Ontsparen? O.K., maar met welk geld?

Ontsparen. Hebt u dat nieuwe woord ook al gehoord? Allicht is het ingegeven door de realiteit van vandaag. Kunnen we niet beter profiteren van onze zuurverdiende centen, nu de rente op spaarboekjes zo laag staat? Ik krijg de vraag bijna elke dag voorgeschoteld.

Een heel leven lang zijn we oprecht van zins geld opzij te zetten om onze levensstandaard op peil te houden op latere leeftijd – en daarmee bedoelen we ‘vanaf het moment dat we niet meer beroepsactief zijn’. De uitvoering van dit plan is echter niet zo evident. Jawel, ik ken heel wat jongeren die hun studie combineren met jobs om hun zakgeld aan te dikken. Maar hooguit een heel kleine minderheid denkt eraan om dat geld te sparen voor later. Het gaat helemaal op aan gsm-kosten, reizen en persoonlijke uitgaven.

Dan komt de periode dat we beroepsactief worden. Dit zou hét levensmoment bij uitstek moeten zijn waarop we de nodige spaarlijnen uitzetten voor later. Des te meer omdat we het liefst vroeger willen stoppen met werken en dus over een kortere tijd beschikken om te sparen voor later. Alweer is de realiteit anders. Ik ken heel weinig dertigers en veertigers die financieel aan later denken. Eerst het gezin en een eigen woning. En dan zo veel mogelijk genieten: reizen, luxe, uitgaan, fitnessen, uit eten gaan met vrienden, een plasmatelevisie... Dat tikt allemaal fors aan op het einde van de maand. Hoe wilt u dat we nog sparen, mevrouw? Beseft u wel hoe duur het leven is?

Wanneer ik vele twintigers, dertigers en veertigers bezig zie, heb ik de indruk dat de mier een zeldzaam verschijnsel aan het worden is. Iedereen lijkt een krekel geworden. Sparen is niet meer aan de orde. En nu lees ik dat ook steeds meer mensen die niet meer beroepsactief zijn, aan het ontsparen zijn. Toegegeven: het is net na onze beroepsactieve levensfase dat we al die zaken kunnen doen waarvoor we eerder geen tijd hadden. Of het verstandig is al onze spaarcenten op te doen, is een andere zaak. Wanneer we niet meer werken daalt ons inkomen, maar onze uitgaven niet.

Ontsparen na je vijftigste is o.k., maar dan we moeten we eerder wel gespaard hebben. Misschien is dat een wijze raad die de Plus-lezers aan hun volwassen kinderen kunnen meegeven: stel tijdig – bij de aanvang van het beroepsactieve leven – een persoonlijk financieel plan voor de komende dertig jaar op. En zet ook echt de nodige stappen daarvoor. Met eraan te denken alleen zul je nooit kunnen ontsparen. n

Christiane Schaffers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content