Oogsten in de keuken

Hij mag van stal

Tomatensaus mixen? Gelei of roomijs maken? Grote hoeveelheden groenten hakken? Dan zult u blij zijn met de nieuwe keukenrobot van Bosch, aangevuld met nuttige accessoires zoals een molentje om noten te malen, een bessencentrifuge, schijven om pastadeeg te versnijden en een ijsbereider. De onderdelen zijn van inox, de mengkom kan tot 5 kg bevatten en de mixerbeker (1,5 l) maalt ijsblokjes en verwerkt diepvriesproducten (vanaf euro 349).

Te mooi om te gebruiken?

Een uitlekschaal voor bessen en andere kleine vruchten zult u best kunnen gebruiken, maar dit model (vergiet + onderschaal) van echte faience is zo mooi dat u het misschien liever als sierstuk en sfeerbrenger wilt houden (Edelweiss, euro 27,50, gezien bij Maurice Rogge).

Mini voor elke smaak

Deze miniweckpotjes met beugelsluiting vliegen de winkels uit als verpakking voor geboortesuiker, maar ze zijn eigenlijk bedoeld als éénpersoonsflesjes voor zelfgemaakte confituur of kruidenolie. In meerdere formaten. Bij Dille & Kamille: euro0,79 tot

euro 1,39 per stuk.

Nu al denken aan Kerstmis

Deze inmaakbokaal (3 liter) is handig als u vruchten op brandewijn oplegt. Tegen Kerstmis kunt u uw brouwsel over kleine flesjes verdelen als zelfgemaakte eindejaarsgeschenkjes. Bestaat ook in vijf kleinere formaten (de kleinste bevat 0,5 l), de 3 liter-versie kost e 29,30 (Billiet).

Vullen zonder morsen

Weckpotten, flessen, bokalen of confituurpotjes vullen wordt een stuk minder hachelijk met een goede keukentrechter. Dit handige exemplaar van inox kan heel wat gemors voorkomen (Küchenprofi, euro 11,50).

Fruit in de oven

Ovengerechten krijgen een oogstsfeertje in deze ovalen ovenschalen met groente- en fruitmotieven (peren, aardbeien, perziken...). Prijs: euro 10 per stuk (verdeler: Aerts).

Zo droogt u zelf tomaten

In de nazomer vindt u volop tomaten voor een prikje. In die periode gaan alle Italiaanse gezinnen honderden kilo’s pomodori steriliseren, invriezen en drogen om zo toe te komen tot de volgende zomer. Waarom zou ook u niet eens proberen tomaten te drogen? Het is een lekkernij die u maandenlang kunt bewaren.

l Snijd de tomaten in niet te dunne plakjes en verwijder met een lepeltje de meeste pitjes.

l Schik de plakjes op een bakplaat en bestrooi ze met zout en een beetje oregano.

l Verwarm de oven op 70 °C (niet warmer). Schuif de bakplaat in de oven en houd de deur op een kiertje.

l Heb geduld: het drogen kan 14 tot 24 uur (soms nog langer) duren. Weersta aan de verleiding om de ovenwarmte te verhogen ‘om het vlugger te laten gaan’. Pas als de plakjes half opgerold en gerimpeld zijn en als ze taai aanvoelen, mogen ze uit de oven.

l Gedroogde tomaten kunt u droog bewaren, maar u kunt ze ook in een bokaal stoppen en overgieten met olijfolie, waarin u gepelde teentjes knoflook en verse basilicum, tijm en rozemarijn hebt laten trekken gedurende drie dagen.

Mooi bewaard

Maakt u zelf kruidenolie, gedroogde tomaten, vruchten op alcohol, aardappelchips, karamel- snoepjes of andere lekkernijen die u niet moet steriliseren, dan is het vaak zoeken naar decoratieve potten mét deksel om ze te bewaren. Zeer geschikt zijn deze glazen bewaarpotten met een schroefdop. Vier formaten (van 0,25 l tot 1,5 l). Bij Dille & Kamille, van euro 1,96 tot euro3,80.

Juist afgewogen

Als u de juiste verhouding tussen de vruchten (of de groenten) en de suiker wilt eerbiedigen, is een precisieweegschaal geen overbodige luxe. Dit trendy exemplaar van inox combineert een leuke retrolook met precisieweging tot maximaal 2 kg (Küchenprofi, euro 69,99).

Sfeer op de tafel

Een schaal of mandje met vers fruit (en groenten) roept meteen de juiste sfeer op in de keuken of de woonkamer. De fruitmandjes van opengewerkt inox vallen op door hun hedendaagse vormgeving. Het model op de foto kost euro62 (Alfi, in België verdeeld door Bijttebier).

Beter in koper

Een perfecte warmtegeleiding, dus een snellere en betere stolling. Daarom is een koperen ketel het best om confituur te maken. Zonder deksel, om het vocht vlug te laten verdampen. Op de foto: een confituurketel van Copper Cook van 18 liter (verdeeld door Saey, euro 163).

Het oog wil ook wat

Het plezier van zelfgemaakte confituur wordt visueel als u hem kunt lepelen uit een decoratief potje. Deze zijn van faience gemaakt, ook de dekseltjes. Uiteraard zoekt u bij elke vrucht een passend motief: u hebt de keuze tussen perziken, pruimen, citroenen, druifjes enz. (verdeeld door Konijn: euro 24,50 het stuk). n

Info verkooppunten

l Aerts: % 014 23 00 11 l Bijttebier: % 056 43 09 43 l Billiet: % 051 40 27 94

l Bosch: % 070 22 21 41 l Dille & Kamille: winkels in Brussel, Antwerpen, Gent...: % 03 226 26 62 l Konijn: % 02 649 01 40 l Küchenprofi: % 0475 83 00 49 (Jean-Luc Badin) l Meyhui: % 056 36 17 50 l Maurice Rogge, Steendam 17-19, Gent: % 09 225 03 61 l Saey: % 056 35 42 00

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content