt zich zorgen. Binnenkort vertrekt ze met haar dochter en een vriendin voor een weekje naar Djerba. Voor het eerst in haar huwelijk gaat ze alleen op reis. Johan háát zon- en strandvakanties, terwijl zij er net behoefte aan heeft. Maar is zulk een vakantie wel goed voor hun relatie?

Annicks vakantieplannetje past helemaal in een trend: steeds vaker kiezen we ervoor om, naast onze gezamenlijke gezinsvakantie, er ook een weekje op uit te trekken zonder onze partner. Alleen, met een stel vriend(inn)en, met zussen of broers of met onze zoon of dochter. En het zijn niet alleen vrouwen die dit doen. “Sinds een jaar of vijf trek ik er een achttal dagen op uit met een goede vriend, meestal in bed&breakfast”, lezen we in een e-mail van lezer Marc. “We hebben elkaar ooit leren kennen toen we een kamer deelden in het ziekenhuis. We zijn alletwee computeramateurs en kunnen er samen uren over bezig zijn. Mijn vrouw heeft andere interesses en is blij even van ons computergezeur verlost te zijn...”

De toeristische aanbieders spelen op die trend in. Thomas Cook lanceerde dit jaar Ladies on the move – citytrips en wellnessformules voor een weekendje met een groepje vriendinnen of met moeder-en-dochter. Club Med heeft arrangementen met vrienden, terwijl bungalowparken en verhuurders van vakantiehuizen uitpakken met een groeiend aanbod woningen voor vriendengroepen.

“We hebben elkaar weer iets te zeggen”

“Ik vind die trend logisch”, zegt klinisch psychologe Emily Vandenbussche die ook actief is in relatie- en gezinstherapie. “Voor onze ouders zou het ondenkbaar zijn geweest elk apart op vakantie te gaan – het idee alleen al! Vandaag is dat anders: partners cijferen zich niet meer weg voor elkaar, maar respecteren elkaars interesses en moedigen elkaar aan.”

Annick hoeft zich dus geen zorgen te maken. Een aparte vakantie kan heilzaam zijn voor een relatie, zeker wanneer de partners al lang samen zijn. Onze interesses of onze werk-situatie kunnen uiteenlopen. Zij vindt een citytrip met haar vriendinnen of zussen zalig, hij gaat liever met een stel vrienden fietsen op Alpe d’Huez. De ene partner is al met (brug)pensioen, de andere werkt nog. De ene houdt van een zuiderse zonvakantie, de andere zit liever met een boek in de rust van de eigen tuin. Ook medische redenen of bepaalde fobieën (vliegangst!) zorgen er niet zelden voor dat één van de partners het liefst van al thuisblijft.

Risico op een slippertje is niet groter

Elkaar een aparte vakantie gunnen, is een liefdevol teken van begrip voor de interesses en smaken van de andere. En het sterkt het wederzijdse vertrouwen: we laten zien dat we onze partner honderd percent vertrouwen en hem of haar de vrijheid gunnen. Emily Vandenbussche: “Natuurlijk bestaat de kans op vreemdgaan, maar het risico op een slippertje tijdens een reis is in de praktijk even groot of even klein als op het werk of in de vriendenkring. Voor een koppel met een gezonde relatie zal een aparte vakantie juist een opkikker betekenen. Wanneer je elkaar een tijdje niet ziet, gaat het verlangen naar elkaar weer groeien. En de afwezigheid zorgt ervoor dat we elkaar weer iets te vertellen hebben. We gaan praten als voorbereiding op de reis en komen thuis met verhalen en anekdotes.”

Soms hebben we als koppel een aparte vakantie zelfs broodnodig. “Uiteraard is dat afhankelijk van individu tot individu, maar ik merk dat koppels die elkaar al lang kennen meer behoefte krijgen om apart hun blik te verruimen”, meent de psychologe. “Elke partner heeft eigen sociale contacten en hobby’s en wil die onderhouden. Vaak zie ik ook moeders die de behoefte voelen om de band met hun volwassen dochter(s) te versterken. Idem voor vaders met hun volwassen zoon(s). De noodzaak aan een aparte vakantie wordt nog sterker aangevoeld in nieuwsamengestelde gezinnen. Naast de gezamenlijke vakanties met het nieuwe gezin hebben de partners het hier soms nodig in een ontspannen sfeer alleen te zijn met de eigen kinderen.”

We moeten er ons beiden goed bij voelen

Toch is die behoefte aan een aparte vakantie niet algemeen. “Ik zou het niet leuk vinden zonder hem op reis te gaan”, laat lezeres Nicole weten. “Ik zou hem te veel missen...”

“Het is niet omdat iets een trend is, dat het voor iedereen een noodzaak wordt”, bevestigt Emily Vandenbussche. “Als partners moet je beiden achter die keuze staan en je er ook goed bij voelen. Het is belangrijk dat we onze partner open vertellen waarom we die reis willen maken. Daarnaast blijft een gezamenlijke gezinsvakantie nodig en aan de voorbereiding ervan moeten we zeker even veel aandacht besteden als aan onze aparte trip. Doen we dat niet, dan gaat het lijken alsof we die gezamenlijke vakantie minder belangrijk vinden.”

Het gevaar voor onze relatie wordt groter wanneer we voor een aparte vakantie kiezen om de verkeerde redenen. Wanneer we op reis gaan als vlucht uit een relatieprobleem of een uitgedoofd huwelijk, bijvoorbeeld. Om niet met elkaar te moeten praten. Of, erger nog, om de trouw van onze partner te testen. “Eerlijk en zonder taboes met elkaar praten blijft de eerste noodzaak om uit een relatieprobleem te geraken. Vluchten is nooit een oplossing. Alleen op reis gaan kan nuttig zijn om voor jezelf alles eens op een rij te zetten, maar het kan praten nooit vervangen.”

Tien succestips voor onze relatie

Om een relatie met aparte vakanties gezond te houden of te verdiepen, geeft onze psychologe nog deze tien adviezen mee:

1 Betrek uw partner bij de voorbereiding van uw reis. Bespreek samen uw plannen en bekijk samen brochures en websites.

2 Praat met uw partner over wat hij/zij tijdens uw afwezigheid gaat of graag wil doen.

3 Besteed evenveel aandacht aan de voorbereiding van uw gezamenlijke gezinsvakantie als aan die van uw reis alleen.

4 Spreek af hoe, wanneer en hoe vaak u met elkaar gaat communiceren tijdens de reis. Sommige koppels willen elkaar elke dag horen, andere liever wat minder. Bij verre bestemmingen kunt u e-mailen of skypen. Het hoeft zeker niet een probleem te zijn wanneer er bijna geen contact is. Steeds meer mensen kiezen er zelfs bewust voor om tijdens hun vakantie nooit te bellen en hun e-mails niet te lezen (“dan is het pas écht vakantie”).

5 Vertel vooraf aan uw partner uit wie het reisgezelschap bestaat, zeker wanneer het andere geslacht daarin vertegenwoordigd is. Ook al is uw relatie gezond, in elk van ons schuilt een gezonde portie jaloezie.

6 Maak onderweg foto’s of filmopnamen voor het thuisfront.

7 Breng voor uw partner een heel persoonlijk cadeautje mee.

8 Neem de tijd om na uw thuiskomst uitgebreid te vertellen over uw avonturen en samen beelden te bekijken (mét commentaar).

9 Ga na uw thuiskomst niet geforceerd samen iets doen. Het komt over alsof u iets goed te maken hebt.

10 Wees geen controlefreak. Bederf uw reis niet door onderweg voortdurend te piekeren wat uw partner op dat moment aan het doen zou zijn. De diepvriezer hoeft bij uw vertrek echt niet uit te puilen van kant-en-klare maaltijden.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content