Op vakantie bellen zonder u blauw te betalen

Neemt u de telefoon mee op vakantie? Wees voorzichtig: op sommige plaatsen is surfen op vijf meter hoge golven minder gevaarlijk dan surfen op het net. Enkele trucjes om een hartinfarct te vermijden wanneer u de telefoon- en internetfactuur ontvangt!

Met roaming (bellen via het net van een buitenlandse operator) kunt u uw gsm overal ter wereld gebruiken. Dit dankzij de akkoorden die uw operator met zijn buitenlandse tegenhangers heeft afgesloten. Het probleem is dat roaming zo duur is dat de Europese Commissie heeft ingegrepen.

Sinds juli 2009 mag een oproep met een mobiele telefoon in het buitenland niet meer dan 43 eurocent per minuut kosten. In juli 2010 wordt dat 39 eurocent en een jaar later 35 eurocent. Nog meer goed nieuws: de maximumprijs van oproepen uit het buitenland die u met uw gsm ontvangt, wordt tussen juli 2010 en juli 2011 verlaagd naar 15 tot 11 eurocent (per minuut). Sms’jes kosten sinds 1 juli 2009 nog 0,11 eurocent (exclusief btw). Een sms ontvangen is gratis.

De helft goedkoper bellen

Er bestaat een gouden regel om uit het buitenland te bellen: bel niet zelf maar laat u bellen. De persoon die uit België naar u telefoneert, betaalt zelf alleen de lokale verbinding, terwijl u tegen het buitenlandse tarief gefactureerd wordt en op die manier 50 % minder betaalt.

Een voorbeeld: in Italië of Frankrijk zult u iets meer dan 0,5 euro per minuut betalen om met uw gsm naar België te bellen. Een oproep ontvangen kost u 0,22 euro.

Surfen in het buitenland: gevaar!

Nog altijd onder druk van Europa zijn de datatarieven voor het surfen op het internet of het gebruik van e-mail eveneens aan het dalen. De maximumprijs (zonder btw) is momenteel 1 euro per megabyte. Vanaf 1 juli zal hij dalen naar 0,80 euro en in juli 2011 wordt het 0,50 euro.

We herinneren ons allemaal de onfortuinlijke ervaring van de Belgische surfer die na een kort verblijf in Schotland een telefoonfactuur van euro27.000 in de bus kreeg. In principe mag dat niet meer kunnen gebeuren. Vanaf juli moet de operator de surfer een sms’je sturen wanneer zijn roamingverbruik euro60 (inclusief btw) nadert in Europa, of euro245 in de rest van de wereld. Sommige operators bieden hun residentiële klanten deze service nu al aan (Smart Data Traveller bij Mobistar). U kunt op elk ogenblik vragen om uw roaming opnieuw te activeren.

De operators bieden ook abonnementen aan die het mobiele internet in het buitenland toegankelijker maken. Travel Data Daily van Mobistar kost euro2 voor 2 Mb per dag in de uitgebreide eurozone. Proximus heeft een vergelijkbare oplossing (Vodaphone Mobile Internet).

Wat kunt u met één Mb op uw mobieltje doen? Om maar iets te noemen: duizend Twitterberichten lezen, 80 e-mails zonder bijlage downloaden of een honderdtal tekstpagina’s op het web. Begin echter geen foto’s te downloaden want dat is peperduur!

Onthoud ook dat sommige tarieven kunnen oplopen tot euro4 à 10 per gedownloade Mb.

Waarom geen WiFi-verbinding?

Als u in het buitenland met de pc of smartphone wilt surfen en grote be-standen downloaden, zoekt u het best een WiFi hotspot in een café of op een openbare plaats. Zelfs als u ervoor moet betalen, zal het u een stuk minder kosten dan met een 3G-verbinding. En wees op uw hoede voor de hotels. Sinds ze hun klanten niet meer met telefoongesprekken kunnen plunderen, verhuren ze draadloze verbindingen maar tegen astronomische prijzen (per uur of per dag). Vraag bij uw aankomst de tarieven aan de receptie. En let op, een doorlopend geopende WiFiverbinding put de batterij van uw mobieltje snel uit.

Vergeet ook niet dat u met een smartphone en een gratis service als Skype ook via WiFi kunt telefoneren. Maak het uzelf makkelijk en configureer uw telefoon voor u vertrekt.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content