Op spoken jagen in Schotland

Midden- en Zuid-Schotland zijn misschien minder bekend dan de Highlands, maar de streek heeft evengoed veel fraais te bieden. Zoals een paar notoire spookkastelen en een aantal verrassende ontmoetingen.

Komende uit het zuiden verandert het landschap abrupt zodra je Hadrian’s Wall oversteekt, de mythische scheiding tussen Engeland en Schotland. Om ons op het hart te drukken dat we het land van de clans en de kilts zijn binnengetrokken, laat een doedelzakspeler midden op de heide traditionele hymnen weerklinken. Wist u dat die Schotse rokken nog steeds worden vervaardigd met respect voor de kleuren en motieven van de clans? Lochcarron of Scotland in Selkirk maakt modellen die beroemdheden en ontwerpers weten te charmeren en grote namen als Sean Connery en La-dy Di hebben gekleed. Via een bezoek aan de fabriek komt u meer te weten over de legendarische stoffen die nog altijd de trots van Schotland zijn.

Het uur der spoken

Een andere Schotse traditie: spoken. Hangen die écht rond in oude kastelen verloren in nevelen of zijn ze niet meer dan de vrucht van fantasierijke geesten? Om uitsluitsel te brengen, overnachten we in een van de vele veronderstelde spookkastelen die Schotland rijk is: Traquair House in Peeblesshire. Het fraaie landhuis is het oudste dat in Schotland continu werd bewoond en dat maakt het bijzonder.

Catherine Maxwell Stuart, een afstammelinge van de roemrijke koninklijke familie, vertelt dat je hier soms de geest kan ontmoeten van haar overgrootmoeder, Lady Louisa Stuart. Toen die haar 100ste verjaardag in stijl wilde vieren, vertrok ze in het holst van de nacht richting Edinburgh om een nieuwe jurk te kopen. Maar ze vatte kou en zou nooit nog haar kasteel terugzien. Verschillende getuigen beweerden dat ze haar geest opnieuw door de poort zagen gaan.

Overal in het kasteel is het antieke meubilair bewaard gebleven, inclusief het bed van Mary Stuart, Queen of Scots. We brengen de nacht door in een decor dat bulkt van geschiedenis, vol geheime doorgangen en mysterieuze bibliotheken. Wanneer we de slaap proberen te vatten, is het muisstil. Beangstigend stil? Wanneer het ochtendlicht ons wakker maakt, weten we dat de geest van Lady Louise ons met rust heeft gelaten.

Het engelendeel

Lady Catherine wacht ons op en brengt ons meteen terug naar de aardse dingen des levens: haar grote trots is een minibrouwerij die bier produceert dat nauw verwant is met trappist. “Wanneer het brouwen samenvalt met een dienst in de kapel hier net boven, dan vullen de zoete geuren de kapel”, vertelt Lady Catherine lachend. Zelden was de brouwersterm voor alcohol die evaporeert tijdens de gisting meer op zijn plaats: the Angel’s Share of het engelendeel.

Vlakbij Perth ligt het charmante Murrayshall House. Tijdens een brand stierf de grootmoeder van de eigenaar samen met twee kleinkinderen die ze probeerde te redden, in de kamer die vandaag de naam Murray draagt. Rond middernacht, zou het hotelpersoneel de geest van het kindermeisje hebben waargenomen bovenaan de trap. Ook hier wagen we het de nacht door te brengen. En hij blijkt al even rustig als de voorgaande.

Literaire geesten

De Trossachs, een streek van dichters en van de legendarische Rob Roy, liggen in Zuid- en Centraal-Schotland en zijn bezaaid met bossen en lochs. Een van die dichters vaart nog elke dag uit, zij het als stoomboot. De SS Walter Scott dateert van 1900 en heeft zijn naam niet gestolen: het was Loch Katrine dat Scott inspireerde tot zijn beroemde gedicht Lady of the Lake. We gaan aan boord voor een heerlijke rondvaart uit vervlogen tijden, om het ruwe, woeste landschap te bewonderen.

Voor u Schotland verlaat, moet u zeker halt houden bij Rosslyn Chapel. Het gebouw werd wereldberoemd dankzij Dan Brown’s bestseller De Da Vinci Code, maar is toch vooral een architecturaal meesterwerk, in de 15de eeuw opgetrokken door de beste ambachtslui van Europa. Bij het binnentreden ervaren we een esthetische schok. Vooral bij het zien van de Pilaar van de Leerling, een zuil met een zodanig verfijnd ontwerp dat de leerling zonder meer werd vermoord door de meester-metselaar, die buiten zinnen was van jaloezie.

Tekst en foto’s: Eric Vancleynenbreugel & Christophe Ragonig

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content