Oost, west, balletjes best!

Gehaktballetjes, daar houdt iedereen van. In alle keukens van de wereld. Als variatie op de klassieke balletjes in tomatensaus moet u beslist deze recepten uit vier continenten eens uitproberen. Allemaal verrassend lekker en nooit duur.

UIT NOORD-AFRIKA Couscous met lamsballetjes en groenten

Ingrediënten voor 2 personen:

n 1 sneetje oudbakken brood n enkele takjes verse koriander n 1 kleine ui n 1 knoflookteentje n 4 eetlepels olie n 300 g lamsgehakt n 1 eierdooier n 1/2 courgette n 2 wortelen n 1/2 rode paprika n 1/2 gele paprika n 2 sjalotjes n 1 dl groentebouillon n 125 g couscousgries n 1 eetlepel boter n 1 blikje harissasaus n zout en peper van de molen.

1 Laat het oudbakken brood weken in wat lauw water en knijp het dan uit. Hak de helft van de koriander fijn. Pel de ui en het knoflookteentje en hak ze fijn. Laat ze fruiten in 1 eetlepel olie tot ze glazig zijn.

2 Meng het lamsgehakt in een grote kom met het geweekte broodkruim, de eierdooier, de gehakte koriander, de gefruite stukjes ui en knoflook, peper en zout. Meng alles goed door elkaar. Vorm met vochtige handen balletjes van het mengsel. Laat ze 10 minuten hard worden in de diepvriezer.

3 Bak de gehaktballetjes aan alle kanten in de rest van de olie en houd ze warm.

4 Snijd de gewassen courgette en de geschraapte wortelen in staafjes. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in ruitjes. Snijd de gepelde sjalotjes doormidden. Leg de groenten in een pan met een dikke bodem, overgiet ze met de groentebouillon, kruid met peper en zout en laat 8 minuten zachtjes sudderen. Voeg de gehaktballen toe en laat nog 2 minuten garen.

5 Overgiet ondertussen het couscousgries met een even grote hoeveelheid water. Laat het 5 minuten opzwellen en roer het dan los met een vork. Verhit de boter in een koekenpan en fruit hier het couscousgries kort in.

6 Leg het couscousgries in het midden van een aardewerken schaal, schep er de groenten en de gehaktballetjes omheen en versier met de rest van de koriander. Geef er de harissasaus bij.

Succestips

n De groenten en het couscousgries (dat u eerst hebt laten opzwellen) kunt u ook samen laten garen in een tajinepot (15 minuten in een oven van 200°C).

n Aan het groentemengsel kunt u nog gepelde tomaten en kikkererwten (blik) toevoegen.

UIT INDIA Lamsgehakt met specerijen en een dipsaus

Ingrediënten voor 2 personen:

n 1 theelepel korianderzaden n 1/2 koffielepel komijnzaadjes n 1 sneetje wittebrood n 1 ui n 300 g lamsgehakt n 1 eierdooier n 1 theelepel kaneelpoeder n 1 eetlepel gehakte muntblaadjes n 2 eetlepels bloem n zout en peper

Voor de dipsaus: n 1 eetlepel muntblaadjes n 1 dl volle yoghurt n zout, peper.

1 Maak de dipsaus; snijd de muntblaadjes in dunne reepjes en meng ze met de yoghurt, peper en zout. Dek de saus af met plasticfolie en laat ze koelen in de koelkast.

2 Stamp de koriander- en de komijnzaden fijn. Haal de korst van het brood en hak het kruim fijn. Hak de gepelde ui fijn.

3 Doe het lamsgehakt in een grote kom met de ui, het broodkruim, de eierdooier, fijngestampte koriander en komijn, het kaneelpoeder en de gehakte munt. Kruid met peper en zout en meng alles met de hand door elkaar.

4 Vorm met het mengsel balletjes van ong. 4 cm doorsnee en rol ze door de bloem. Laat ze afgedekt harder worden in de koelkast (of 10 min. in de diepvriezer).

5 Prik elk balletje op een satéstokje en laat ze 3 minuten bakken in een frituurpan van 180°C (niet meer dan drie stuks tegelijk). Laat ze uitlekken op keukenpapier en dien ze op met de dipsaus.

UIT GRIEKENLAND Keftedes met tomaten en aardappelen

Ingrediënten voor 2 personen:

n 1 ui n 300 g rundergehakt of gemengd gehakt n 1 eierdooier n 2 eetlepels paneermeel n 3 eetlepels fijngehakte peterselie n 1 eetlepel geraspte kaas n 1 theelepel pittig paprikapoeder n 1 theelepel komijnzaadjes n 1 theelepel gedroogde tijm n 250 g aardappelen n 1 theelepel worcestershiresaus n 1 koffielepel tomatenpuree n 1dl groentebouillon n 200 g tomaten n 4 eetlepels volle yoghurt n 3 eetlepels citroensap n olijfolie n zout en peper.

1 Hak de gepelde ui fijn en fruit de stukjes op een niet te hoog vuur in 1 eetlepel olijfolie tot ze glazig zijn (niet bruin).

2 Meng het rundergehakt in een grote kom met de gefruite ui, de eierdooier, het paneermeel, de helft van de fijngehakte peterselie, de geraspte kaas, het paprikapoeder, de komijn, de tijm, peper en zout. Vorm balletjes van het mengsel.

3 Snijd de geschilde aardappelen in de lengterichting in plakken. Meng de worcestershiresaus met de tomatenpuree en de groentebouillon.

4 Strijk een bakplaat in met olijfolie, schik er de balletjes en de plakken aardappel op en overgiet alles overvloedig met het bouillonmengsel. Laat 40 minuten bakken in een oven van 180°C. Voeg in de helft van de baktijd de doormidden gesneden tomaten toe en kruid met zout en peper van de molen.

5 Meng de yoghurt met het citroensap en de rest van de gehakte peterselie.

6 Verdeel de gehaktballetjes, de tomaten en de aardappelen over diepe borden en serveer met het yoghurtsausje.

UIT DE CARAÏBEN Creoolse balletjes met pikante saus

Ingrediënten voor 2 personen:

n 300 g rundergehakt n 1 eierdooier n 1 eetlepel paneermeel n 2 eetlepels bloem n 1 chilipepertje n 1 rode paprika n 1 ui n het sap van 1 limoen n 2 eetlepels tomatenpuree n 5 cl witte wijn n 2 takjes koriander n 2 eetlepels arachideolie n zout en peper.

1 Hak de blaadjes van de koriander fijn. Doe het rundergehakt in een kom met de gehakte koriander, de eierdooier, het paneermeel, peper en zout. Meng alles goed door elkaar en vorm balletjes van het mengsel. Rol ze door de bloem. Laat ze afgedekt harder worden in de koelkast (of 10 min. in de diepvriezer).

3 Snijd het chilipepertje open en verwijder alle zaadjes. Hak het vruchtvlees fijn. Maak de paprika schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes.

4 Verhit de olie in een pan met een dikke bodem. Fruit er de fijngehakte ui, het chilipepertje en de blokjes paprika in. Voeg het limoensap, de tomatenpuree en de witte wijn toe. Roer goed en laat 10 minuten doorkoken. Kruid met peper en zout. Leg de gehaktballetjes in de saus en laat 15 minuten afgedekt sudderen. n

Ludo Hugaerts – Recepten en foto’s: Sucré/Salé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content