Oog in oog met de Da Vinci Code

Nu het plagiaatproces tegen Dan Brown geen stokken in de wielen meer kan steken, komt de verfilming van de ‘Da Vinci Code’ in de tweede helft van mei in onze bioscopen terecht. Net als het boek speelt de film zich af op een aantal intrigerende plekken in en rond Parijs, in Londen en in Schotland. Wij nemen u nu al mee naar de hotspots.

Alles begint uiteraard in het Louvre. Regisseurs krijgen zelden toestemming om dit museum als locatie voor een film te gebruiken maar voor de Da Vinci Code maakte men graag een uitzondering. Kwestie van de publiciteit, nietwaar.

Dan Brown, de schrijver van de bestseller, beweert dat de glazen toegangspiramide (foto links) precies 666 glazen ruiten telt – volgens de Acopalyps het getal van het Beest (Satan). Helaas, té mooi om waar te zijn. De architect heeft laten weten dat de piramide uit... 673 ruiten bestaat.

U zult vast niet alleen zijn als u in de Denon-vleugel van het Louvre op zoek gaat naar de Grande Galerie. Het is op deze parketvloer dat in het boek het lijk van conservator Jacques Saunière wordt aangetroffen met een bloederig pentagram op zijn borst.

Naar het automatische valhek en het herentoilet uit het verhaal zult u tevergeefs zoeken, de beroemde Italiaanse meesters hangen er wel. De meeste bezoekers troepen samen rond de Madonna in de grot, het werk van Leonardo da Vinci waarin de vermoorde conservator zijn gecodeerde boodschap zou verborgen hebben.

Van links ziet de Mona Lisa er majestueuzer uit dan van rechts, schrijft Dan Brown. Leonardo da Vinci zou dit bedoeld hebben als een grapje voor insiders: met dit meesterwerk zou hij een zelfportret van zijn vrouwelijke kant hebben gemaakt.

In het verhaal wordt prof. Robert Langdon in dit Ritz-hotel op de Place Vendôme om twee over half één ’s nachts wakker gebeld door de portier. Beschikt u niet over het budget om hier te overnachten, dan kan er wellicht wel een kop koffie of thee in de bar af. Geniet van het decor uit 1910 en denk aan de beroemdheden die hier gelogeerd hebben (van Coco Chanel tot Bruce Springsteen).

De hype rond de Da Vinci Code heeft ervoor gezorgd dat de toeristenmassa de Saint-Sulpicekerk op de Parijse Rive Gauche heeft ontdekt. Een mededeling waarschuwt de bezoekers tegen de “onbeduidende geheimen” van het boek en meldt dat de kerk “geen dekmantel van een heidense tempel is”.

In de Saint-Sulpice gaat alle belangstelling naar de rose ligne, de lijn die er tot aan de wereldbol loopt, op de top van een Egyptische obelisk. In het verhaal denkt Silas, de stoute, hier de sluitsteen van de Priorij van Sion te vinden. De beschadigingen onderaan de steen komen van toeristen die stukjes mee naar huis wilden nemen...

Ergens verborgen in het koor volgt de non Sandrine in de Da Vinci Code elke handeling van Silas. En dat zal haar slecht bekomen. Volgens Dan Brown is de Saint-Sulpice gebouwd “op de ruïne van een oude tempel voor de Egyptische godin Isis. Ze heeft een plattegrond die tot op de decimeter overeenkomt met die van de Notre Dame (...). Het aangebouwde seminarie (...) was eens de clandestiene ontmoetingsplek voor allerlei geheime genootschappen.”

Het schitterende landgoed Château de Villette ligt in het regionaal natuurpark van de Vexin, ten noordwesten van Parijs. Het is eigendom van de Chinees-Amerikaanse societylady Olivia Hsu Decker en onderdeel van de luxeketen Châteaux & Country.

Over naar Londen. Een beetje verborgen achter Fleet Street wacht de Tempelkerk, waar één van de spannendste momenten in de zoektocht zich afspeelt. De tempelridders liggen in vredige poses op hun rug op de vloer, schrijft Dan Brown. Je verwacht bijna dat ze plotseling levend worden en opstaan: zo tastbaar wordt de geheimzinnige sfeer van de bestseller.De Tempelkerk (Temple Church – ingang via Middle Lane of Tudor Street) gaat terug tot 1185 en was toen het hoofdkwartier van de tempeliersorde in Engeland. Het rechthoekige schip is aangebouwd aan een rond hoofd dat het meest oorspronkelijke onderdeel vormt. Deze ronde vorm is volgens Dan Brown zo heidens als het prehistorische Stonehenge.In Westminster Abbey liggen de stoffelijke resten van meer dan drieduizend beroemdheden. In één van de nissen rust de sarcofaag waar de hoofdrolspelers van de Da Vinci Code denken het geheim te kunnen ontmaskeren: het graf van de 17de-eeuwse wiskundige, natuurkundige, filosoof en alchemist Isaac Newton. Hij leerde ons de zwaartekracht kennen maar een oplossing voor het raadsel Zoek de bol die aan het graf ontbreekt zult u niet snel vinden.

Je moet Dan Brown nageven dat hij zijn locaties wist te kiezen. De Da Vinci Code kent zijn voorlopige ontknoping in en rond Rosslyn Chapel, ten zuiden van de Schotse hoofdstad Edinburg. Brown suggereert een verband tussen de kapel en de rose ligne in Parijs.Rosslyn Chapel, in het boek de ‘kathedraal der codes’ genoemd, ondergaat momenteel een langdurige restauratie. Volgens de enen is de plattegrond gebaseerd op de tempel van Salomon, volgens anderen op een heidense tempel. Nog steeds vinden vele occulte schrij- vers dat hier de sleutel ligt om ooit de Graal te vinden! n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content