Oordopjes: wegwerpbaar of op maat

De hond van de buren blaft voortdurend? Het gesnurk van uw partner houdt u uit uw slaap? Oordopjes zorgen ervoor dat u opnieuw wat rust vindt. In schuimrubber of silicone, met of zonder filter... u vindt ze in allerlei soorten en maten.

Oordopjes zijn klein, makkelijk mee te nemen en onopvallend. Of integendeel fel gekleurd, als u dat liever hebt. Maar ze zijn vooral het ideale hulpmiddel als u wilt ontsnappen aan een storend geluid. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende soorten, naargelang u ze veel of weinig nodig hebt.

Voor occasioneel gebruik

U hebt slechts af en toe oordopjes nodig, bijvoorbeeld op vakantie of als u de trein of het vliegtuig neemt en u rustig een boek wilt lezen of wat wilt soezen.

In dat geval kiest u het best schuimrubberen wegwerpdopjes die u voor een paar euro in de supermarkt of bij de apotheek kunt kopen. Eerst drukt u ze samen tussen de vingers, daarna stopt u ze voorzichtig in uw oren waar ze zich min of meer aanpassen aan de vorm van uw gehoorgang. Ze dempen het geluid met ongeveer 10 dB en vervangen stilaan de traditionele, wassen Quies-oordopjes die ook eerst moesten worden gekneed voor ze in de oren konden worden gestopt.

“Was echter eerst goed je handen voor je de oordopjes in je oren stopt”, raadt audiologe Nathalie Venant aan. “Op onze handen zitten immers voortdurend bacteriën. En eens het oordopje op zijn plaats zit, vormt het oor een ge-sloten omgeving, zonder verluchting, en kan het zichzelf dus makkelijk infecteren. Dat is vooral belangrijk voor mensen die dezelfde oordopjes meer dan eens gebruiken...”

Voor regelmatig gebruik

Voor een betere geluiddemping dan de schuimrubberen wegwerpdopjes, zijn er de siliconen oordopjes op maat. “Daarvoor hoef je alleen maar even naar een audioloog te gaan”, stelt Nathalie Venant. “Hij of zij zal dan een afdruk van je gehoorgang maken. In nog geen minuutje is die klus geklaard! Daarna wordt de afdruk naar een laboratorium gestuurd, waar een paar oordopjes van neutraal of gekleurd silicone voor u op maat zal worden gemaakt. De geluiddemping bedraagt ongeveer 25 dB. Het gesnurk van je partner wordt zo dus verminderd van ongeveer 90 dB tot 65 dB, wat een groot verschil is. Je zult het gesnurk nog altijd horen maar nog meer geluid dempen, zou te riskant zijn omdat u dan helemaal niets meer zou horen, zelfs niet de wekker of het brandalarm.”

De geluidsabsorptie van deze siliconen oordopjes kan nog worden verhoogd met een akoestische filter die in het dopje wordt gestoken. “Naargelang van de behoeften van de gebruiker heeft de filter een verschillende sterkte. Zo zijn er specifieke filters voor motorrijders, muzikanten, mensen die in een zeer luidruchtige omgeving werken,...”

Afhankelijk van de filter kan het geluid tot maximaal 35 dB worden gedempt.

Het prijskaartje? Reken 25 tot 30 euro voor een paar oordopjes op maat en zonder filter. Oordopjes met filter kosten 100 tot 150 euro per paar, afhankelijk van de filter. Maar het is de investering zeker waard. Ze zijn immers niet alleen zeer doeltreffend maar ook perfect aangepast aan uw gehoorgang en ze zorgen voor een betere geluiddichtheid. Bovendien zijn ze hygiënischer. U kunt ze makkelijk reinigen met een ont-smettingsdoekje (was ze grondig voor gebruik en voor u ze weer in hun doosje legt). Ten slotte zijn ze vele jaren houdbaar, wat de hoge prijs voldoende compenseert.

In de praktijk

“Elke nacht oordopjes dragen om beter te kunnen slapen, is helemaal niet erg”, weet Nathalie Venant. “Problematisch wordt het wél wanneer je zowel ’s nachts als overdag oordopjes draagt en je op de duur geen enkel geluid meer kunt verdragen, zelfs niet het geluid van bestek in een bord of van het kreukelen van een hemd. In dat geval spreekt men van hyperacusis. Dit kan leiden tot fysieke en mentale afzondering. Wanneer je oren echter meerdere uren per dag blootgesteld worden aan continu lawaai (bijvoorbeeld omdat je dicht bij een luchthaven woont of in een fabriek met luide machines werkt), kan de daaruit voortvloeiende gehoorvermoeidheid een vroegtijdige beschadiging van het gehoor veroorzaken. In dat geval kunnen oordopjes een belangrijke preventieve rol spelen.” n

Gwenaëlle Ansieau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content